Največji požar v zgodovini Slovenije je spet pokazal, kako pomembni so prostovoljni gasilci. A v zadnjih dnevih se veliko govori tudi o finančnih sredstvih za gasilce.

V zadnjih dnevih je veliko pozornosti deležno financiranje prostovoljnih gasilcev. 

Sredstva za gasilce bodo tokrat prišla s treh strani. Prvič kot običajno prek državnega načrta, drugič prek pobude premierja Roberta Goloba, ki jo bo nadgradil podjetnik Ivo Boscarol. Denar bo do gasilcev prišel tudi prek zbranih sredstev od ljudi in podjetij.

Vlada je napovedala, da bodo prostovoljni gasilci za svojo požrtvovalnost dobili 65 evrov oziroma 90 evrov. Vlada bo iz sklada za razvoj nevladnih organizacij plačala prostovoljnim gasilskim društvom, ki bodo denar nato razdelila gasilcem. 

A se zapleta pri tem, ali društva gasilcem ta denar sploh lahko izplačajo. Prostovoljci namreč po zakonu ne morejo biti plačani. Po zdajšnji zakonodaji se lahko plačajo samo stroški intervencije.

»Prostovoljni gasilec za zdaj še nikoli ni dobil nekega dodatnega nadomestila,« je povedal poveljnik Gasilske Zveze Slovenije Franci Petek. 

»S plačevanjem prostovoljnih gasilcev se odpira kopica Pandorinih skrinjic«

Na številna vprašanja, povezana s plačevanjem prostovoljnih gasilcev je opozoril tudi uporabnik družbenega omrežja Twitter, ki je tudi sam prostovoljni gasilec. 

»S plačevanjem prostovoljnih gasilcev se odpira kopica Pandorinih skrinjic, ki jih do sedaj zavestno nismo odpirali,« je zapisal. »Nagrajena so lahko društva, bog ne daj pa gasilcev (in ja, sem prostovoljni gasilec) direkt plačevat, ker bo to potegnilo ven (tudi) vse najslabše iz ljudi.«

Opozoril je, da je en tak primer v zgodovini že obstajal. Takratni je Mobitel ponudil SOS paket, ki je bil za gasilce. »Mala ugodnost, zares pa marketing trik, je na vrata prostovoljnih gasilskih društev privlekel ves 'ološ'. Vse za par tolarjev prihranka mesečno,« je zapisal. 

»Kako mislite, da bo »jutri«, ko bo treba na intervencijo?,« se ob tem sprašuje: »Na intervencijo bo silil folk, ki tja ne spada in bodo imeli tam še z njimi delo. Hkrati se bo začelo najbolj bedno kazanje s prstom, kdo je več naredil in zakaj je dobil manj denarja in podobno.«

»Dajte prostovoljstvu mir,« pravi prostovoljni gasilec: »Z razlogom je brez finančnih nagrad za opravljeno delo, z razlogom je srčno. Sem gasilec, denar bi mi zelo prav prišel. Ampak prosim ne tega delat.« 

»Denar ne paše v prostovoljstvo,« je zapisal za konec. 

Komentarji (10)

Gasilec Miha (ni preverjeno)

No, malo se spoumnite kak so v SDS in NSi nasprotovali financiranji prostovolnih gasilskih drustev, naslednjič gda te pa zagovarjali določene politične stranke in pisali histerične poste v podporo gasilcem.

Kos sedež (ni preverjeno)

PROSTOVOLJNO = PROSTOVOLJNO, KA JE TU ŠE NEJ JASNOGA .

In reply to by Gasilec Miha (ni preverjeno)

FRAP (ni preverjeno)

Ti dve stranki pač zagovarjata vrednote kapitalizma, zato prostovoljstvo ni njihova vrlina. Beseda "tovariš", ki povezuje gasilce na intervenciji, pa je za njih itak bogokletna.

In reply to by Gasilec Miha (ni preverjeno)

Gasilec2 (ni preverjeno)

Hvala Golobu, da nam je končno uredil izplačila tudi nam prostovoljnim gasilcem. Janševi niso hoteli slišati za to in nasprotovali saj so vse dajali samo cerkvenim

FRAP (ni preverjeno)

No, pa saj se "plačilo" cerkvi za volilce ni obrestovalo. Zopet se je pokazala Božja pravičnost.

In reply to by Gasilec2 (ni preverjeno)

Pika nogavička (ni preverjeno)

Gasilci so junaki kapo dol za celo gasilsko društev v celi sloveniji če ne bi bili gasilci zdaj cela slovenija bi zgorela senkrat iskrene čestitke tistemu keri so bili tam in so borili z ognjem dečki in dekleta senkrat čestitke za vašo trud in delo

Juhuhu… (ni preverjeno)

A si že kdaj slišal za vejice???

In reply to by Pika nogavička (ni preverjeno)

FRAP (ni preverjeno)

Menim, da plačevanje prostovoljnih gasilcev ne bi bila dobra rešitev. S tem bi bila porušena dolgoletna tradicija, ki temelji na prostovoljstvu in humanizmu. Prav pa bi bilo, da bi se ta predvidena denarna nagrada sodelujočim PGD, odražala kot pomoč za nabavo uničene in nove gasilne opreme, vozil in za investicije pri vzdrževanju objektov gasilskih domov. Za vselej pa bi moral biti rešen problem nadomestil, za čas odsotnosti iz dela zaradi gasilske intervencije.

Varda (ni preverjeno)

Kje ste zdaj tisti ki ste bili proti prostovoljnim gasilcem in ste si želeli le poklicne,zdaj bi popušili enako ko je bil žled,imamo odličen sistem v gasilstvu kar se marsikdo ne zaveda.Bil sem na Krasu in nisem videl niti enega gasilca z pivom v roki

Cezar (ni preverjeno)

lejva pa desna vlada sta nej sposobni zrihtati ene stvari. druge zakone hitro popravijo. što je na intervenci ga trbej tan registirati in mu dati nagrado. to je nej plača, to je nagrada ka nosijo život na taclni, ka drugi lejko doma sedijo pa modrujejo. gasilci/gasilke svaka čast.

Starejše novice