Slika je simbolična.
Policija vsako leto obravnava na tisoče kršitev zaradi neuporabe varnostnega pasu. Uporaba tega je pomembna in nujna, pripomore pa k zmanjšanju posledic prometnih nesreč.

Lani je policija ugotovila okoli 50.000 primerov neuporabe varnostnih pasov.

Vsak, ki ne uporablja varnostnega pasu v motornem vozilu, tvega nastanek hujših posledic v primeru prometnih nesreč, so opozorili na Generalni policijski upravi in poudarili, da uporaba varnostnega pasu zmanjšuje posledice prometnih nesreč, zato je uporaba pomembna in nujna. 

Z uporabo varnostnega pasu posledice bistveno blažje

Pri najhujših prometnih nesrečah vedno znova ugotavljajo, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledno uporabljali varnostni pas.

Med drugim so otroci najbolj izpostavljeni in že ob lažjih trkih lahko utrpijo hujše posledice, zato je odgovornost vsakega voznika, da poskrbi za njihovo pripenjanje in varen prevoz.

Koliko znaša globa? 

Globa za neuporabo varnostnega pasu znaša 120 evrov.      

V letu 2021 so obravnavali 1165 potnikov, ki so bili udeleženi v prometnih nesrečah, od tega jih kar 88 ni uporabljalo varnostnega pasu.

Policisti so v zadnjih letih zaradi neuporabe varnostnega pasu obravnavali na tisoče posameznikov. V letu 2019 je bilo ugotovljenih 40.287 kršitev, v letu 2020 nekaj manj 37.263 kršitev in v letu 2021 je število znova poskočilo, in sicer na kar 46.808 kršitev neuporabe varnostnega pasu, so za Ljubljanainfo sporočili z Generalne policijske uprave.

Kot posebej zaskrbljujoče izpostavljajo, da je bilo v letih 2020 in 2021, kršitev, povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih več kot 5000.

Ta teden nacionalna akcija Varnostni pas varuje vas

Od 4. do 10. aprila poteka Nacionalna preventivna akcija Varnostni pas varuje vas z namenom, da se opozarja na pomembnost pripetosti z varnostnim pasom vseh potnikov v vozilu na vsaki, tudi najkrajši poti ter povečanju deleža pripetosti z varnostnim pasom.

Vsaka policijska uprava bo v času nacionalne preventivne akcije izvedla po en poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov, sicer pa bodo policisti aktivnosti v zvezi z akcijo izvajali ob rednem delu. 

Na spletni strani policije lahko preberete več o pravilni uporabi varnostnega pasu.

Pripravili so tudi navodila za pravilno uporabo varnostnega pasu:

1. Najprej ustrezno nastavimo vzglavnik, tako, da je njegov vrh v višini vrha glave.

2. Višino zgornje pritrditve varnostnega pasu naravnamo na svojo višino, tako, da zgornji del varnostnega pasu teče čez sredino rame.

3. Pas ne sme biti preblizu vratu, prav tako ne sme zdrsniti z rame.

4. Spodnji del pasu mora potekati preko bokov in ne preko trebuha. Previsoko nameščen spodnji del pasu in ohlapen pas lahko povzročita hude poškodbe.

5. Pripnemo se pazljivo, prepričamo se, da je zaponka pasu dobro zapeta in slišimo "klik".

6. Preverimo, da je varnostni pas poravnan in ni zvit.

7. Pas s potegom proti zgornji pritrditveni točki pravilno naravnamo in zategnemo. S tem dosežemo, da se dobro prilega telesu in čimbolj zmanjšamo naletno težo telesa ob pas.

Komentarji (8)

MatjazD (ni preverjeno)

Ko se vozim z motorjem, se nikoli ne pripnem.

Neko (ni preverjeno)

Novodobni bedaki, ki se upirajo vsakemu pravilu, ker se drugače ne počutijo svobodno. Imajo preganjavice, za vsem kaj se jim slabega zgodi je krivec nekdo drug.
Bi moralo bit isto, kot pri alkoholu. Če se huje poškoduješ zaradi neuporabe pasu oz. malomarnosti, pozabi na odškodnino, pa še zdravljenje si naj plačajo iz svojega žepa.

Kr neki (ni preverjeno)

Tebi pa možgani res ne delujejo

In reply to by Neko (ni preverjeno)

Žalostno. (ni preverjeno)

Če je nošenje mask protizakonito , je uporaba pasa popolnoma protizakonita saj pa z neuporabo ne ogrožamo nikogar razen sebe in za svoje zdravje odgovarjamo izključno sami in drug nima pravice govoriti naj se privežem ker za sebe odgovarjam sam.
Če bi se država res brigala za naše zdravje bi tudi cigarete morali prepovedati.

Neko (ni preverjeno)

Žalostno je tvoja nerazgledanost. Država je dolžna poskrbeti za zdravje in varnost svojih državljanov, ena izmed možnih ukrepov je preventiva. Varnostni pas je preventiva pred hujšimi poškodbami, invalidnostjo ali smrtjo. Nepripet potnik v vozilu je pa tudi projektil v trenutku trka, ki lahko huje ali smrtno poškoduje drugega potnika v vozilu. Trčiš lahko v svojega sopotnika (ženo/moža, svojega otroka), lahko odletiš nazaj, vstran, v več strani, vse je odvisno iz katere oz. katerih strani deluje sila. Ne letiš vedno naprej, niti ne vedno v eno smer. Ampak to je že preveč za tebe "wannabe" pametnjakoviča, ki misliš, da veš, a nimaš pojma kaj pišeš.

In reply to by Žalostno. (ni preverjeno)

Kr neki (ni preverjeno)

Tvoja glava je samo za frizerja

In reply to by Neko (ni preverjeno)

Ohjoj (ni preverjeno)

Glavno da vozniki maske nosijo, čeprav so sami v avti 😂

balbo1w1c (ni preverjeno)

v mojem avtu se vsaki priveže otroci vedno prej sploh negrem z mesta vidiš pa dosti otrok ki niso privezani isto odrasli

Starejše novice