1000.si je novost v slovenskem, evropskem in svetovnem kolesarskem prostoru. Dirka bo potekala tudi po Pomurju.

1000.si je kolesarsko tekmovanje oziroma prva bikepaking dirka v Sloveniji, ki poteka samo po ozemlju naše države. Začela se bo jutri, minuto čez polnoč.

Brez spremstva, kontrolnih točk in markirane proge

Kot pravijo organizatorji Športno društvo Bikepacking Slovenija, gre za vožnjo s kolesi skoraj brez ogljičnega odtisa, saj kolesarji vozijo brez spremstva vozil in motorjev in brez markirane proge. 

Proga bo obkrožila Slovenijo, seveda bo potekala tudi po Pomurju. Start in cilj sta v Ajdovščini, na trasi ni vmesnih kontrolnih točk, kljub temu pa se morajo udeleženci po 538,8 kilometrih ustaviti in evidentirati v Hostlu Peterloug v Markovcih na Goričkem.

Proga kolesarskega tekmovanja.

Gre za nepozabno izkušnjo

V Športnem društvu Bikepacking Slovenija so ponosni, ker na tem področju v Sloveniji utirajo gaz. Želijo, da bikepacking postane način življenja, zato so postavili precej stroga pravila, želijo uveljaviti resne etične in moralne standarde, vse to pa v samem bistvu ni nič drugače kot na veliki večini sorodnih tekmovanj po svetu.

»Želimo, da si zaželite nekaj več in boste v cilju te nepozabne preizkušnje, ponosni nase, ko boste traso zmogli sami, brez pomoči ekipe, ki bi vas stregla spredaj in zadaj. Le tako boste lahko kadarkoli rekli, da ste vse to zmogli popolnoma sami,« so zapisali pri športnem društvu. 

Za kolesarsko tekmovanje 1000.si veljajo prav posebna pravila:

 • Na pravila ni pripomb. Kdor se z njimi ne strinja, ne more nastopiti na dirki.
 • 1000.si je bikepacking tekmovanje.
 • Kolesarji morajo prevoziti celotno traso od štarta do cilja.
 • Kolesarji morajo voziti v samooskrbi in ne smejo prejeti nikakršne pomoči s strani tretjih oseb.
 • Načelo enakih možnosti pomeni, da se lahko oskrbite le tam, kjer vsi ostali. Enako velja za počitek, kolesarske servise, …
 • Vožnja v zavetrju je prepovedana. Izjema velja le za pare.
 • Vožnja v paru pomeni, da oba kolesarja ves čas vozita skupaj in se ne smeta oddaljiti več kot 100 m drug od drugega. Če eden od njiju odstopi, lahko drugi nadaljuje vožnjo, v cilju je finišer, ne more pa biti uvrščen v solo kategoriji.
 • Premikanje naprej mora biti le s kolesom ali peš.
 • Električna kolesa so prepovedana.
 • Vsi kolesarji morajo imeti GPS sledilec.
 • Trasa je ves čas znana in je objavljena v Tekmovalnem priročniku. Krajšanje ali neupoštevanje trase je lahko le v primeru višje sile, ko je ogroženo zdravje ali življenje udeleženca. V takem primeru je obvezno takoj obvestiti organizatorja.
 • Od vseh kolesarjev se pričakuje, da bodo poznali, spoštovali in upoštevali lokalne zakone.
 • Kolesarji morajo delovati v duhu pustolovščine, hitrosti in predvsem zabave.
 • Če nimate ustrezne sprednje in zadnje luči ter odsevnega jopiča, potem vožnja v temi in slabši vidljivosti ne bo dovoljena.
 • Vsa kolesa in obvezna oprema bodo pred štartom pregledana
 • Uporaba čelade je obvezna ves čas vožnje.
 • Vsako kršenje pravil bo kaznovano. Višina kazni bo v časovnem pribitku in bo izrečena po prihodu v cilj. Nekatere kršitve bodo sankcionirane z diskvalifikacijo, nekatere pa tudi z doživljenjsko diskvalifikacijo.
 • Brez ustreznega zavarovanja udeležba na dirki ni možna.
 • Ničelna toleranca do dopinga, goljufij in nespoštovanja temeljnih bikepacking načel ter do nespoštovanja visokih etičnih in moralnih standardov.
 • Ni denarnih nagrad.

