Slika je simbolična.
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo javni razpis, s katerim želijo spodbuditi investicije v trajnostni razvoj in nastanitvene infrastrukture za dosego dodane vrednosti v turizmu.

Namen javnega razpisa je spodbujanje investicij, ki bi doprinesle k trajnostnemu razvoju turističnih nastanitvenih obratov in posledično višji kakovosti storitev ter dodani vrednosti v turizmu.

Cilji javnega razpisa pa so: trdno pozicioniranje na mestu vodilne države na področju okoljske trajnosti ter dvig dodane vrednosti v turizmu s trajnostnim razvojem turistične ponudbe v turizem višje dodane vrednosti, so zapisali na ministrstvu.

Prenova ali izgradnja novih nastanitvenih obratov

In sicer javni razpis je razdeljen na dva sklopa:

  • Prvi sklop zajema sofinanciranje investicij v popolno prenovo oziroma rekonstrukcijo nastanitvene turistične infrastrukture višje in visoke kakovosti (to pomeni nastanitve, ki imajo tri do pet zvezdic),
  • drugi sklop pa se nanaša na sofinanciranje investicij v izgradnjo novih nastanitvenih obratov nastanitvene turistične infrastrukture višje in visoke kakovosti. 

Za kakšne nastanitvene obrate so namenjena sredstva?

Kot navaja razpis, bodo sofinancirane investicije, ki se nanašajo na vlaganja v naslednje nastanitvene obrate:

  • Hotele in motele, ki bodo po zaključeni investiciji imeli vsaj 20 nastanitvenih enot (sob ali apartmajev) kategorije 3* ali vsaj 30 nastanitvenih enot kategorije vsaj 4*,

  • penzione in gostišča, ki bodo po zaključeni investiciji imeli vsaj deset nastanitvenih enot kategorije vsaj 3*,

  • turistične kmetije, ki bodo po zaključeni investiciji imele vsaj pet nastanitvenih enot kategorije tri jabolka,

  • kampe, ki bodo po zaključeni investiciji imeli vsaj 30 nastanitvenih enot kategorije vsaj 4*,

  • glampinge, ki bodo po zaključeni investiciji imeli vsaj pet nastanitvenih enot kategorije vsaj 4*.

Bodo pa sicer sofinancirane le investicije, ki bodo usmerjene v energetsko in okoljsko učinkovite ter zeleno naravnane rešitve in bodo vplivale na povečanje energetske učinkovitosti nastanitvenih obratov.

Razpis hkrati navaja, da morajo omenjeni nastanitveni obrati za upravljanje, trženje in informiranje turistov o svoji ponudbi nadgraditi poslovanje z uporabo sodobnih digitalnih orodij, s katero bo turistom zagotovljena kvalitetna uporabniška izkušnja.

Kdo se lahko prijavi na razpis?

Na razpis se skladno s pogoji lahko prijavijo mikro, mala, srednje velika in velika podjetja, z najmanj enim zaposlenim na dan oddaje vloge in s sedežem ali poslovno enoto ali podružnico v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo.

Upravičenci sofinanciranja so lahko prav tako samostojni podjetniki, posamezniki in fizične osebe, ki so nosilci dopolnilne dejavnosti Turizem na kmetiji, ter izpolnjujejo vse pogoje in zahteve javnega razpisa.

Za prijavitelje štejejo vsi, ki so registrirani za opravljanje dejavnosti s področja gostinstva in turizma ter imajo, skladno s Prilogo I, registrirano eno od naslednjih dejavnosti:

  • Dejavnost hotelov in podobnih nastanitvenih obratov,
  • turistične kmetije s sobami,
  • dejavnost avtokampov, taborov.

Okvirna razpoložljiva sredstva 

Skupna predvidena višina sredstev, ki je na razpolago za izvedbo omenjenega razpisa, je 69.000.000 evrov, od tega je za prvi sklop namenjenih 48.500.000 evrov, za drugi sklop pa 20.500.000 evrov.

Rok za oddajo vlog je 19. december 2022

Podrobnosti razpisa najdete tukaj

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vinetu (nepreverjen)

pa ta razpis je odprt že dva meseca, ni nov razpis......pa ne vem kaj to nabijate zdaj na portalu, malo preverite,kdo se lahko sploh prijavi oz koliko nočitvenih kapacitet je treba plasirati na novo na trg, da sploh si v igri, kaj šele,da prideš s točkami zraven....raje bi napisali, "MGRT ima razpis za razvoj turizma,vendar je pozabil na male turistične ponudnike....."

Loleki (nepreverjen)

Najprej nam podvojite sosijalne transferje , da bomo lahko turizem koristili. ALI.????

In reply to by Vinetu (nepreverjen)

vrana (nepreverjen)

nisi glih ti najbolj čez bone kričal, janša in bombončki

In reply to by Loleki (nepreverjen)

Starejše novice