Slika je simbolična.
Poleg tega, da se dvigajo cene prehrambnih izdelkov, v nebo letijo tudi cene gradbenega materiala. Kaj je trenutno boljše graditi, montažno hišo ali klasično? Preverili smo.

Gradnja hiše se je še v preteklem letu zdela kot eden izmed večjih življenjskih stroškov in pa življenje z nekajletnim kreditom. Zdaj s še dodatnimi podražitvami pa se gradnja nove hiše nekaterim zdi popolnoma nedosegljiva.

Za pojasnila na področju cen smo se obrnili na Martina Pelcla, direktorja podjetja Daibau, ki med drugim upravlja tudi s koristno spletno platformo mojmojster.si. 

Cena gradbenega materiala

Po podatkih, ki jih spremlja podjetje Daibau, se cene gradbenega materiala zvišujejo v različnem obsegu.

»Po naših podatkih se recimo cement v zadnjih dveh kvartalih ni podražil. Je pa zelo narasla cena gradbenih armatur, in sicer v zadnjem času za kar 20 odstotkov. V nekem obdobju je recimo zaloge povsem zmanjkalo,« pravi Martin Pelcl.

Ob tem je za Sobotainfo še dodal, da se opeka v povprečju ni podražila za več kot pet do deset odstotkov, je pa odvisno od proizvajalcev.

»Ponovno so poskočile cene lesa. Ta je bil lani poleti že dostopnejši, sedaj pa je ponovno na 300 odstotkov lanske ravni,« še doda. 

Koliko stane gradnja hiše?

Izgradnja hiše se je po zadnjih izračunih v zadnjem letu povišala za vsaj 20 odstotkov.

»Tako moramo za gradnjo hiše povprečne kakovosti plačati med 1600 in 2000 evrov na kvadratni meter več kot prej. Je pa odvisno tudi od tega, kako se nam mudi in kje gradimo.

V Ljubljani in na obali je cena višja za okrog 15 odstotkov,« še pravi Pelcl. 

Montažna ali klasična hiša?

Cena pa je odvisna tudi od želja posameznikov. Nekateri imajo raje opeko in klasično hišo, spet drugi so bolj pristaši montažnih hiš. Pa vendar sta trenutno obe gradnji izenačeni.

»Podražitev lesa je uravnotežila podražitve materialov v masivni gradnji. Morda pa je v manjši prednosti še zmeraj klasična, torej zidana gradnja.

Pri izračunu namreč ne smemo pozabiti na to, da cena montažne gradnje ne obsega izvedbe temeljne plošče,« še pojasni.

Tako se cena ponudnika montažnih hiš dvigne še za strošek urejanja temeljne plošče.

Gradnja zdaj in pred dvema letoma

Srednja vrednost stroškov gradnje na ključ je pred dvema letoma znašala med 1300 in 1500 evrov na kvadratni meter.

Sedaj se cena giblje med 1500 in 2000 evrov na kvadratni meter, torej gre za precejšnjo podražitev.

Zaradi podražitev pa se tako vse več ljudi odloča za prestavitev gradnje na kasnejše obdobje. Tudi v podjetju Daibau zaznavajo padec vrednosti projektov, torej se investitorji odločajo za manjše projekte.

»Če pa gledamo gradbeni trg iz stališča zasedenosti izvajalcev, pa ni videti konca gradbene evforije. Večina podjetij je polno zasedenih za več mesecev vnaprej,« izpostavi Martin Pelcl. 

Pričakovanja za v prihodnje

Pelcl je še pojasnil, da sicer pričakujejo rahlo stabilizacijo cen, saj so potrošniki že začeli opuščati večje projekte kot tudi investicije v podražene jeklene konstrukcije, ne nujne projekte in podobno.

»Cene storitev se bodo spustile ob padcu potrošnje, kar se po navadi zgodi v polletnem do letnem zamiku. Kdaj pa lahko pričakujemo padec cen pa je glede na sedanjo situacijo težko predvideti,« še zaključi Martin Pelcl, direktor podjetja Daibau.

