Slika je simbolična.
Inštitut Back To The Village s projektom Hiše za mlade družine želi mladim pomagati pri reševanju nepremičninske stiske.

Nepremičnine na slovenskem trgu so vse dražje, situacija pa skrbi predvsem mlade, ki neuspešno iščejo cenovno dostopen dom. 

Zaradi nepremičninske stiske je Inštitut Back To The Village zasnoval projekt Hiše za mlade družine. Njihova ideja zajema naselje s 50 montažnimi hišami v velikosti od 65 kvadratnih metrov. 

Mlado družino bi nakup takšne hiše z zemljiščem stal 50.000 evrov. Projekt je namenjen mladim družinam, pa tudi mladim parom brez otrok

Pogovarjali smo se z Ernestom Škrjancem, direktorjem Inštituta Back To The Village.  

Cene nepremičnin se dvigajo v nebo

Ljubljanske nepremičnine so vsako leto dražje, k podražitvi cen pa je prispevala tudi epidemija koronavirusa. 

»Mediji so pred nekaj tedni poročali, da je cena kvadratnega metra stanovanja v Ljubljani presegla mejo 3000 evrov. Ljudje si težko privoščijo stanovanje zaradi naraščajočih cen. Tudi cene materialov so se zvišale,« je zaskrbljen Škrjanec. 

Prestolnica pa ni edino mesto, kjer so se povišale cene nepremičnin. Škrjanec poudari, da se tudi prebivalci Maribora soočajo z dvigom cen nepremičnin, saj se dviguje kupna moč, to pa zaradi tega, ker veliko Mariborčanov dela v Avstriji. 

Projekt Hiša za mlade družine obljublja ravno to, česar slovenski nepremičninski trg ne – cenovno dostopne hiše. 

»S takšnim projektom lahko zvišamo kakovost življenja mladih«, je prepričan Škrjanec. 

Prva pogodba že na vidiku

Za gradnjo hiš so potrebna soglasja občin. Čeprav rok gradnje še ni določen, pa Škrjanec zagotavlja, da nameravajo projekt izpeljati čim hitreje. Rok gradnje je seveda odvisen od vrste zemljišča, prav tako pa je pomembna ureditev zemljišča.

Če nekatera zemljišča nimajo gradbenih dovoljenj, se rok gradnje podaljša.

Prvo pogodbo načrtujejo podpisati z občino Ajdovščina, interes pa izkazujejo tudi druge občine, kot so recimo Ravne na Koroškem, Lendava in Tišina

Z več kot dvema občinama Inštitut hkrati ne more sodelovati, saj bi bilo v tem primeru delo preobsežno. 

Manjše občine izkazujejo večji interes

»Mestne občine Ljubljana, Maribor in Celje imajo enostavno predraga zemljišča in verjetno ni interesa, da bi del zemljišč namenili za tak projekt. Z večjimi občinami je najverjetneje ta projekt neizvedljiv,« pove Škrjanec. 

Večji odziv je pri srednjih in majhnih občinah, s katerimi trenutno potekajo pogajanja.

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tro (nepreverjen)

Ja Sobota tu nemre cuj, če se pa parcele že za 50.000 EUR odavlejo. To je tudi v noro pamet šlo s temi cenami.

Resno1245 (nepreverjen)

Tao do hise za 50.000 ka bogatas kupi pa proda za 100.000 ali vec. Naj rajsi na podezelji uredijo stare prazne hise, ka so sramota na vsaki vasi. Pa te ko te poderejo naj nove zidajo.

In reply to by Tro (nepreverjen)

Foffer (nepreverjen)

Se strinjan z napisanin. Večina de jih pokupila in dražje prodala, razen če do noter kakšne dodatne klavzule proti prodaji ampak, dvomim, da bo to rešljivo, da bo nekdo odločal ali lahko prodaš svojo nepremičnino ali ne.

Jes časik kupim 4-5 takih hiš za to ceno in prodam kasneje za dražjo ceno. Čisti dobiček.

In reply to by Resno1245 (nepreverjen)

sozesoze (nepreverjen)

Za podezelje so ze razpisani razpisi za sofinanciranje obnov teh starih kmeckih kuc. Recimo zdaj popularna Mala Rosa je bila v velkon delezi sofinancerana s strani drzave za obnovo. Pac malo se trbej pozanimati, pozvati na 2-10 mest pa se lejko nabere skup puno pejnez za obnovo

In reply to by Resno1245 (nepreverjen)

Aaaa (nepreverjen)

Fajn samo te kuče či bou do doubili pa sinčki pahčerke od politikov.

Lla (nepreverjen)

To je prinas neizvedljivo, razen ce se najde kaksen posameznik ka de “drzavi” fundos “odstopo”

_______ (nepreverjen)

Fajn ka se dela nekaj za mlade, samo mi pa neje jasno kak si namrejo mladi privoscite nepremicnine. Ok, zadnjih par mejscof je slo vse gor ale vseeno mijslen oz znan ka se da. Trbej ite delat po koncanon solanje nej ka se te po enon faxe vpijsejo se na 2 pa te na 3 pa tak dale in vlecejo status v nedogled. Te pa dobijo prvo slujzbo pa takoj neksi opasen avto na kredit ali lizing, pa vse drujge pizdarije. Za nrpremicnino pa nega

Cezar (nepreverjen)

ne guči norost ....z prekmurskimi plačami si lejko kupiš kučo, samo moreš 150 lejt delati, pa vmejs nika gesti ... takoš naselje bi lejko bilou na lendavska sever, ali ge v predmestji ... mladi bi stali v varaši, pejnez bi osto v varaši ...

In reply to by _______ (nepreverjen)

grupelj (nepreverjen)

KA?? Dobro čujen??

Ščete mi povedati, ka trg sam ne dela v dobrobit naroda?! Ka bi mogoče...mogoooče...trebelo trg...regulerate??

Dolenski Đanči (nepreverjen)

Tou tej investitori računajo na občine, ka bi dale komunalno opremlene parcele pa bi se samo te kučice gor postavile. Oni pa na izi zaslujžili. Ve pa nej norska ideja ali palik de prišlo do zlorab, tou je jasno. Pa tou prijde v poštejf samo v malij občinaj, ge so pocejni parcele, ka jih nišče nešče.
Samo tou pa mladijna ne bi. Oni bi kučice srejdi mesta, ka ne bilou predaleč za sobotno jutranjo kavico. No, če majo jako mašijno, te prijde v poštejf tuj sobotna izletniška vožnja do bufeta v Maximusi. Tan se lepou lejko razkaže jekleno bogastvo, kda se pred bufeton parkejra.
E, deca draga, isti ste, kak omladijna v Lublani. Samo jamrajo, kak so stanovanja draga ali v Litijo pa oni ne bi šli.
Sorry, ampak neman nikšega sočutja za tej fore.
Tak, kak en zgoraj pijše-na seli je dosta malij starij praznij kučic, ka bi se z malo para lejko zriktale v nulo, kak je sakša, ka jo vijdite gda granico v Gederofcaj prestopite.
Ali ne bi oni ni toga. Te se pa gužvajte v malij stanovanjaj ali v prizijdkaj pri mamicaj.

khmmm (nepreverjen)

Šalovci pa nej? Pa oni bi vse meli, naredili pa nic!! Cudno ka so to v zamudili

Starejše novice