Slika je simbolična.
Kandidature za prihajajoče županske volitve so vložene. V Pomurju je kar sedem kandidatov brez nasprotnika, za njih je torej županski stolček že zagotovljen.

20. novembra bodo na sporedu lokalne volitve, ki bodo po državnozborskih in predsedniških volitvah, tretje po vrsti v supervolilnem letu 2022.

Rok za vložitev kandidature za tokratne lokalne volitve je bil sicer 20. oktobra, a je bilo večina kandidatov znanih že prej. Mnogi med njimi se za županski stolček potegujejo že vrsto let, nekateri pa že nekaj časa sploh nimajo nasprotnika.

Katere občine imajo torej samo enega kandidata?

V sedmih pomurskih občinah samo en kandidat

Kot je razvidno iz seznama kandidatov na spletni strani Državne volilne komisije, se bo v skupno 27 pomurskih občinah za županski stolček potegovalo 66 kandidatov, od tega največ kandidatov v občinah Puconci, Moravske Toplice in Gornja Radgona, kjer je kandidaturo vložilo kar pet kandidatov.

Po štirje kandidati so tudi v občinah Murska Sobota, Rogašovci in Ljutomer. Trije kandidati pa gredo v boj v občinah Lendava, Odranci, Veržej ter Sveti Jurij ob Ščavnici.

Največ občin ima na tokratnih lokalnih volitvah po dva kandidata, to so občine Hodoš, Šalovci, Gornji Petrovci, Grad, Kobilje, Velika Polana, Turnišče, Tišina, Radenci in Apače.

Se pa najde tudi sedem občin, ki imajo zgolj enega kandidata. To so občine Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Kuzma, Križevci ter Razkrižje. V nekaj navedenih občinah gre za kandidate, ki opravljajo funkcijo že vrsto let oziroma lahko rečemo, da so kar 'večni' župani.

Kako to, da so se nekateri ponovno odločili za podaljšanje mandata in zakaj nimajo nobenega nasprotnika?

Marjan Kardinar ima še vedno dovolj moči in volje za izzive

Naziv 'večni' župan si zagotovo zasluži župan občine Dobrovnik Marjan Kardinar, ki ima za seboj že 24 let županovanja. Kot kaže, pa ima še vedno dovolj moči in volje za izzive, ki se pojavljajo v občini.

Tudi tokrat je vložil kandidaturo, nasprotnika pa nima, kar pomeni, da si je županski stolček že zagotovil.

 »Menim, da imam še vedno dovolj moči in volje za izzive, da lahko z optimizmom in ustreznimi načrti programov razvoja gledam v prihodnost tako občine kot celotnega Pomurja in delam uspešno naprej,« je poudaril Kardinar.

Brez protikandidata tudi Ivanušič: »Več zanimanja je za večje in bogatejše občine«

Ponovni mandat bo pripadel tudi Stanku Ivanušiču, županu občine Razkrižje, ki je kandidiral kot neodvisen kandidat.

Ker na tokratnih volitvah ni dobil nobenega protikandidata, bo župansko mestno ponovno njegovo, kar pomeni, da bo opravljal že sedmi mandat

»Tega nisem pričakoval, da bom edini, tudi jaz sem za to izvedel komaj zdaj. To se mi je zdaj zgodilo drugič zaporedoma, da nimam protikandidata. To pomeni dvoje, prvo da imam podporo in zaupanje občanov, ter drugo, da se pač ni noben ojunačil, da bi vložil kandidaturo, na to nimam vpliva, kljub temu da to zdaj lahko marsikoga moti. 

Tekma bi bila sicer bolj zanimiva, zakaj se noben ni odločil za kandidaturo, ne vem. Ugotavljam pa to, da je v bogatejših in večjih občinah več zanimanja za župane, v manjših občinah je pač treba več trdega dela vložiti, da se nekaj doseže,« je razložil Ivanušič. 

Za kaj se bo zavzemal v tem mandatu?

»Menim, da sem delal maksimalno, kar sem lahko za te kraje in te ljudi in tako bom delal tudi naprej. Me je pa k kandidaturi spodbudila predvsem mlada izobražena ekipa, ki ima izkušnje iz različnih področij, in da smo skupaj kot neodvisni kandidati, torej jaz kot župan, in oni kot člani občinskega sveta,« je še dodal Ivanušič. 

Markoja se podaja v drugi mandat: »To je dokaz, da ljudje menijo, da sem ta štiri leta dobro delala«

V občini Črenšovci je edina županska kandidatka aktualna županja Vera Markoja, ki se podaja v drugi mandat.

