V Murski Soboti so danes obeležili pomembni del slovenske zgodovine.

V Gledališču Park v Murski Soboti je danes potekala slovesnost ob dnevu reformacije

Dan reformacije praznujemo 31. oktobra, od leta 1992 pa je to tudi slovenski državni praznik. Z njim obeležujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika ‒ v času reformacije, ki se je sicer začela v Nemčiji, smo Slovenci dobili prvo knjigo v slovenskem jeziku (in nasploh prvo slovensko tiskano knjigo), 260-stranski Katekizem, ki jo je leta 1550 napisal Primož Trubar, sicer osrednja osebnost slovenske reformacije. 

Ob Katekizmu je istega leta nastal tudi Abecednik, knjižica iz osmih strani, obe deli pa predstavljata pomemben mejnik v razvoju slovenskega jezika. Prvi izdaji sta izšli v gotici, že leta 1555 pa sta bili izdani tudi v latinici.

Mestna občina Murska Sobota, Evangeličanska cerkev augsburške veroizpovedi v Sloveniji in Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar so ob dnevu reformacije pripravili slovesnost, s katero so počastili pomemben del naše zgodovine.

Slavnostni govornik je bil Marko Jesenšek z oddelka za slovanske jezike in književnosti mariborske filozofske fakultete. 

Kulturni program so obogatili učenci kitare Zasebne glasbene šole Virtuoz, Duo Mystica, glasbena skupina Selah in učenci Osnovne šole Fokovci.

Tudi mi smo v objektivu zabeležili nekaj utrinkov, tako da se sprehodite skozi fotogalerijo. 

Komentarji (4)

.. (ni preverjeno)

Praznik se praznuje ko je praznik, ne pa ka potem slo venci fsi letijo na morje ko je praznik.

.......... (ni preverjeno)

to zato, da potem politična elita in vsi ti na funkcijah, ki morajo biti po dolžnosti na proslavi, lahko letijo na svoj vikend na morje, hkrati pa so kao bili na proslavi. Najboljše da 1 teden na leto, vsak dan naredimo vse proslave kar po vrsti in potem so celotno leto prosti, kar jim je itak odveč, se prav vidi po obrazih.

In reply to by .. (ni preverjeno)

Pa od ure (ni preverjeno)

Kaksen je tou slovenski knjizni praznik a ene pesme so v anglešcini?! Haha

Pa od ure (ni preverjeno)

Pa 4dni pred praznikom je že proslava.. ta je blizje 29.11. Negda v jugoslaviji dan republike!

Starejše novice