Na skupni seji Razvojnega sveta pomurske regije in Sveta pomurske razvojne regije o problematiki izkoriščanja geotermalnega potenciala so se prisotni strinjali, da so hitre spremembe nujne.

Na pobudo članov Pomurske gospodarske zbornice je bila sklicana seja na temo reševanja problematike onemogočanja izkoriščanja regijskega geotermalnega potenciala, kot dolgoročnega vira in primerjalne prednosti regije za razvoj gospodarskih dejavnosti.  

Prisotni pomurski gospodarstveniki, župani in politiki

Na seji so se zbrali številni vidni gospodarstveniki, ki jih problematika zadeva, Metod Grah iz Terme Vivat in Roman Ferenčak iz Ocean Orchids. Prisotni so bili tudi pomurski župani, med drugim Aleksander Jevšek iz murskosoboške občine, Alojz Glavač iz občine Moravske Toplice, Janez Magyar iz občine Lendava ter predsednik državnega zbora Dejan Židan, pomurski poslanec Jožef Horvat in direktor LEA Pomurje Bojan Vogrinčič. Kot predstavnik Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je bil prisoten Marko Drofenik.

Nemogoče zahteve lahko privedejo do zapiranja termalnih zdravilišč

Metod Grah je izpostavil dejstvo, da je Agencija Republike Slovenije za okolje pri pridobivanju oziroma podaljševanju dovoljenj, nerazumno zavzela stališče trde implementacije evropske Uredbe št. 64/2012 in  št. 64/2014. Predmet teh uredb je izračunavanje letnega emisijskega deleža toplote pri odvajanju odpadnih voda v vode in javno kanalizacijo. Večina uporabnikov geotermalne vode v Pomurju leži ob nižjih vodotokih, zato ne morejo doseči predpisanih izračunanih mejnih letnih vrednosti. Formula, na podlagi katere se izračunava letni emisijski delež oddane toplote je za njih neuporabna, je še dodal Grah.

Inšpektorji iz Inšpektorata za okolje in prostor jim že trkajo na vrata z odločbami o prepovedi geotermalne vode, kar ima lahko uničujoče posledice za samo gospodarstvo. Tako je Pomurska gospodarska zbornica že poslala predlog za dopolnitev »problematičnih« uredb na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. S tem predlogom je bilo seznanjeno tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki pa navedenega predloga naj ne bi podpiralo.

Investitorji odhajajo k sosedom

Razpravo je odprl župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek in izpostavil problem ekonomske neupravičenosti izkoriščanja geotermalne energije v soboški občini. Nadaljevali so še drugi župani in državni svetnik Marjan Maučec, ki so se vsi strinjali, da je področje potrebno urediti. V nadaljevanju je predsednik državnega zbora Dejan Židan, priznal da se navedene uredbe lahko spremeni oziroma dopolni v roku dveh tednov, če obstaja za to volja in se spraševal kakšni so točni podatki glede geotermalnega potenciala regije, saj prihaja do različnih nasprotujočih si razlag.

Pomurski poslanec Jožef Horvat je poudaril: »Pri implementaciji uredb v naš pravni okvir smo bolj papeški od papeža.« Se pa po njegovem mnenju mora pritisniti na predsednika vlade, saj bodo drugače investitorji šli drugam. 

Kot je slikovito opisal: »Na pragu so investitorji, pa rečejo eh, grem raje mimo k sosedom. Zato pa tam odpirajo hidroelektrarne na geotermalno vodo, mi pa bomo morali zapirati podjetja, če ne bo prišle do sprememb.«

Milijon evrov letno na račun koncesnin za obnovljivi vir energije

V nadaljevanju je Grah iz Term Vivat predstavil problem reinjeciranja termalne vode, kjer vidi oviro pri ohranjanju čistoče vodonosnika in pri samih stroških že izgradnje tovrstnih vrtin, ki bi vračale izkoriščeno termalno vodo.  Dotaknil se je tudi koncesijskih dajatev, ki jih sicer vidi kot potrebne, ampak v bistveno manjšem obsegu kot so sedaj. V primerljivih državah so veliko manjše ali jih pa sploh ni. Država pobere na letni ravni za približno milijon evrov koncesnin, kar je za enega izmed obnovljivih virov energije ogromen znesek.  Formula za izračun koncesnine temelji tudi na tako imenovanega »faktorja D«, ki ga lahko vlada vsako leto spremeni, kar ni ravno vzpodbudna novica za potencialne investitorje. 

Prisotni so se strinjali z ugotovitvijo o geotermalni energiji kot obnovljivem nefosilnem viru energije in o umestitvi le te v nacionalni energetski in podnebni načrt, da se tako posledično tudi ukine koncesijska dajatev za del, ki je namenjen proizvodnji energije. Kot primer je Ferenčak navedel Nizozemsko, kjer uporabniku plačajo za uporabo geotermalne energije. Navedel je tudi podatek, da na račun prihranka izpustov CO2 posledično prihranijo veliko denarja tudi državi.  So pa dobili že pisno potrditev s strani »Instituta Jožef Stefan«, da je geotermalna energija uvrščena v nacionalni načrt, kar predstavlja določen premik. Sklenili so tudi, da je potrebno narediti kvalitetno analizo geotermalnega potenciala naše regije, ki bi jo morala naročiti in plačati država.