Zgodovina cestnih bikepacking dirk je sicer v svetu dolga kakih deset let, vsako leto jih je več, v vedno več delih sveta in te preizkušnje so vedno bolj popularne. Najdaljše so dolge tudi več kot 10.000 kilometrov, večina jih je med 2500 in 4000 kilometri. 

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ghjhgjh (nepreverjen)

Korona nateg in prevara vij zaposleni na sobbota info si zaslužite samo smrt vaše domače cepite s temizvarkami pa upam da vam spocrkajo kriminalci pohabljeni!!? Da vas ni sram gnoji od gnojov ste pohabljenci eni dasodelujete pr genocidu da vas ni sram !!!

. (nepreverjen)

Kamatoveze z biciklinami?

abcdf (nepreverjen)

Vse lepo in prav, samo dajte se spravite prosin na kolesarske steze, nema veze či maš specialko pa jumbo visma dres, nejste rogliči! Te pa se jajcate po cesti polek kere je kolesarska, či maš že takši biciklin te guni, nej ka se cijaziš 20-30 ob kolesarski stezi

xyz123 (nepreverjen)

Problem je, ker večina kolesarskih stez načrtujejo ljudje, ki v življenju še niso kolesarili. V mestih in vaseh naredijo skakalnice po katerih se je skoraj nemogoče voziti, zunaj naselij pa naredijo 500m kolesarske, nato se moraš vključiti v promet pa spet 500m kolesarske in tako dalje.

In reply to by abcdf (nepreverjen)

abglupic (nepreverjen)

Ka ti znaš što je naslednji roglič, seljačina zabita. Idi v BTC v mcdonalds pa si porini tisti burger v gobec pa šuti

In reply to by abcdf (nepreverjen)

Mico1 (nepreverjen)

Tak abcdf in xyz123 obema san dal "Thumbs up"... zakoj ker se strinjam z obema zakoj, ker san kolesar in voznik avtomobila/motora. Da pa poslujšan kak kolesari šinflejo voznike in seveda kontra je pa to vedno tak vsak se vijdi samo iz svoje perspektive. Rejsan je ka je dosta objestnih voznikov avtomobilov prav tako pa so takšni nekateri kolesarji. Žal tak pač je pa če si to priznamo ali nej. Sam probam biti spoštljiv do kolesarjev ko san v avtoji in obratno. Ampak skoz nejde ker se najde norc tu in tam keri pač misli, da je samo on na cesti. Zato pa ka lejko poven in priporočam bodimo bole ovidevni eni do drugih in de vse ležej pa še bolj varni bomo eni in drugi. Težko je včasik nekome razložite ka se z cestnim kolesom zato ne voziš po kolesarski, ker je omejitev hitrosti 25 km/h vse nad tem je....kaznivo....tisti ki pa kolesarimo pa znamo ka je naša potovalna hitrost med 30-40 km/h kar je za kolesarsko stezo preveč...vmes srečas družinice, ki z svojimi nadobudnimi otroci lepo družinsko uživajo in se včasih tude premalo zavedajo, da čeprav so oni na družinskon kolesarjenje so udeleženci v prometi in je potrebno vseeno na te male kolesare malo paziti in jih od maloga usmerjati kak se vozi pa če je tude na kolesarski stezi....nekateri mislijo da če so pa zdaj oni na kolesarski stezi je to to. Ampak to je ne to trbej paziti potem pa se starši zatračkajo predvsem še takrat, ko se vozi več družin skupaj in deca lejčejo po cejli kolesarski kak da je vse njihovo. Edina možnost, da se stvari izboljšajo je da si vsak najprle pred svojin pragon pomete in te kriči pa jeb.. mater drujgin na cesti. Za konec pa želim čim več srečnih predvsem pa varno pripeljanih kilometrov vsem udeležencem v prometu.

Starejše novice