Policija je sporočila, da so protestniki povzročili za več kot 30.000 evrov škode.

Včeraj je na Trubarjevi cesti v Ljubljani potekala prireditev ob odprtju Centra Rog, kjer so se okoli 18. ure pričeli zbirati udeleženci neprijavljenega javnega shoda. 

Na kraju se je sprva zbralo nekaj deset udeležencev in shod je potekal mirno. Kasneje se je število udeležencev shoda povečalo na nekaj sto ljudi, ki so hodili okoli objekta, pri tem pa so v objekt metali barvo in različne predmete. Objekt Centra Rog so porisali tudi z grafiti.

Nekaj pred 19. uro pa so udeleženci shoda poskušali nasilno vstopiti v notranjost objekta, kar so jim preprečili varnostniki varnostne službe, ki je varovala objekt med prireditvijo. Zaradi pritiska množice je vodja varovanja zaprosil za pomoč policijo, saj niso več uspeli obvladovati množice.

Policisti, ki so bili prisotni na kraju, so se zaradi vzpostavitve javnega reda in miru, varovanja premoženja ter zagotovitve varnosti udeležencev na prireditvi v stavbi, postavili pred vhod objekta in tako preprečevali nasilni vdor udeležencev shoda v stavbo.

Policisti pojasnjujejo, da so udeležence shoda ves čas pozivali, naj upoštevajo ukaze in prenehajo s kršitvami, saj bodo v nasprotnem primeru uporabljena prisilna sredstva. Množica tega ni upoštevala, ampak je pričela še močneje potiskati policiste ob stekleno steno objekta.

Ker drugače ni bilo mogoče vzpostaviti javnega reda, so bili na kraj napoteni tudi policisti posebne policijske enote, ki so se postavili med objekt in udeležence shoda s telesno silo pričeli odrivati, ti pa ukazov policistov še vedno niso upoštevali.

Policisti so uspeli odriniti protestnike od stavbe in s tem preprečiti pritisk na policiste.

Kmalu zatem so bili policisti obveščeni, da sta tik ob objektu zagorela dva večja zabojnika za papir. Gasilci so požar pogasili, policisti pa bodo tekom današnjega dne nadaljevali z zbiranjem obvestil v zvezi suma storitve kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari.

Okoli 20.30 sta policista na Trubarjevi ulici pristopila do moškega, ki je pred tem vrgel pločevinko v policiste in z njim želela opraviti postopek ugotavljanja identitete, pri čemer pa moški ni želel sodelovati in ni izročil osebnega dokumenta na vpogled. V postopek se je ob tem vmešal še drug moški in pozval tudi druge udeležence shoda na kraj.

Zaradi zagotovitve varnosti postopka so policisti posebne policijske enote morali uporabiti prisilna sredstva (telesno silo, palico, psa, plinski razpršilec in sredstva za vezanje in vklepanje), saj osebe kljub neprestanim pozivanjem, da z oviranjem in ogrožanjem policijskega postopka prenehajo, tega niso upoštevale.

Po vzpostavitvi javnega reda in miru sta bili dve osebi privedeni na policijsko postajo, saj drugače ni bilo mogoče ugotoviti njune identitete. Oba sta bila takoj po končanem postopku izpuščena, izdana pa sta jima bila plačilna naloga.

Še ena oseba pa je bila zaradi kršitve javnega reda in miru pridržana. Tej osebi je bila na kraju nudena tudi zdravniška pomoč zaradi slabega počutja, po pridobljeni zdravniški oceni je bila oseba sposobna za pridržanje, zaradi česar so jo policisti odpeljali v prostore Centra za pridržanje.

Škoda presega 30 tisočakov

Po zaključenem varovanju, nekaj po 22. uri, so policisti ugotovili, da so med varovanjem shoda neznani storilci z grafiti poškodovali dve službeni vozili policije. Zbiranje obvestil zaradi suma kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari še poteka.

Ugotovljeno je bilo tudi, da so udeleženci neprijavljenega shoda narisali grafite na stavbo Centra Rog in ga s tem poškodovali, prav tako pa so risali grafite tudi po sosednjih stavbah in poškodovali reklamne vitrine. Tudi v tem primeru policisti zbirajo obvestila v zvezi suma storitve kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari.

Po doslej zbranih obvestilih skupna škoda poškodovanj, ki so jih policisti že obravnavali, presega 30.000 evrov.

Policisti zbirajo obvestila v zvezi neprijavljenega javnega shoda, poteka pa tudi preverjanje okoliščin policijskih postopkov in zbiranje informacij o morebitnih dodatnih kaznivih ravnanjih. V primeru ugotovitve kaznivih ravnanj bomo ustrezno ukrepali. Po doslej znanih podatkih v dogodku ni bi nihče poškodovan, je pa ena oseba zaradi uporabe plinskega razpršilca sama iskala zdravniško pomoč.

Komentarji (12)

Piškot (ni preverjeno)

Rog je naš

Urška zabuhla (ni preverjeno)

so napisali grafit na klavnico v soboti
TITO JE NAŠ
in tistega časa Tito nikoli več ni prišel v mursko soboto

In reply to by Piškot (ni preverjeno)

lukčev mesec (ni preverjeno)

30 jurjev

Drobiž

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Politiki so naredili za več milijard škode.

Niko i ništa (ni preverjeno)

veliko škodo tej državi je naredil tvoja mati
ker te je skotila

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Ka so pa čakali, če nekoga na silo neupravičeno izseliš.

Urška zabuhla (ni preverjeno)

ej ej buco debeli
Golazen se je najprej nelegalno vselila
potem niso hoteli ven
in komaj jih je Jankovič vun fuknio
porihtal bajturino
in na dan otvoritve je hotela golazen vdreti v ta obnovljeni objekt
Jok brate odpade

In reply to by . (ni preverjeno)

Pujsa Pepa (ni preverjeno)

zato pa pravim jaz
TUČI TUČI TUČI
POLICIJA
PROTESTNIKE PO BUČI

In reply to by Urška zabuhla (ni preverjeno)

Alesss (ni preverjeno)

In to bi naj bili kulturniki, ki uničujejo javno lastnino? Kup zdrogiranih tepiharjev, ki živijo na račun države.

black panter

levičarski drogeraši,policija bi jih mogla redno namlatiti

upokojenec70 (ni preverjeno)

V Jugoslaviji se to ni moglo zgoditi. Miličniki so take zadeve znali urediti. Ni bilo v Jugoslaviji vse slabo.

. (ni preverjeno)

Slabo je bilo le za egoiste, pohlepneže in grabežljivce. Za trpeče desničarje, ki jim takrat ni bilo omogočeno krasti.

In reply to by upokojenec70 (ni preverjeno)

Felix 10001 (ni preverjeno)

Seveda desničarji ne sežejo levičarjem niti do gležnjev ko se kraje tiče.

In reply to by . (ni preverjeno)

Starejše novice