Foto: Jure Banfi
Uroš Zorman je pred današnjim odhodom v Katovice razkril seznam 18 rokometašev, na katere bo računal na prihajajočem svetovnem prvenstu. Za nekaj skrbi sta poskrbela dva pozitivna testa na koronavirus.

Rokometna reprezentanca Slovenije je zaključila priprave v Mali Nedelji in Ljutomeru, ki sta bila gostitelja od 2. januarja.

Izbrana vrsta se danes odpravlja na dolgo pot v Katovice, kjer bo v četrtek odigrala prvo tekmo na svetovnem prvenstvu, na katerega so bili Slovenci uvrščeni s posebnim povabilom.

Selektor Uroš Zorman je pred odhodom na Poljsko, ki prvenstvo gosti s Švedsko, razkril seznam osemnajsterice rokometašev, na katere bo računal na svetovnem prvenstvu.

Reprezentanca Slovenije za nastop na svetovnem prvenstvu 2023

Uroš Lesjak, Jože Baznik, Blaž Blagotinšek, Stefan Žabić, Kristjan Horžen, Aleks Vlah, Aleks Kavčič, Borut Mačkovšek, Gašper Horvat, Nejc Cehte, Jure Dolenec, Rok Ovniček, Domen Makuc, Dean Bombač, Blaž Janc, Domen Novak, Tilen Kodrin in Staš Slatinek Jovičić.

Kavtičnik o dveh pozitivnih testih

V Katovice ne bodo odpotovali vratar Klemen Ferlin ter igralca Grega Krečič in Tim Cokan, ki je pred dnevi zamenjal poškodovanega Petra Šiška.

Eden od njih je s seznama odpadel zaradi pozitivnega testa na koronavirus, pozitiven pa je bil tudi eden od članov strokovnega štaba. Iz ormoškega kluba so včeraj sporočili, da je bil na trening povabljen vratar Alen Skledar, iz tega pa je moč sklepati, komu je koronavirus preprečil pot na Poljsko. 

»V Mali Nedelji in Ljutomeru so nas lepo sprejeli, tukaj smo dobro odigrali prvo tekmo, še bolje je bilo na Madžarskem. Bilo je mirno, fantje so dobro trenirali. 

Včeraj je prišlo do zapletov, saj smo morali v skladu s pravili IHF opraviti teste za prisotnost koronavirusa. Žal sta bila dva testa pozitivna, eden v strokovnem štabu in drugi v igralskem kadru. Smo tu, kjer smo in skušamo reševati položaj. 

Pri mednarodni rokometni zvezi velja pravilo, da se lahko okuženi vrne po petih dneh, lahko tudi prej, če je test negativen. Vsak dan bomo opravljali testiranje in upamo, da bodo fantje čim prej zdravi,« je na današnji novinarski konferenci razkril direktor reprezentance Vid Kavtičnik.

Dolenec in Janc izpostavljata borbenost

»Drugega januarja, ko smo se vsi zbrali, smo se dogovorili, da si ne bomo postavljali ciljev oziroma o tem ne bomo javno govorili. Najpomembneje je, da vrnemo kult reprezentance, cel mesec živimo za to in to pokažemo tudi navzven. 

Verjamem, da smo v teh dneh glede tega storili korak naprej, da se je to videlo tudi na tekmah z Madžarsko. Prepričan sem, da bo prej ali slej prišel tudi rezultat, če bomo tako nadaljevali in bomo izžarevali takšno energijo. 

Ne ve, če bo to že na tem prvenstvu ali katerem od naslednjih, saj tudi konkurenca ne počiva. Ogromno je odličnih reprezentanc, vendar moramo nadaljevati tako, kot smo začeli priprave,« je dejal Jure Dolenec.

Štiriintridesetletni kapetan reprezentance, ki zdaj igra za francoski Limoges, spada med najizkušenejše adute selektorja Uroša Zormana. Desni zunanji igralec je bil leta 2017 del ekipe, ki je na svetovnem prvenstvu osvojila bronasto medaljo.