Na potezi je sedaj vlada

Prisotni so se v celoti strinjali, da ima geotermalna energija ogromen potencial v regiji in lahko predstavlja energetsko samooskrbo celotne pomurske regije. Potrdili so tako vse sklepe in jih bodo tudi osebno posredovali predsedniku vlade Marjanu Šarcu, saj se strinjajo, da je sedaj na potezi vlada, ki mora ukrepati hitro, da ne pride do hujših posledic za samo regijo.

Rok Šavel

Komentarji (19)

..... (ni preverjeno)

Če je na potezi vlada, potem...................... Kaj je pa s Štihecovimi vrtinami, on je to že pred 10 leti gor prišo, da bi bilo to fajn?

termalec (ni preverjeno)

Ja.... tudi Štiheca so bila puna usta tej geotermalne energije, pa če glih so njemi pametni gučali ka s toga nikaj nede..... ne ven kakše pejneze je Štihec nej v tou vrgo, zdaj pa mlačna voda v Ledavo tečej, ka je nej primerna niti za ogrevanje nikoga, nej pa blokov kak je Štihec naklado, ka dogrevanje tej tople vode več košta kak normalno gretje.

In reply to by ..... (ni preverjeno)

dfhfgh (ni preverjeno)

Jaaaa potencial mamo vrejdiiiii

Craze (ni preverjeno)

Samo kaj ce navaden folk nebo mel nic od tega

fujtou (ni preverjeno)

Larifari.... samo ka bi dale nekše kvazi agencije javen pejnez trošile.

Gost8 (ni preverjeno)

Samo fantazejrajo, s toga nede nika tak kak nega nika z niti enoga občinskoga projekta. Żupani so najvejkši nakladači v toj državi. Edijno Janković neka mrda, vsi drüjgi so samo gobezdala. Ka de Jevšek palamudo, na njegovoj kamešnici nega žijve düjše, voda pa je blatna pa sluzava. Moravski župan je v dveh mandataj še nej napravo ćista nika. Pomurski "gospodarstveniki" pa ščejo samo zašenki pejneze od države.

Tesnilo (ni preverjeno)

Kaj pa pravnomočno obsojeni Maučec počne tam?

Ljudem ki so bili na sodišču spoznani za krive bi se moralo prepovedati udeleževati v politiki. Drugače slednja ne bo nikoli spoštovana.

Edo (ni preverjeno)

Prinas taksi obsojenci se na bokse polozaj pridejo lopovi so v nasi drzavi nagrajeni

9909 (ni preverjeno)

dostikrat jih nagradijo že volilci

In reply to by Edo (ni preverjeno)

Fer-fer (ni preverjeno)

Kot npr. Srbsko glavno mesto v sloveniji lj

In reply to by 9909 (ni preverjeno)

SmokingOne (ni preverjeno)

Samo velke lopove!! Kakšne male ka ge nej ;(

In reply to by Edo (ni preverjeno)

moravčan (ni preverjeno)

bojim se da tu polno lastnega interesa

DOSTA GUČA (ni preverjeno)

Dosta guča in nobenoga haska od toga. Tej ka so tan naslikani še nobeden ni kaj koristnega napravo so pa zapravili vse in zdaj se spet zraven motajo to je samo bla, bla, bla ali larifari (po Šarcu).

SmokingOne (ni preverjeno)

Geotermalna voda ima ogromen potencial, npr. Islandci se več ali manj v celoti ogrevajo in proizvajajo elektriko. Nevem sicer kakšen potencial je pri nas ampak lahko bi se kaj raziskalo in naredilo na tem že dosti prej, ampak kaj ko ta država ve pobirat davke, sem bral pred leti da terme Vivat plačajo 400.000€ letno davka oz. koncesije, tako da ni čudnega da se ta naravna danost slabo iskorišča. Pri Rimski Čardi naj bi bila neka edinstvena zdravilna voda, katera pomaga pri luskavici, projekt je pred kakim desetletjem ali dveh obetal nekaj ampak se je potem to naenkrat zaustavilo, moravskim terman je baje to smrdlelo, si niso želeli konkurence, pa deponija smeti Cerop je tudi imela očitno prednost.

Ingener (ni preverjeno)

Saj pa je bilo raziskano..
Geotermalno vodo mamo pregloboko oziroma nej zadosta vroča. Gda pride na površje se že ohladi...

In reply to by SmokingOne (ni preverjeno)

Bindi (ni preverjeno)

Odvisno, ge, te vode so različne po barve, sestavi, toplote ...

In reply to by Ingener (ni preverjeno)

Bravo.... (ni preverjeno)

Bojin se, ka de enoga lejpoga dneva kakšni fejst šolani strokovnjak ugotovo ka moremo Postojnsko jamo zasipati, to je v slo. Vse mogoče.

Horgoš (ni preverjeno)

Lahko smo hvaležni za take ljudi. Gospod Maučec se razume na sodarstvo,Beltinski nogomet, trgovino, sobodajalstvo, vinogradništvo, ekološko kmetijstvo, žganjekuho, medvede, volkove, menjavanje političnih barv in na koncu še seveda na najbolj nepomembno stvar kot je geotermija. Take ljudi rabimo in jih podpiramo.

Edo (ni preverjeno)

Spozna se on na svoj velki zep

Starejše novice