FOTO: Terme Vivar
V ponedeljek so se se predstavniki Pomurja sestali z Marjanom Šarcem in ministri za okolje, infrastrukturo ter gospodarstvo glede zapletov pri izrabi geotermalne energije.

Predstavniki Pomurja so predstavili izzive in težave, s katerimi se srečujejo pri koriščenju geotermalne energije, ter izmenjali poglede na njihovo ustrezno reševanje.

Temeljni problem bi naj bila Evropska uredba

Med predstavniki pomurske regije za vprašanja izkoriščanja geotermalne energije je bil tudi direktor Hotela Vivat Metod Grah, ki je izrazil zadovoljstvo nad razpletom sestanka, saj naj bi Šarec pokazal posluh za težave in predlagal ustanovitev strokovne skupine, ki bo ključna pri reševanju problematike, je poročal STA. 

Grah je izpostavil uredbo o uporabi formule pri letni emisiji oddane toplote:

"Uredba velja od leta 2012, mi smo jo le prepisali iz evropske direktive in je neživljenjska. Po koncesijskem dovoljenju se ob izpustu vode v potok zahteva koeficient, ki ga je nemogoče izpolniti. Čeprav na primer izpuščamo vodo s 15 stopinjami, ki ne more nikomur povzročiti škode, dovoljenje prekoračujemo, ker predvsem poleti v potokih ni vode.". 

Dela se gospodarska škoda in odganja tuji kapital

Grah je še povedal, da v konkurenčnih državah, kot so Madžarska, Češka in Bolgarija, uredbe sploh ne uporabljajo, mi si pa s svojimi visokimi standardi na ta način škodimo gospodarstvu. Uradnikom tega doslej niso uspeli razložiti, zato so bili zadovoljni, da so bili tokrat prisotni tudi resorni ministri, je še povedal in dodal, da je to ključna točka, ki je rešljiva v mesecu ali dveh, še poroča STA.

Glede problema omejene količine vroče vode, ki jo lahko uporabijo v toplicah in rastlinjakih, pa je opozoril, da Murska depresija sega od zahoda Pomurja do Madžarske

V Sloveniji v tem pogledu nismo odprti za tuje investitorje, pravi Grah: "Mi imamo devet vrtin, Madžari 70, tam veselo črpajo, mi pa tega ne dovoljujemo in odganjamo nove vlagatelje. Voda bo najprej zmanjkala pri nas, ker je pri Madžarih globlje, zato v Pomurju zahtevamo vsaj še milijon dodatnih litrov.".
 

Predlog pomurskih predstavnikov je bil še, da se v nacionalni program obnovljivih virov energije uvrsti tudi geotermalno energijo in da bi uporabniki v zameno dobili subvencijo v višini emisijskih kuponov za izpuste ogljikovega dioksida. Tako bi, po besedah Graha, lahko vsako leto plačali novo vrtino.
 

Komentarji (6)

Gledalecc (ni preverjeno)

G. Metod, jaz bi na vasem mestu govoril enako. Samemu sebi v skledo se ne pljuva)

Prekmurje republika (ni preverjeno)

Metko, zabadaf se trgaš s temi ljubljanskimi gospodami. Lejko jim našteješ milijon dejstef, pa si nedo nikaj dali valati !

feri11 (ni preverjeno)

Naj samo ostane v sloveniji, kama je valon... Itak samo glumi pa laže, za nas ga ja pa eno figo briga, razen da do volijtve.... Kdor ne krade ni slovenc!!!!!

Hya (ni preverjeno)

Dokec se nemo sami za sebe brigali de tak , ti ljubljancani se, zato jim pa tak dobro ide,

markow83 (ni preverjeno)

Madžare se zavedajo, ka de vode sfalilo. Zato je ne levlejo v potoke, ampak jo vračajo v vrtine.

feri11 (ni preverjeno)

Aja, pokazo je posluh... Hvale vrejdno... Ka de pa napravo? NIKA!!!! Že kda se je prejk Mure pelo, je na se fkuper pozabo.... Jebeš takši slovenački posluh....

Starejše novice