V Franciji je tedaj pri zgolj 20 letih pomembno vlogo odigral tudi Blaž Janc. Rokometaš slovite Barcelone je pred odhodom na Poljsko zagotavil, da poškodba kolena na prvi pripravljalni tekmi z Madžarsko ni pustila posledic, tudi on pa je izpostavil borbenost:

»Na dveh tekmah z Madžari smo pokazali nov obraz. Šli bomo tekmo po tekmo, lahko naredimo nekaj velikega, vselej pa moramo dati vse od sebe, se boriti na vsaki tekmi, saj ni lahkega nasprotnika. Verjamem v ekipo in v dober rezultat.«

Na prvenstvo skozi stranska vrata

»Po lanskoletni sezoni ne moremo vstopati skozi velika vrata, na prvenstvo prihajamo skozi stranska vrata, na koncu pa lahko odidemo skozi velika. 

To je naše edino vodilo, spoštujemo vsakogar, smo ponižni, v sebi pa vemo, da smo enotni, pravi in borbeni sposobni marsičesa. Morali bomo garati in gristi,« pa je med drugim povedal Uroš Zorman.

Nekdanji reprezentant je pred letošnjim prvenstvom poskrbel za nekaj sprememb, saj že decembra na seznam ni uvrstil nekaj izkušenih rokometašev. 

Gašper Marguč in Matej Gaber sta se nastopu odpovedala zaradi zdravstvenih preglavic, Miha Zarabec ima težave s hrbtom in mečno mišico, na seznamu pa ni bilo niti Urha Kastelica in Staša Skubeta.

»Že odkar smo pričeli priprave, je najbolj pomembno, da fantje, ki so tukaj, kažejo željo in hočejo nekaj storiti. Že pred zborom smo imeli vprašanje, kaj bi bilo, če bi bilo, vendar se s tem ne mislim ukvarjati.

Vesel sem, da imamo tukaj 18 fantov, ki hočejo biti tu in to je najbolj pomembno,« je danes poudaril selektor.

Osemnajsterica enakovrednih

»Ko je igralec označen kot prva, druga ali tretja izbira, se odzove drugače. Zdaj imamo 18 igralcev, na tekmi lahko nastopi šestnajsterica, zato bomo rotirali in skušali čim bolj porazdeliti minutažo. 

Logično je, da bo nekoliko večjo minutažo dobil tisti, ki bo na tekmi kazal dobro formo in imel dober dan. Kdo je prvi ali drugi, vsi so enakovredni. Vsi se počutijo dobro in del ekipe, iz takšne ekipe pa lahko dobim največ,« je Zorman odgovoril na vprašanje o kadru na prvenstvu.

Triinštiridesetletnik priznava, da Savdske Arabije ne pozna tako dobro, da bi lahko povedal, kdo manjka, vendar iz pogovorov ve, da pri prvem nasprotniku Slovencev nimajo težav s poškodbami ali boleznijo. 

Podobno velja tudi za Poljake, ki bodo tekmec naše reprezentance v soboto. V ponedeljek se bodo Jure Dolenec in soigralci pomerili še z vselej močnimi Francozi. V drugi del se bodo uvrstile tri najboljše reprezentance vsake skupine. 

Sledila bo združitev v štiri nove skupine, iz katerih bosta v četrtfinale peljali prvi dve mesti. Če se bodo Slovenci prebili v drugi del prvenstva, se bodo v Krakovu merili z ekipami skupine A, v kateri so Španija, Črna gora, Čile in Iran.

Kako daleč se bodo naši fantje prebili na letošnjem evropske prvenstvu?

Komentarji (3)

fanturij (ni preverjeno)

Če bi se cepili, zdaj ne bi imeli težave s koronavirusom.

. (ni preverjeno)

fanturij ne piši blesarije cepleni se lejko isto okuži kak necepleni. Či se ne bi testejrala sploj ne bi znala ka sta okuženiva.

In reply to by fanturij (ni preverjeno)

AJAJAJAJAJAJAJ (ni preverjeno)

Največja okrepitev za reprezentanco bi bil odhod ravno Zormana.

Starejše novice