V občini Ravne na Koroškem je slovenski glasbenik Luka Basi investiral v gradnjo novega lokala Balu, ki pa za postavitev nima ustreznega dovoljenja. Kaj točno se je zgodilo in kakšne bodo posledice?

Ob vznožju smučišča Poseka so v začetku novembra začeli z gradnjo novega objekta, katerega investitor je znani slovenski glasbenik Luka Basi.

»Ne občina s tem ni bila seznanjena, bili smo pa o tem obveščeni na seji občinskega sveta, da se na tem območju gradi nekaj, nek objekt. In na osnovi pobude občinskih svetnikov smo potem šli pogledat situacijo in ugotoviti dejstva,« situacijo razloži župan občine Ravne na Koroškem, Tomaž Rožen

Tomaž Rožen, župan občine Ravne na Koroškem

Čeprav bi lahko rekli, da črne gradnje v Sloveniji niso resno presenečenje, se zgodba zagotovo obrne, ko ugotovimo, da je ena od teh bila postavljena na občinski zemlji.

»Ko nekaj zgradijo brez dovoljenj potem pač to urejajo, plačajo ustrezne dajatve, prispevke, uzurpacijo prostora, kot se to imenuje, tako, da to ni nekaj novega, novo pa je to, da se to zgodi na občinskem zemljišču proti volji lastnika, torej občine,« še dodaja Rožen. 

Na zemljišču v tem trenutku stojijo glamping hišice Natura Fina. Lastnik podjetja je Marjan Glinik, ki je na razpisu leta 2020 za omenjeno zemljišče pridobil stavbno pravico za glamping in ga tudi postavil.

»Preprosto tule sta prišla sam investitor, skozi našo promenado, smo se malo pogovarjali in tako se je začela zgodba, kaj bi se vse lahko tukaj razširilo in je dejansko investitor videl en potencial in smo se začeli pogovarjati,« začetek zgodbe razloži Marjan Glinik, lastnik podjetja Natura Fina Resort. 

Marjan Glinik, lastnik podjetja Natura Fina Resort

Nov objekt naj bi bil namenjen gostinski dejavnosti pa tudi prostoru za druženje mladih glasbenikov. Glinik, pa pravice za gostinsko dejavnost nima. Zato iz občine pozivajo, da kršitelja v 30 dneh predložita ustrezna dovoljenja, če jih ne, bosta objekta morala odstraniti.

Investitor Luka Basi na naša vprašanja ni želel odgovarjati, nam je pa preko telefonskega pogovora povedal, da bo objekt v roku enega meseca zagotovo porušil.

In kdo bi naj poskrbel za vsa dovoljenja?

»Investitor dejansko bi moral, po naših podatkih, vse to pridobiti, kje se je spet zataknilo pa žal ne vem,«  pove Glinik. 

Medtem je Luka Basi za časnik Večer povedal, da je zato, da podjetje Glinika nima ustreznih dovoljenj, izvedel ob pridobivanju uporabnega dovoljenja. 

»V tem trenutku se pa dogaja to, da se dejansko pogovarjamo z občino, rešitev katera bi bila dejansko najboljša korist za investitorja, nas in občino,« o trenutni situaciji pove Glinik.

Ob tem pa iz občine poudarjajo, da bo rešitev, ki bo zadovoljila obe strani, težko najti.

»V tem trenutku ne vidimo rešitve, da bi ta dva oba objekta ostala, zlasti ne objekt kjer je bila predvidena in ne začeta gostinska dejavnost,« še pove župan Rožen. 

Po besedah Glinika zaplet sicer odnosov med obema podjetnikoma ni skrhal. Vseeno pa vse kaže na to, da na tej terasi verjetno nihče ne bo užival ob kavi in dobri glasbi.

Komentarji (18)

basek (ni preverjeno)

Škandal je že sam tej bebček Luka Basi s svojo primitivno muziko.

., (ni preverjeno)

Pa ka tej župan bluzi, gradi se brez dovoljenj pa se te plačjo dajtve itd. Halooo porujšiti pa gotovo, brez dovoljenj nema kaj graditi pa naknadno urejati.

., (ni preverjeno)

Ja pa še tou, ta je najboukša gradi na občinski zemli, či bi na mojoj bi njemi porujšo prvi den se.

