Do petka morate svoja vozila opremiti z zimsko opremo, na AMZS pravijo, da se na slovenskem trgu dajo dobiti gume, ki predstavljajo lep kompromis med ceno in kvaliteto.

Vodja servisa AMZS Jurij Kočar pravi, da enotnega recepta za izbor najboljše pnevmatike ni. Voznikom svetuje, da jih je najbolje izbrati skupaj s strokovnjakom glede na tip vozila, potrebe voznika in njegov način vožnje, služiti pa morajo štiri ali pet let, kolikor je njihova normalna življenjska doba, poroča STA.

Večina voznikov s kvalitetnimi pnevmatikami, nevarne so lahko tudi nove

Kočar ocenjuje, da je večina voznikov zelo odgovornih in skrbijo za svoja vozila, redno menjajo pnevmatike in kupujejo take, ki so kvalitetne. Takšne informacije ima tudi od policije, problematični so običajno tujci ali pa slabe pnevmatike odkrijejo na delovnih vozilih. So pa seveda tudi neodgovorni vozniki, ki nimajo ustrezno opremljenih vozil za zimo in tako ogrožajo sebe in druge udeležence v cestnem prometu.
 

"V naših delavnicah vidimo tudi avtomobile s tako obrabljenimi pnevmatikami, da to meji že na okvaro. Pnevmatika je temelj varne, udobne in varčne vožnje. Tu pa so še podvozje in zavore, ki vozniku skupaj zagotavljajo varno vožnjo. Če vozilo ni redno in strokovno servisirano, lahko tudi nove pnevmatike po prevoženih zelo malo kilometrih postanejo nevarne," je opozoril Kočar in dodal, da najdražja pnevmatika ne pomeni nujno tudi najvišje kakovosti.

Zimska oprema priporočljiva že pri šestih stopinjah Celzija

Zimska oprema je zakonsko določena in predpisana od 15. novembra do 15. marca. Ne glede na te zakonske odločbe pa morajo vozniki upoštevati tudi razmere na cestah in temu primerno prilagoditi opremo vozila. Torej če je sneg napovedan izven tega zakonsko zapovedanega obdobja, mora biti vozilo opremljeno z ustrezno zimsko opremo, je opomnil, poroča STA. Na AMZS poudarjajo, da so le kakovostne zimske pnevmatike primerna oprema ob temperaturah pod 7 stopinj Celzija.

AMZS sicer vsako leto v sodelovanju s partnerskimi avtomobilskimi klubi in potrošniškimi organizacijami opravi test pnevmatik. Na letošnjem testiranju zimskih pnevmatik so na preizkušnjo dali 16 pnevmatik za osebna vozila in 15 pnevmatik za dostavnike.

Nobena preskušena pnevmatika si ni prislužila najboljše ocene, le tri med avtomobilskimi pnevmatikami so dobile oceno zelo priporočljivo, pri pnevmatikah za dostavnike pa niti ena, še poročajo STA.

Komentarji (4)

bridki (ni preverjeno)

Je pa boukša od poceni.

Mjrc (ni preverjeno)

Že s tem, ko pravi, da mora pnevmatika zdržati 4 do 5 let, vidim da nima pojma tale vodja. Naj mi najde gumo, ki mi bo držala toliko časa ( v mojem primeru je to cca 120.000km v 5ih sezonah, namrec delam cca 4500-5000km mesečno).

čarni vrag (ni preverjeno)

Ti pa rejsan nemaš pojma. Stric pač misli na povprečnega voznika, ki napravi kakšnih 10.000 km na leto. Še slabše pa računaš. Če delaš 5.000 km/mesec je to 60.000 na leto. V petih sezonaj je to 300.000 kilometrov. Moje Mišelinke vzržijo 60.000 kilometrov, Dunlop, Semperit pa kakšnih 30.000.

In reply to by Mjrc (ni preverjeno)

delavsko gibanje 21 (ni preverjeno)

ne seri
ti sploh nimaš avta
ampak imaš cliota
to pa ni avto

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Starejše novice