Ker se vedno znova opozarja, da nekatere gramoznice in naravna jezera zaradi bakterij niso primerna za kopanje, smo se odločili, da preverimo kakšno je letos stanje vode v priljubljenem Soboškem jezeru.

Kot smo poročali lani julija, je eden izmed bralcev Sobotainfo izpostavil, da naj bi bila voda v priljubljenem Soboškem jezeru onesnažena oziroma kontaminirana z nevarno bakterijo

Spomnimo ...

Ker gre za območje, kjer je vsakodnevno veliko domačinov kot tudi turistov in kjer se v poletnem času mnogi v jezeru tudi kopajo, smo se takrat obrnili na upravljavce jezera, Mestno občino Murska Sobota, in jih povprašali o tem, kakšno je stanje vode ter kako bodo ukrepali v primeru, da je voda res onesnažena. 

Pojasnili so nam, da kot upravljavec urejenega južnega dela Soboškega jezera, vsako leto naročijo Nacionalnemu laboratoriju za zdravje, okolje in hrano - Center za okolje in zdravje, spremljanje kakovosti kopalne vode v Soboškem jezeru.

V lanskem letu je bilo skupno izvedenih šest vzorčenj v poletnih mesecih, analiza vode pa je pokazala, da je voda v Soboškem jezeru ustrezna, zato kopanja na tem območju niso prepovedali in niti ne odsvetovali, je pa bilo na lastno odgovornost, so za Sobotainfo povedali na soboški občini. 

»Predvideni sta dve vzorčenji v mesecu juliju in dve v mesecu avgustu«

Številni se v Soboškem jezeru že kopajo tudi letos, zato smo preverili, kakšno je stanje vode v jezeru. 

Obrnili smo se na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, kjer naj bi izvajali analize različnih voda in jih povprašali, ali so letos že izvedli vzorčenje Soboškega jezera.

Eva Pungartnik iz nacionalnega laboratorija je za Sobotainfo pojasnila, da letos analize vode v Soboškem jezeru še niso izvedli, bodo pa vzorec odvzeli v kratkem.

»V letošnjem letu še nismo preverjali stanja vode v Soboškem jezeru. Predvidoma bomo s spremljanjem pričeli v mesecu juliju. Skupno sta predvideni dve vzorčenji v mesecu juliju in dve v mesecu avgustu,« je pojasnila.

Stanje vode v letošnji poletni sezoni za zdaj tako še ni znano, se pa na račun tega letos ni pojavila še nobena pritožba s strani kopalcev.

Kako zaznati, da je voda onesnažena?

Strokovnjake za naravne vode smo med drugim povprašali še, kako lahko obiskovalci Soboškega jezera sami opazijo, da so v vodi določene bakterije in kako naj ravnajo v tem primeru.

»Obiskovalci sami težko zaznajo samo mikrobiološko onesnaženje vode, nanj lahko sklepajo, v kolikor so vidni iztoki komunalnih voda, v kolikor je prisoten vonj po fekalijah, v kolikor so na gladini vidni ptičji iztrebki, in tako dalje....« je še dodala Pungartnik.

Glede ravnanja v primeru, da obiskovalci opazijo, da so v vodi prisotne bakterije ali nesnaga, pa ni določenih pravil, o tem morajo namreč obvestiti upravljavce jezera, ki nato uredijo analizo vode in nadaljnje ukrepe.

Pri kopanju v naravnih vodah treba upoštevati te nasvete

Sicer pa veljajo glede kopanja v naravnih vodah posebni preventivni nasveti, ki jih je dobro upoštevati.

Tovrstna 'kopališča' so praviloma brez upravljavcev in reševalcev iz vode in nimajo statusa kopalnih voda, zato je lahko varnost kopalcev v teh vodah včasih tudi vprašljiva in lahko zanjo največ naredimo sami, ob tem še opozarjajo na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano.

»Prvi in osnovni pogoj za varno kopanje je dobro znanje plavanja. Pogosto se premalo zavedamo, da voda skriva nešteto pasti in da so v naravi mogoče okoliščine, ki presegajo naše znanje plavanja.

Kopalce lahko ogroža tudi spremenljiva temperatura vode, ki je v globini od deset do 20 stopinj hladnejša kot na gladini, kar povečuje nevarnost krča in posledično utopitve. Najpogostejše težave, ki so lahko posledica kopanja v naravnih vodah so nevarnosti za zdravje, ki so praviloma znane in predvidljive ter jih lahko obvladujemo z doslednim preventivnim delovanjem,« so izpostavili.

Dodali so, da se morajo kopalci hkrati zavedati, da je ustrezna kopalna voda le eden od pogojev zdravega kopanja

»Zavedati se moramo, da je ustrezna kopalna voda le eden od pogojev zdravega kopanja«

Kljub temu da je voda ustrezna za kopanje, se je prav tako treba zavedati, da ni primerna za pitje in pranje sadja

Ker številni tega ne upoštevajo, je bilo v preteklosti po celotni Sloveniji zabeleženih že več zdravstvenih težavah po zaužitju onesnažene vode pri plavanju (občasna mikrobiološka onesnaženja). 

»Poročila o boleznih ali izbruhih in epidemiološke študije dajejo predvsem povezavo med fekalno onesnaženo kopalno vodo in okužbo prebavil, akutno febrilno okužbo dihal, sluhovoda, oči, kože in tako dalje. 

Treba pa je omeniti, da na dovzetnost kopalca za okužbo in na težo poteka bolezni vpliva imunsko stanje kopalca, starost, genski in drugi dejavniki. Glede na starost imajo večjo verjetnost za okužbo otroci, mlajši od deset let (zlasti manj od enega leta), in starejši od 65 let,« je za Sobotainfo še pojasnila Eva Pungartnik iz nacionalnega laboratorija.

Komentarji (22)

golaž (ni preverjeno)

Kako si ne morete zapomniti,da to ni in nikoli ne bo jezero ampak gramoznica ,gramozna jama .

. (ni preverjeno)

golaž pa ka bluziš brez veze.

In reply to by golaž (ni preverjeno)

golaž (ni preverjeno)

. ((( Što pa tebe omenja kje ?

In reply to by . (ni preverjeno)

trg zmage

Se strinjam! Nekaterim ni jasno, da nekdo pač da nekemu kraju, hribu, tudi vodni površini URADNO ime in to trenutno je (mogoče bo kdo to jezero kdaj preimenova, kaj pa vemo) Soboško jezero. Nikoli pa ni bil uradni izraz, kolikor vem, kamenšnica ali dahau!!!
Pa da se razumemo, kot starejši občan uporabljam za to vodno površino vedno izraz Kamenšnica, zato sem ga tudi tu napisal z veliko začetnico! Vsi tu naokoli vemo, za kaj se gre. Če pa bi komu na drugem koncu Slovenije kaj omenjal to vodo, ali preimenoval kakšno fotografijo te vode, bi sigurno zapisal Soboško jezero.
Torej g. Golaž, kaj ti ni jasno?

In reply to by . (ni preverjeno)

pokošeno (ni preverjeno)

Je voda v Soboškem jezeru dejansko gramoznici sploh primerna za kopanje ? Od kdaj je pa kopanje v gramoznicah dovoljeno !!

In reply to by trg zmage

. (ni preverjeno)

Od takrat, ko ni prepovedano.

In reply to by pokošeno (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

To je važno samo čudakom kot si ti. Za nas druge je važno, da je voda primerna za kopanje, pa naj se imenuje kamenšnica ali jezero.

In reply to by golaž (ni preverjeno)

helmut (ni preverjeno)

golaž tvoja izjava je tak kak da bi pravo ka Audi neje avto ka to je Audi. Beseda jezero je nadpomenka - gramoznica pa podpomenka. Se pravi pravilna sta oba izraza pri prvem znamo samo ka ide za večjo stoječo vodo pri drugem pa ka je izvor umeten in ka je nastalo z kopanjem gramoza.

In reply to by golaž (ni preverjeno)

Primož -MB (ni preverjeno)

Bravo Helmut genialni odgovor,vsa čast.

In reply to by helmut (ni preverjeno)

MTS (ni preverjeno)

"Eva Pungartnik iz nacionalnega laboratorija je za Sobotainfo pojasnila, da letos analize vode v Soboškem jezeru še niso izvedli, bodo pa vzorec odvzeli v kratkem."
Že mesec dni se narod ode kaupat ta... Zakoj se še letos neje naredila analiza vode??

Bumefekt (ni preverjeno)

Golaz..pusti sobocance,naj zivijo v svoji zmoti,da je njihovo "jezero" ledeniskega izvora,in da je en del tega bajeslovnega jezera,preostanek panonskega morja.

trg zmage

Kaj je pa potem po tvoje Ledavsko jezero, katero mnogi izven naših krajev napačno poimenujejo Lendavsko jezero? Tisto je sigurno umetno in nikogar ne moti izraz "jezero". Pa dvomim, da je kaj prida večje od Soboškega jezera?

In reply to by Bumefekt (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Ledavsko jezero je polno nanešenega mulja, ki ga nihče noče očistiti. Briga moja, pređi na drugoga!

In reply to by trg zmage

vrag od vraga (ni preverjeno)

Saj bi ga očistili, če bi kdo plačal. Ampak čiščenje je Sizifovo delo. Koliko krat so že čistili Bukovniško pa je ponovno zamuljeno, isto je z Ledavskim jezerom.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

realnooo (ni preverjeno)

BEDASTI CLANEK!!! SAMO KA SE NEKAJ PISE....

1234tik tak (ni preverjeno)

HALO V FAKALIJAH SE NE BOM NIKOLI IN SE TUDI NIKOLI NISEM KOPALA
NOČEM DOBITI RAZNIH BOLEZNI.VEDNO IMAM TOLIKO DENARJA ZA KOPALIŠČA.

Lubrikantis (ni preverjeno)

Skoda ka z pejnezami nemres pameti kujpite, mogouce bi ti kaj hasnilo …

In reply to by 1234tik tak (ni preverjeno)

Ah ne sej su (ni preverjeno)

bolj umazana voda veliko ljudi mali bazen

In reply to by 1234tik tak (ni preverjeno)

Mursk a1188 (ni preverjeno)

Tou je naša kamešnica jo mamo radi se radi tu družimo ,pa koplemo ...vij pa ji gučte ka ji ščejte! GLAVNO KA JE NAN TÜ LEPOOOOOO

đoži (ni preverjeno)

Enterokoki 20.08.2021 12:18
23.08.2021 14:51 ISO 7899-2:2000, MB ocenjeno 5 CFU/100 mL
Escherichia coli 20.08.2021 12:18
21.08.2021 09:47 CFU/100 mL ISO 9308-1:2014 in Amd.
1:2016, MB

FranjoPrujman (ni preverjeno)

ITE SE VTAPLATA GE MO RAJSI SPRICER NA TERASI PRI TRTI

Opazovalka (ni preverjeno)

Kak zgleda analiza jako dosta kosta, ka de kumaj v tem mescu napravlena, folk pa se ze namaka od konca maja 😝

Starejše novice