Linw (ni preverjeno)

Župan naj pove resnico

LZN (ni preverjeno)

SBMS se lejko skrije:
Čeprav stavka zdravnikov traja od 15. januarja, se to na dostopnosti storitev Splošne bolnišnice Slovenj Gradec do preklica soglasij za nadurno delo ni bistveno poznalo. Z umikom soglasij večine zdravnikov, ki zdaj delamo »le« do 48 ur tedensko, kot nam predpisujejo slovenska zakonodaja, evropska direktiva in ugotovitve Ustavnega sodišča, pa je v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec organizirano omejeno število ur na deloviščih. Zdravnikov je premalo, da bi lahko opravili vse predvidene obravnave in posege. To dejstvo je še toliko bolj problematično v perifernih bolnišnicah, kot je naša.

Na pediatriji je tako v marcu odpadlo skupaj 59 % specialističnih obravnav, 50% nenujnih bolnišničnih obravnav. Na področju ginekologije je odpadlo 43 % dispanzernih in 71 % subspecialističnih obravnav, 69 % obravnav v dnevni bolnišnici in 33% operativnih posegov. Na področju ortopedije je v obdobju od 15. januarja do 7. marca 2024 odpadlo 53,5 % operacij in 27,3% ambulantnih pregledov. Na oddelku splošne in abdominalne kirurgije je bilo opravljenih 50% manj operacij in ambulantnih pregledov. Kirurška operativna kapaciteta Splošne bolnišnice Slovenj Gradec se je zmanjšala iz 6 do 7 na 3 do 4 operacijske dvorane, kar pomeni zmanjšanje na 45 do 60 % maksimalne zmožnosti. Slednje lahko primerjamo s stanjem v obdobju epidemije.

Tako kot je danes ogroženo javno zdravstvo, se niti starejši zdravniki ne spomnijo. Člani in nečlani Fidesa smo si enotni, da toliko laži in zavajanja o zdravništvu še ni bilo. Pozornost se preusmerja s slabimi nameni in ker vsaka laž pusti sledi, to vsak dan občutimo. Govorijo nam o Hipokratovi zaprisegi, ki jo mi ob predanem delu z bolniki dobesedno živimo vsak dan. Oči javnosti so uprte v našo stavko, ki je odraz dolgoletnih nemogočih razmer in pogojev za delo. Če bi nam politiki prisluhnili, bi spoznali v kakšnem stanju je naše javno zdravstvo v resnici, bili bi zaskrbljeni in iskreno pripravljeni najti rešitve.

Celoten sistem javnega zdravstva je doslej deloval le zaradi pripravljenosti zdravnikov in ostalega zdravstvenega osebja na prekomerno nadurno delo. Ko je pred dvema letoma začela veljati evropska direktiva in tudi za nas predpisala normalen delovnik 40+8, smo v korist javnega zdravstva in naših pacientov podpisali soglasja za delo preko delovnika, ki nam ga predpisujejo slovenska zakonodaja, evropska direktiva in ugotovitve ustavnega sodišča. Tu se bije plat zvona. Ampak naši politiki, kot da tega ne slišijo. Morda jim bo umik soglasij odprl oči, da bodo spoznali, v kakšnem stanju je naše javno zdravstvo v resnici.

V primerjavi s tujino je pri nas veliko premalo zdravnikov, na kar opozarjamo že vrsto let. Pri tem pa nihče ne objavi podatkov, da je poklic zdravnika tisti, ki ima eno najkrajših življenjskih dob. Prav gotovo je to eden najbolj stresnih poklicev in brez ustrezne ureditve razmer, tudi fleksibilnega plačnega sistema, ki bo naslovil specifike zdravstva, bo vedno manj zdravnikov pripravljenih sprejemati takšne pogoje dela, ob odrekanju časa za družino, na račun svojega zdravja in tudi krajše pričakovane življenjske dobe.

Za rešitev si bo treba najprej priznati, da imamo resen problem, ki ga lahko rešimo le z vzpostavitvijo normalnih pogojev dela v javnem zdravstvu, za zdravnike in ostale sodelavce, da bomo lahko normalno delali. K sreči je danes večina slovenskih zdravnikov ZA javno zdravstvo, ker nam je humanost prioriteta in velika vrednota. Če pa se bo nadaljevalo sprenevedane in klevetanje slovenskega zdravništva, ki že desetletja z nadurnim delom javno zdravstvo drži pokonci in na visokem strokovnem nivoju, bo verjetno vedno manj tistih, ki bodo verjeli v sistem javnega zdravstva v Sloveniji.

