Neprilagojena hitrost je še vedno med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Zato bo med 10. in 16. avgustom 2020 potekala nacionalna preventivna akcija, ko bodo policisti poostreno preverjali, ali vozite prehitro.

Namen akcije je zmanjšati število prometnih nesreč in hude posledice, ki se zgodijo zaradi hitrosti. K umirjeni vožnji pa poleg policije in agencije za varnost prometa pozivajo tudi legende slovenske košarke: »Med športom in druženjem ne hitiš, zakaj hitiš med vožnjo?«

Agencija za varnost prometa je skupaj s košarkarskimi legendami Sanijem Bečirovićem, Markom Miličem in Boštjanom Nachbarjem posnela niz preventivnih video-sporočil.

Košarkarji opozarjajo udeležence v prometu, da je za nastanek nesreče dovolj že na videz neznatna človeška napaka, dovolj je le stotinka sekunde, saj s prehitro vožnjo lahko nekomu za vselej korenito spremenimo ali vzamemo življenje.

Namen nadzora zagotoviti varno pot do cilja

Policisti bodo v času preventivne akcije po vsej Sloveniji poostreno spremljali hitrosti v cestnem prometu in prehitre voznike, ki ogrožajo prometno varnost, tudi ustrezno sankcionirali.  

Namen napovedanega poostrenega nadzora je umirjanje prometa in zagotavljanje varnih poti do cilja za vse prometne udeležence. Pozorni pa bodo tudi na ostale kršitve v cestnem prometu, s katerimi bi lahko ogrožali svojo varnost in varnost drugih udeležencev.

Vsak dodaten kilometer na uro vpliva na resnost poškodb

Ali ste vedeli, da je v primeru trka vozila v pešca ali kolesarja pri 30 kilometrih na uro, tveganje za smrt ali hude poškodbe 10-odstotno, že nekoliko višje hitrosti pa tveganje izrazito povečajo, saj je denimo trk avtomobila v pešca pri hitrosti 50 kilometrov na uro zanj enak padcu z višine 9,8 metra.

Pri hitrosti vozila s 60 kilometri na uro je verjetnost preživetja pešca samo še deset odstotkov, tveganje za smrt je torej 90-odstotno.

Omejitve hitrosti v naseljih, območjih umirjenega prometa in območjih omejene hitrosti so namenjene predvsem zaščiti ranljivejših udeležencev v prometu. 

Neprilagojena hitrost predstavlja tretjino vseh kršitev

Med 1. januarjem in 31. julijem 2020 se je na slovenskih cestah zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo 1499 prometnih nesreč. Glede na minulo leto, ko je bilo v enakem obdobju takšnih nesreč 1749, policisti beležijo 14,3-odstotno zmanjšanje. 

Letos je policija od 1. januarja do 31. julija 2020 obravnavala skupaj 187.997 kršitev voznikov cestnoprometnih predpisov, v enakem obdobju lani pa 207.019. Kršitve s področja hitrosti predstavljajo okrog 34,6 odstotkov vseh ugotovljenih kršitev.

Policija je od 1. januarja do 31. julija letos obravnavala 64.687 kršitev s področja hitrosti, kljub zmanjšanju obsega prometa v časa trajanja ukrepov za zajezitev epidemije covid-19. V primerljivem obdobju lani je bilo obravnavanih 71.584 takšnih kršitev.

Toda kljub zmanjšanju ugotovljenih kršitev je v tem obdobju zabeležen porast deleža prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti, ki znaša 18,1 odstotkov, lani pa je znašal 16,5 odstotkov.

Z upoštevanjem predpisov varno do cilja

Zmerna vožnja, v skladu s cestnoprometnimi predpisi, ki je prilagojena razmeram, je zato odgovornost vsakega voznika. Skupaj z Javno agencijo Republike Slovenije za varnost prometa zato policisti pozivajo k strpni udeležbi v prometu, še posebej v času povečane gostote prometa in višjih temperatur.

Takšne razmere namreč povečajo nestrpnosti med vozniki, kar lahko privede do neljubih dogodkov. 

Komentarji (7)

Busybee (ni preverjeno)

motoristi divjajo

ZA POLICIJO !! (ni preverjeno)

proti vojski

👨‍🚒 (ni preverjeno)

Preži zver, ne pa človek!
Idioti pisunski sramotainfovski👎🏻

Pohvalno! (ni preverjeno)

Podpiram take akcije pa čeprav sem šofer in tudi kazni sem že plačal, ampak roko na srce, motoriste bi mogli prizemljiti ker ne
upoštevajo omejitev in tudi ne ustavijo policiji.
Sem imel primer, pogledal desno in levo, nikjer nikogar in ko s peljem, mimo dva motorja, šlo je za las ampak hitrost sta imela po moji oceni krepko čez STOTKO in to v naselju bogojina pa še ovinek in tu je zdaj spet sporno, teorija in praksa.

abrazivin (ni preverjeno)

joj no kaj se policija čudi. dokler bodo proizvajali avte s takimi hitrostmi, bo pač tak. ko henjajo s tako proizvodnjo, bo boljše. tega pa najbrž ne bo, ker so vsi idioti.

Pillle (ni preverjeno)

Tele!!!

In reply to by abrazivin (ni preverjeno)

čukundeda (ni preverjeno)

Mene samo zanima, če bodo merili hitrost tudi motoristom ???
Ali samo poštenim državljanom, ko gredo v službo ali iz nje ???
Veliko policajev je med motoristi.
Potem je svoje prijatelje težko nadzorovati, kaj še kaznovati, če si dan prej skupaj bil na pijači in dirkanju.
Videno, preverjeno !!!!!

Starejše novice