Slika je simbolična.
Socialna inšpekcija je opravila nadzor Centra za socialno delo Pomurje po primeru smrti dojenčice na Goričkem. Kaj so ugotovili?

Kot so zapisali na socialni inšpekciji, so bili pri tem posebej pozorni na to, ali so obstajale informacije o ogroženosti kateregakoli od otrok v družini. A inšpektor v dokumentaciji ni našel navedb, ki bi utemeljevale poseg v izvajanje starševske skrbi.

Mediji so namreč v minulih dneh poročali o smrti sedemmesečne dojenčice, ki so jo sredi februarja pripeljali na soboško urgenco, kjer je kljub oživljanju umrla. Ob tem se je izkazalo, da Zdravstveni dom Murska Sobota o nosečnosti mame sploh ni imel podatkov, saj ni oddala uradne prijave nosečnosti.

Ker je z družino v minulih letih sodeloval tudi pristojni center za socialno delo, je primer pod drobnogled vzela socialna inšpekcija inšpektorata za delo. 

Kot so pojasnili za STA, so posebno pozornost posvetili preiskavi, ali je imel center za socialno delo kakšne informacije, ki bi kazale na ogroženost kateregakoli od otrok v družini umrlega otroka. 

»Na podlagi izvedenih inšpekcijskih dejanj je inšpektor ugotovil, da v pregledani dokumentaciji centra za socialno delo ni navedb, ki bi zahtevale oziroma utemeljevale poseg v izvajanje starševske skrbi, torej začetek priprave predloga sodišču za ukrep za varstvo otrokovih koristi,« so navedli.

Elementov nasilja ali zanemarjanja otrok niso zaznali

Nadzor je pokazal tudi, da ne zdravstvena služba, ne policija, niti druge institucije ali posamezniki s centra za socialno delo niso imeli nobenih informacij, ki bi kazale na ogroženost kateregakoli otroka v tej družini, ne glede na to, da je bilo v stiku z umrlim otrokom tudi nekaj drugih odraslih oseb.

Pomurski center za socialno delo je sicer družini pomagal urejati bivanjske razmere. Zagotavljal jim je tudi pomoč v zvezi z obiskovanjem šole šoloobveznih otrok. V tem delu je inšpektor ocenil, da je bilo sodelovanje šole s centrom za socialno delo ob prepoznavi učnih težav in težavah s prisotnostjo pri pouku zgledno. 

Šola je, ko je zaznala kakšne težave, obvestila center za socialno delo, ta pa je vzpostavil stik s staršema in ju uspešno spodbujal k iskanju rešitev v okviru socialnovarstvenih storitev.

»Starša sta se ustrezno odzivala in v družini ni bilo prepoznati nobenih elementov nasilja ali zanemarjanja otrok, zaradi katerih bi moral center za socialno delo s pomočjo sodišča poseči v način izvajanja starševske skrbi,« je še ugotovila socialna inšpekcija.

Policijska uprava Murska Sobota pa, kot so navedli za STA, v konkretni zadevi v predkazenskem postopku zbira obvestila in dokaze zaradi suma storitve kaznivega dejanja iz poglavja kaznivih dejanj zoper življenje in telo.

Komentarji (6)

čarni vrag (ni preverjeno)

Ne vem kako so spremljali to družino, če pa niso imeli pojma ne o nosečnosti in ne o porodu. Ne vem zakaj o tem sploh pišete, saj resnice pa kakršnakoli že je ne smete objaviti. Otrok je umrl, ne vemo zakaj niti nas to ne sme zanimati. Pišite rajši o čem drugem. Mogoče o kakšni influencerci.

semkmet (ni preverjeno)

Znan rezultat nadzora zaradi smrti dojenčice ..... in zakaj je umrla dojenčica ?

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Itak inšpektor na CSD ne najde nič, ker se nič ne zapiše tudi, če kdo javi.

Dokler ni velikih problemov se s tem ne ukvarjajo.

Po liniji najmanjšega upora.

A kdo pričakuje, da bodo dame dvignile ritke iz udobnih stolčkov ❓

Visoke petke, lakirani nohti, kavica in še kaj.

Plača je ista četudi nič ne delaš.

CSD je čedalje večja katastrofa.

Doličkiii (ni preverjeno)

Očeta tega otroka takoj zapret ...5 otrok je še ostalo csd otroke je treba rešit ne ubijat 🙏🙏 😡🫵kriva je trava .

grbanj (ni preverjeno)

CSD je vzorno sodeloval z družino kako iz pisarne verjento ,ker drugače bi opazili da je mati noseča in da bo enkrat rodila , te socialne službe so same sebi namen enim hodijo po dvakrat na teden čeprav so samostojni in se lahko sami urejajo , ene pa ki so res pomoči potrebni te ne dobijo ☺

Pičkice (ni preverjeno)

Doličkiii to ka si piso javi se mi na zasebno ka resimo ene resne zadeve....piši meni či si vupas pa mo se drugace zmenili na štiri uči...pazite ka gučite ka nete brez jezikov ostali..:ne špilajte se z živlenjon,tij ka pod anonimno pises "Dolički"fajn se mi javi v zasebno pa se fajn zmeniva kak moskiva ci mas jajca...al samo glumiš majmuna?

Starejše novice