Komentarji (27)

dfdsfsdfsdf (ni preverjeno)

same izgovore. Privatniki samo zdigavlete cejne drastično te pa se vozite z raznimi x7 pa AMGjame pa audijame. Telko jaguarov pa poršejov že dugo nej blo v MS kak v zadnjih 2 letih kda je kao največja finančna kriza. Kriza je za nas navadne delavce. Pri plači se mi nika ne pozna kda montejramo inštalacije za kučo kera 300 jurjof košta.

rumpelstilskin (ni preverjeno)

Ka đoučeš??? Odpri privat pa te boš tij tudi dragi avto vozo pa se koupo v pejnezaj. Ajde, če je to tak enostavno, ka te vijdimo! Aja točno, tij se neizobraženi nesposobnež, keri more negi za minimalca delati.
Pa verjetno tudi ne delaš glih kaj preveč, če lejko ob takšnon časi sereš po interneti.

In reply to by dfdsfsdfsdf (ni preverjeno)

dfdsfsdfsdf (ni preverjeno)

Nejsan pravo ka spjaš gnes odprej pa vutro dela kučo za pau miliona. Tej keri pa že en čas furajo pa zdaj fajn ženjejo krizo. Če lidgej zidajo za 300 jurjof kuče blagor njin ale delavci se naj tudi pozna. Aja delace raje bosance za 800€ pripelajo. Od špediterov do gradbincov. Tak de v lotmerki pomali filipič doj kujpo pau lotmerka, delavci pa ne bi dal 200€ več plače. Isto razni gradbinci v MS.

In reply to by rumpelstilskin (ni preverjeno)

Absurd (ni preverjeno)

Te sta dva istiva ob ton časi, mene ne jemlita kcoj, ka man nočno .... 😂

In reply to by rumpelstilskin (ni preverjeno)

kuma (ni preverjeno)

Točno tak .Vsi vse dražijo in se izgovarjajo na vojno v Ukrajini

In reply to by dfdsfsdfsdf (ni preverjeno)

emmmmm (ni preverjeno)

AGMJi ja, pa Porscheji… Vse to na Leasing pa vse na puff te pa par let kasneje bankrot pa ostanejo brez avtojov pa kuc pa tak dale. Valda znas kelko privatnikov letno propadne. Se pa se in ponavadi to tisti ka se kurcijo s Teslami pa Makitami pa nvn ka vse! Realno mali s.p. z 2-3 zaposlenimi nemre not prinesti telko pejnez ka bi si nesce lejko privosco Porscheja.

In reply to by dfdsfsdfsdf (ni preverjeno)

75764653453534 (ni preverjeno)

Iz NATEGA v NATEG plače pa iste za vse razen za velke bogataše.

netagovalci (ni preverjeno)

Te pa li še dale volite tej ka so van to fküper sküjali.

In reply to by 75764653453534 (ni preverjeno)

Žalostno. (ni preverjeno)

TELEONSKE NAROČNINE TUDI DVIGAJO PA ŠE NIHČE NI ODPOVEDAL, CENE V BIFEJIH DVIGAJO PA SO TUDI POLNI, SAMO KA SE ŠIRI NEGATIVIZEM MED LJUDI.
TRENUTNO SO TAKI ČASI IN STEM MORAMO ŽIVETI , PIKA...

In reply to by 75764653453534 (ni preverjeno)

🤩 (ni preverjeno)

velke bogatase? Ka tiste ka so velki nad 1.8m? Ale ove nad 1,9m?

In reply to by 75764653453534 (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Tou je navadna lopovščina lejs je 300% lanske cejne ka so mogouče stroški dela šli gor 300% ali ka? Sami izgovori za krajo naroda.

mera (ni preverjeno)

lakomnost je med nami, požrešnost posameznikov

In reply to by . (ni preverjeno)

hakl (ni preverjeno)

eni privatniki prav pokvarjenop dvigujejo cene, pri storitvah in v trgovinah, brez pravega razloga. Pred enim letom pa so jamrali za covid sredstva, ker kao ne morejo preživeti. Kje je morala!

In reply to by mera (ni preverjeno)

Iscidale (ni preverjeno)

Zato pa trbej znati najti posameznike keri so NEJ cejn zdignoli! Puno je taksnih! Zato pa prosis vec predracunov in isces male lokalne s.p-je, cin dale iz MSja. Trbej se znajti, nej pozvati prvoga ka ga vidis na Facebooki ka se na velko reklamera! Tisti so skos najdraksi! Pa kda se ti pripela na ogled v avtoji za 30.000+€ lejko znas ka nede poceni 😁 Material pa nabavis SAN! Cene materialnov v Avstriji so trenutno dosti CENEJSE kak prinas. Pac ides ta po material. Po les pa zelezo pa na Madzarsko!