Tega, da na tokratnih volitvah ne bo imela nobenega nasprotnika, ni pričakovala, je pa vendarle vesela, da ji občani zaupajo in jo podpirajo. 

»Nisem pričakovala, da bom edina, vsak ima možnost kandidirati in sem mislila, da bi se lahko zgodilo, da bo kakšna konkurenca. To je samo dokaz, da ljudje menijo, da sem ta štiri leta dobro delala in si ne želijo sprememb,« je za Sobotainfo pojasnila Markoja. 

Za kaj pa se bo zavzemala naslednja štiri leta?

»Kot sem se doslej, enako za vse občane in občanke. Za vse, kar mislim, da je za dobro občine,« je še dodala Markoja.  

Spremembe v občini Križevci

Do spremembe pa je prišlo v občini Križevci. Aktualni župan Branko Belec se je odločil, da ne bo več kandidiral, namesto njega pa je kandidaturo vložil Branko Slavinec, sicer občinski svetnik in vodja gostinstva v Zdravilišču Radenci. 

Kot kaže, pa bo njegov prvi boj za župansko mesto lahek, tudi v Križevcih, saj trenutni župan tam nima nobenega nasprotnika.

»Dosti mi pomeni, da sem edini kandidat, tega nisem pričakoval, pojavljala so se določena imena v javnosti. Ampak pomeni dosti, tudi neko zaupanje občanov, tako da bomo dali vse od sebe, da to zaupanje tudi upravičimo,« je za Sobotainfo povedal Slavinec.

Kot še poudari Slavinec, je bil zadnje tri mandate že občinski svetnik v občini Križevci, tako da pozna prioritete in projekte občine, z vsemi na občini je že v preteklosti dobro sodeloval, zato meni, da bo lahko nadaljeval uspešno delo.

»In tudi moja kandidatura se nanaša na to, da se nadaljuje skokoviti razvoj občine Križevci. Nekateri projekti so že v pripravi, peljemo jih naprej, našli bomo tudi seveda še kakšne nove projekte. In pa predvsem delali bomo na nadaljevanju razvoja, kakovosti bivanja občanov, izboljšati želimo tudi pogoje za mlade in starejše občane ter pomagati tistim, ki so pomoči potrebni,« je še dodal Slavinec.

Kacijan ponovno župan na Cankovi

Drugi mandat bo pripadel tudi Danilu Kacijanu v občini Cankova, ki se je, kot razloži, za nadaljevanje mandata odločil na prigovore velikega števila občank in občanov Občine Cankova. Tudi zanj je županski stolček praktično že zagotovljen, saj nima protikandidata.

»Tega nisem pričakoval. Točnega odgovora zakaj se ni nihče prijavil ne znam podati, vendar pa je tudi res, da funkcija župana ni enostavna in zahteva veliko odrekanja, povezovanja in še marsikaj drugega. Prav tako dohodki županov v manjših občinah niso takšni, da bi bili privlačni za opravljanje profesionalne funkcije župana. Glede na to da sem mandat opravljal kot nepoklicni župan sem bil tako neodvisen od osebnih prejemkov, ki bi sledili kot plačilo za opravljanje poklicne funkcije župana,« je za Sobotainfo razložil Kacijan.

Njegova primarna naloga v prihajajočem mandatu pa bo, da se dokonča nedokončane projekte, predvsem dokončno izgradi vodovodni sistem za celotno občino, v naslednjem štiriletnem programu pa ima v načrtu še izgradnjo športne dvorane pri Osnovni šoli Cankova ter izgradnjo večnamenskega stanovanjskega bloka na Cankovi, nam še zaupa Kacijan.

Virag nadaljuje v Beltincih

V občini Beltinci pa ostaja župan Marko Virag. Na tokratnih lokalnih volitvah se tudi slednjemu ni zoperstavil nihče, kar pomeni, da bo aktualni župan zakorakal v opravljanje drugega mandata.

Se pa za Sobotainfo na vprašanja o pridobitvi novega mandata (še) ni odzval. 