Zavlačevanje vlade je zato nesprejemljivo in vedno bolj je jasno, da si rešitve za javno zdravstvo v resnici ne želi in da je sama tista, ki bolnikom jemlje pravico do primernega zdravljenja.
SBSG

ZTR_ (ni preverjeno)

Cigan

Drr. (ni preverjeno)

Te je naredil

In reply to by ZTR_ (ni preverjeno)

Hitrejši vsi (ni preverjeno)

Nekateri v zlovenistani pa lejko počno vse ka si zaželijo, sramota za državo če še jo sploj imamo!

Opazovalka (ni preverjeno)

Glijik ga je kratkomalo nategnil. Nima veze ali gradi Basi ali bilokdo drug. Aja-sto te to je ti Basi?

Vprasanje12345 (ni preverjeno)

Kak je Basi lejko zvedo ka nema ovi dovoljenj pri pridobivanji uporabnoga dovoljenja, če je niti gradbenoga še nej daubo haha

wqer (ni preverjeno)

Tej basoš Hrvatim je dosta pokasejral od glupih prekmurcov, šteri ga odijo gledat, ka poslujšati tak ne vejo ka je dobra muzika.
Na brzino pričakuvlem še eden koncert, ge de palik malo zaslujžo. Pohrvatene ovce, pripravite si tošline.

sldkjfhg (ni preverjeno)

Tej je nanč nej Hrvat, tou je navaden Slovenček, ka zna, ka od naivnih bumbarof leko samo kak ''hrvaški glasbenik'' zaslüjže. Vačik je pa tou Matej Prikeržnik, kaj je s Piletičom 2010 na Talentaj biu, pa njeme nej gratalo. Srmak je nej znau, ka njeme nej trbej talenta, samo imej si spremenij v Hrvaško, pa de zalaufalo. Za skozlate, rejsan.

In reply to by wqer (ni preverjeno)

LZN (ni preverjeno)

Najprej dolga leta opazujejo slabšanje stanja in ignorirajo predloge zdravnikov za izboljšanje stanja, nato pa jih obtožijo pohlepa in načrtnega ustvarjanja čakalnih vrst. Rešitev je enostavna: povečanje zmogljivosti sistema (število zdravnikov, medicinskih sester, operacijskih dvoran, diagnostičnih aparatur...) in izboljšanje delovnih pogojev. Hkrati je potrebno ljudem dopovedat, da vsega tega ni možno imet ob sedanji količini denarja za zdravstvo. Druga možnost je nadaljevanje sedanje politike in čakanje, da bo za vsakogar postala edina možnost obrvanava pri privatnikih

Vaše ime (ni preverjeno)

Popoldansko delo v privat ustanovah je edino, kar drži naše zdravstvo še vsaj kolikor toliko pri življenju.

Če ne verjameš, se poskusi naročiti na kak pregled preko javnega zdravstva in povej, kako dolgo boš čakal. Pa za to niso krivi zdravniki, pač pa politika, oziroma zdravstvena zavarovalnica, ki vnaprej določi, koliko katerih pregledov bo plačala in nad to kvoto ne plača niti centa.

Neuka raja pa je zaposlena z udarjanjem po zdravnikih.

Če bi jim njihova avtomobilska zavarovalnica povedala, da kljub kasku ne bo plačala praske na avtu, ker je kvota prask, ki so se jih odločili plačati za to leto, že presežena, bi pa popenili

Mikserrsobote (ni preverjeno)

Žalostno je da v središču Murske Sobote obstaja taki objekt za frizernico MITO ///oz Gizela grah ..../Na črno zgrajen objekt 😡😡investitorji vsa dela naredili na črno od elektrike do vodovoda ,strehe in se brez dovoljenja občine .ŽUPAN kje je inšpekcija ???vse te ljudi tudi delavce investitorje spravit pred roko pravice .Kje so dovoljenja ?(TAKOJ RUŠIT stavbo saj je prej bila to lesena lopa ...firme železnine ...stare slike vse povejo ...

22 (ni preverjeno)

In kdaj ste inšpekciji vse to prijavili? Čvekati preko sobotainfo je najbolj enostavno in se skrivati v mišji luknji!

In reply to by Mikserrsobote (ni preverjeno)

NastjaGabor (ni preverjeno)

Pravljice kot vedno

Gost1 (ni preverjeno)

Nekdaj so bili inšpektorji na terenu zdaj pa so samo v pisarni. NADZOR prometa se izvaja na cesti.

Starejše novice