In reply to by mera (ni preverjeno)

Znon ale nej (ni preverjeno)

Če be meu loug... be ga oudo za 300% drakše, kak lane? Aja, kak se že prave: "Te pa je svizec zavil čokolado!"
Za 300% se lejs enostavno nemre podrakšate in pika. Tü neka ne štijma! Ga vozemo iz Ruseje okoule Azeje z ladjof skouze Sueške prekop? Pa nej se hecate!

In reply to by . (ni preverjeno)

Znon ale nej (ni preverjeno)

... aja, pa za kelko so zdignole plače delafcon? Tou je tüde strošek, ka se razmemo! Tou zagnje znonkar za procent ale dva, mogouče za desejt, če že?

In reply to by Znon ale nej (ni preverjeno)

Kavcek (ni preverjeno)

Kupiš avtodom pa stvar resena.

Cort 22 (ni preverjeno)

Ce lejko, zakoj pa ne bi zdignoli, po moje je problem v placah! Javna uprava, ki je med tremi najvecjimi po st. Prebivalcev v evropi ima solidne place naspram delavskim ne ven kak bi drugace bila povprecna sl placa 1500 eur, ce delavci dobimo okoli 900, tistih par bogatasev tezko dvigne povprecje! Nato lahko dostopna posojila in subvencije ki skodijo najbolj posijojemalcem, ker vsaj po mojih izkusnjah vsak mojster nabije ceno ko izve da si ga vzel!

Pojma nimaš (ni preverjeno)

Začetna plača v javni upravi je minimalec.

In reply to by Cort 22 (ni preverjeno)

SilvijaD (ni preverjeno)

POD minimalcon....

In reply to by Pojma nimaš (ni preverjeno)

Cort 22 (ni preverjeno)

Moja koncna pod minimalcem!

In reply to by SilvijaD (ni preverjeno)

Pojma nimaš (ni preverjeno)

Odvisno od pozicije ampak ja, tisti ki govori o visokih plačah v javni upravi vsekakor nima pojma.
Visoke plače imajo tisti pred penzijo.

In reply to by SilvijaD (ni preverjeno)

Cort 22 (ni preverjeno)

Heh, ne mesaj cistilk in hisnikov ki so v katerem plancnem razredu? Z tistimi ki pridejo z leti do 60 placnega razreda! V javni upravi napredujete vsakih par let, delavci pa stagniramo na osnovi, pac edino dodatek na starost kaj prinese, to pa tak vsem! Te pa mi prosim razlozi od kod tako visoko slovensko povprecje place!

Cort 22 (ni preverjeno)

Pa se edino to man, meni je vseeno kaksno placo majo drugi, zgoraj sem navedel razloge za dvig cen, po mojem mislenju! Je pa dejstvo da ze prek 30 let gledamo kak strajkate razni javni delavci, za dvig plac, zakaj pa ne, saj imate strajk placan! Delavci pa so edino strajkali da bi vsaj dobili place, ter to ko so se firme ze tak potapljale! Kajti strajk v tovarni ustvari izpad, delo pa mora biti narejeno! Tak da tak moramo nadoknaditi izgubljeno, ce mamo sreco da ne izgubimo strank! Zdaj pa smo kjer smo! Pa ne mi govorit da naj menjam sluzbo, placa bo tak ista, ceravno bom sel v javno sluzbo bom startal na minimalcu, ker napredujete po letih, za to pa jaz nimam vec casa!

In reply to by Cort 22 (ni preverjeno)

brečlaši (ni preverjeno)

Vüpan samo ka med vami vsemi ka zdaj tü gor đoučete glede viskih cejn, nega tistih ka ste na pune zagovarjali koronske ukrepe in zdaj zagovarjate sankcije proti Rusiji.

lpp (ni preverjeno)

Po gradbeni material v Avstrijo, les na Madzarsko, zelezo, tlakovance, ograjo, okna na Hrvasko, stiropor pa stirodur, opremo po meri v Bosno! Vecina jih dostavla vsaj do meje zasenki eni pa pripelajo domov za male pejneze! In vse to za cene kere so vsaj 20%-50% nizje kak prinas! Tisti ka podperate trenutne cene prinas ste si sami krivi ka vse preplacate…

awfsa (ni preverjeno)

Ce propdnen, bon sau z zupana Radenc. bmk

Starejše novice