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
hmmmm (nepreverjen)

Ne razmen kak drzava dovoli zupanovanje
lidan keri so v preteklosti delali pizdarije. Recimo
zupan Gornjih Petrovcov wtf…??? Kak lejko taksen kandidera, pa kak lejko taksnoga sploj volijo. Pa tudi neizobrazenost je velki faktor. Kak boge lejko nesce s samo 3 letno poklicno solo vodi obcino, ale po drugi strani pa je nej zadosti dober oz. kvalificerani za neksne najslabse sluzbe.. To mi nikder nede jasno. Lekar nuca cistilka na obcini vec izkusenj in izobrazbe kak jo majo eni zupani

ombb🤣🤣 (nepreverjen)

hahahha ja to je smesno, kda obcina ma razpis za delovno mesto je celi kup zahtev, ale za zupana pa nic :) nej niksne izobrazbe, nej izkusenj, se kaznovani so lejko, lejko zavozijo ze kaksne firme pa tak dale 🤣 Tak ka gratati zupan je najleze
:D

In reply to by hmmmm (nepreverjen)

ensi (nepreverjen)

probaj, či vupaš

In reply to by ombb🤣🤣 (nepreverjen)

Janes Skladovnik (nepreverjen)

če bi bil še živ bi se tudi jaz udeležil protestov
Bi me vsaj z vodnim topom oprali
in s solzilcem do solz nasmejali

In reply to by ensi (nepreverjen)

Gost. 677 (nepreverjen)

Problem je ka se dolg povečuje, država to dopušča, volilci so ovce in tako traja samovlada župana skupaj z rodbino in korumpiranimi svetniki že 28.let. Upniki pa rubijo lastnino onca občanov.

In reply to by hmmmm (nepreverjen)

Nova Fronta (nepreverjen)

youtube.com/watch?v=Z-aCzRpbYjQ
24ur/novice/slovenija/simpatizerji-mussolinija-obelezili-100-obletnico-njegovega-pohoda-na-rim

In reply to by Gost. 677 (nepreverjen)

Lukčev Mesec (nepreverjen)

Doživotni župani.

Cezar (nepreverjen)

če je nešče lejko predsednik država samo 2x te bi mogo biti poslanec ali župan tudi samo 2x ... zdaj se dela nekšo družinsko erbanje funkcij pa položajov ... sikak pa če je bil što obsojen nemre biti nika od naštetoga čeglij je odsedo

212313 (nepreverjen)

IN zmaga gre!?!?!? Občina Gornji Petrovci okoli deset let zaseda prvo stopničko zadolženih občin. Zadolžena je za 2.801 evra na prebivalca, slovensko povprečje pa je 511 evrov.

Če nimaš nič se moraš pač pohvaliti z nesposobnostjo, škoda ker v današnjih časih je kar velika konkurence.

Gost. GFR (nepreverjen)

To še ni vse, prišteti je potrebno še zamudne obresti in druge obveznosti, pa je dug še skoraj za enkrat večji. Kmetijski tehnik pa po osmi mandat, razmislite malo najbolj zaostali in prezadolzeni občani.

In reply to by 212313 (nepreverjen)

defejev sin (nepreverjen)

Sem vedel, da Virag v Beltincaj ne bo meu protikandidata. Mlin se porušil, kmalu de nov biznis za nekatere in provizija za druge.

Isto kak tam na Goričkem, ko je zgorel oni razgledni stolp. Slab mesec pred volitvami ...

1234ffc (nepreverjen)

Upan ka Jaklin spadne

Centi (nepreverjen)

Pa v Turnišči glij tak. Kak či nebi kandidata mol. Či de što tou volo te pa resan...

šalovčar (nepreverjen)

zakoj vsi šinfate Šlihtubera, vsak se ma pravico kandiderati za župana ... što de pa prevzel tak zaduženo občino??????

khmmm (nepreverjen)

Tudi zaduzene Salovce je prevzel Fartek kda je prejsnji zupan vse spokradno in nategno, in naredo malo red. Torej? Ka je v Petrovcaj nace?

In reply to by šalovčar (nepreverjen)

Opazovalka (nepreverjen)

Zakaj zupani nimajo nasprotnikov? Ker funkcija ni ravno najbolj zanimiva, sploh v obcinah, ki so bole ali meje same sebi namen, ko za vsako figo mora obcan iti v nekdanjo obcino (Mursko ali Lendavo ali Ljutomer). Te male obcine so samo zato, ka se je zaposlilo par lidij, haska pa bole nikaj. Ka ne bom omenjala projektov, ki se odvijajo na republiski ravni, zupani/zupanje pa se trkajo po prsih, ces ka smo napravili 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

55 (nepreverjen)

Kak je omejno eden glede šalovec, na Cankovi je isto bilou....zdajšnji župan je kak koli malo vred zel zavoženo občino zaj v 4 letaj pa še telko de zdaj cuj, neka se vijde pa de se še....predvsem pa je vsem pijavkam ka so bilej skuper z prejšnjim županom prisesane na občinske vime zapro pipico, kar je edijno praf.....

sotina (nepreverjen)

Marki Virag de vam še naprej delal pizdarije in v vodi mesec kazal vi pa boste slepo verjeli.In prav vam je trpite

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice