Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija in Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota sta pripravili dogodek z aktualno tematiko: Vojna in (ali) mir; Svet na prelomnici.

Sogovornika sta podajala odgovore na vprašanja: Smo pred vojno globalnih razsežnosti in že sledi nove hladne vojne? Se dokončno rušijo temelji povojne zgradbe mednarodnih odnosov? Je Ukrajina evropski Afganistan, 'poligon' spopada globalnih razsežnosti? 

To je bilo le nekaj izmed tem, o katerih sta svoj vidik in pogled podala Uroš Lipušček, doktor politoloških znanosti, in Tomislav Jakič, diplomirani pravnik.

Lipušček je bil med drugim dolgoletni dopisnik Radiotelevizije Slovenja iz Združenih držav Amerike, urednik, svetovalec misije OVSE na Kosovu, rektor univerze AAB v Prištini, dopisnik Radia Slovenije na Kitajskem.

Je član programskega sveta Ustanove dr. Šiftarjeva Fundacija ter avtor več pomembnih in aktualnih monografij in je nesporno eden izmed najboljših poznavalcev Kitajske, celotnih mednarodnih razmer in angažiran ter kritičen analitik in komentator mednarodnih odnosov za več medijev.

Jakič je novinarsko pot začel 1966. leta, je zunanjepolitični komentator, dopisnik v tujini, avtor intervjujev s številnimi svetovnimi državniki in politiki.

Bil je vršilec dolžnosti glavnega in odgovornega urednika informativnega programa hrvaške televizije, svobodni novinar, sodelavec več tujih in domačih uglednih medijev.

Je pisec več knjig, aktiven v Državljanskem odboru za človekove pravice in dolgoletni zunanjepolitični svetovalec nekdanjega hrvaškega predsednika Stjepana Mesiča

Komentarji (3)

asdasd (ni preverjeno)

Uroš Lipušček in Tomislav Jakič sta govorila o vojni in (ali) miru '
Saj ne želimo miru, zanimiva nam je vojna, enim je dovoljeno vse, drugim NIČ !!

tnt66 (ni preverjeno)

prokleti kompas

ne glavo v pesek (ni preverjeno)

povedali bi lahko še kaj o tem herojskem dejanju:
(SPOMIN NA ŽRTVE KOMUNIZMA) Na današnji dan leta 1942 – iz poročila Šercerjevega bataljona: 1. četa likvidirala po zaslišanju organizirano cigansko vohunsko tolpo, ki je štela 42 članov. Zaplenjeni so bili trije konji.
Med umorjenimi je bila skoraj polovica otrok, mlajših od štirinajst let; približno polovica je bila žensk, med njimi ena v visoki nosečnosti. Na mnogih otroških okostjih niso našli strelnih ran, kar potrjuje, kar se je takrat govorilo med ljudmi, da so jih namreč partizani umorili tako, da so jih prijeli za noge in z njimi treskali ob drevesna debla....
o vojni so bili Bojan Polak, Janez Hribar, Tone Vidmar in Alojz Popek razglašeni za narodne heroje.
https://demokracija.si/fokus/spomin-na-zrtve-komunizma-na-danasnji-dan-…

Starejše novice