Slika je simbolična.
Mobilni telefoni in druge elektronske naprave, prodane v Evropski uniji, morajo imeti od sredine leta 2024 dalje enoten polnilnik, so se danes strinjali pogajalci Evropskega parlamenta in Sveta Evropske unije.

Glede na politični dogovor bo Evropska unija kljub vztrajnemu nasprotovanju ameriškega tehnološkega velikana Apple dobila univerzalni polnilnik z vhodom USB-C.

Evropski poslanci in predstavniki držav članic Evropske unije verjamejo, da bo standardni polnilnik za vse elektronske naprave - poleg telefonov med drugim za tablične računalnike, elektronske bralnike, digitalne fotoaparate, slušalke, ročne konzole za videoigre in prenosne zvočnike - zmanjšal količino e-odpadkov.

V Applu se s tem ne strinjajo, saj da bo v resnici okrnil inovativnost in na koncu povzročil še več onesnaževanja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nova zakonodaja bo prijaznejša okolju

Glede na to, da Evropska unija šteje 450 milijonov prebivalcev in je dom bogatih potrošnikov, bi lahko uvedba polnilnika z vhodom USB-C pomembno vplivala na trg pametnih telefonov in naprav na globalni ravni.

»Nova zakonodaja bo olajšala življenja evropskih potrošnikov in bo bolj prijazna okolju,« je spremembe pospremil eden od pogajalcev, evropski poslanec Andrej Kovačev. »Čas je, da naredimo konec kupu kablov, ki jih imamo vsi v predalih, in prihranimo okoli 11.000 ton elektronskih odpadkov letno,« je menil.

Potrošniki se sicer trenutno odločajo med telefoni s tremi osrednjimi polnilniki: Lightning (Apple), micro-USB in USB-C, ki se vse bolj uporablja. Nabor je poenostavljen od leta 2009.

Predlog je bil pripravljen že lani

Evropska komisija je predlog za enotni polnilec pripravila lani. Tedaj je ocenila, da evropski potrošniki samo za polnilce, ki jih kupijo ločeno, letno porabijo približno 2,4 milijarde evrov.

V Applu, ki sicer uporablja priključke USB-C za nekatere svoje iPade in prenosne računalnike, medtem vztrajajo, da je kakršnakoli zakonodaja, ki bi vsiljevala univerzalni polnilnik za vse mobilne telefone v EU, neupravičena.

Evropski parlament in države članice morajo zdaj politični dogovor potrditi še uradno, v veljavo pa naj bi stopil sredi leta 2024.

Komentarji (4)

Iteanaprkic (ni preverjeno)

Ne rabimo mi tega pijzda van je materna podkupljeni medji ne zaslužite si niti da vas PES MRDA!

Šizofrenik (ni preverjeno)

Tebe je ocitno preveč..in zdaj imaš posledice...eu kabel vritvtakni in ti bo boljše

In reply to by Iteanaprkic (ni preverjeno)

gb (ni preverjeno)

Ubogi Apple. Kaj bo pa zdaj?

Jack000000 (ni preverjeno)

Nima to smisla.. smo že imeli, enotno, potem pa pride USB C, USB Ž.. pa eni novi imajo, drugi stari pa nimajo. Pa bomo spet na istem.

Starejše novice