Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Z namenom spodbujanja kmetijstva in gospodarstva na območju, ki zajema narodnostno mešana območja v Pomurju, je Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost začela izvajati aktivnosti v okviru projekta vzpostavitve in delovanja vzorčne kmetije.

Kljub dejstvu, da je v Pomurju veliko kmetijske dejavnosti, pa je glede na razvitost turizma še vedno relativno malo turističnih kmetij oziroma nočitvenih zmogljivosti na kmetijah.

Delno lahko to sicer pripišemo nočitvenim zmogljivostim termalnih kopališč, katerih je v Pomurju veliko, a lahko bi rekli tudi, da je to, da imamo manj turističnih kmetij neizkoriščen potencial.

Enako velja za neizkoriščene možnosti vzpostavitve kratkih dobaviteljskih verig za javne zavode in turistične ponudnike, so pred kratkim ugotovili v Pomurski madžarski samoupravni narodni skupnosti.

Zaradi tega so se odločili, da izvedejo analizo stanja v občinah Hodoš, Šalovci, Moravske Toplice, Dobrovnik in Lendava. Kaj so ugotovili?

Število kmetijskih gospodarstev upada, interesa med mladimi ni

Na podlagi analize so ugotovili, da so kljub potencialom kmetijstva na programskem območju vidni trendi, ki nas lahko upravičeno skrbijo.

Skrb vzbujajoče je upadanje števila kmetijskih gospodarstev, krčenje obsega njihove dejavnosti, upadanje števila tradicionalnih družinskih kmetijskih gospodarstev, počasno prilagajanje specifikam malih kmetijskih gospodarstev, počasno vključevanje v ekološko proizvodnjo ter upadanje interesa po kmetovanju med mladimi, so zapisali v Pomurski madžarski samoupravni narodni skupnosti.

Spodbujanje kmetijstva s projektom 'vzorčna kmetija'

Z namenom spodbujanja kmetijstva in gospodarstva na območju, ki zajema narodnostno mešana območja v Pomurju, so se zato v narodni skupnosti odločili, da začnejo z izvajanjem projekta vzpostavitve in delovanja vzorčne kmetije

Gre za projekt, ki je usklajen z evropskimi in državnimi razvojnimi strategijami in politikami. Podprla pa sta ga tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja. 

In sicer omenjen projekt naj bi v prihodnjih treh letih odprl možnosti novih zaposlovanj na področju kmetijstva na narodnostno mešanem območju, spodbudil generacijske pomladitve na kmetijah, pripomogel h krepitvi socialno-ekonomske osnove podeželja in narodnostno mešanega območja ter prispeval k razvoju infrastrukture na podeželju in narodnostno mešanem območju.

Na vzorčni kmetiji se bodo pridelovalci povezovali in prenašali svoja znanja

Kot še navaja Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost, bo s projektnimi aktivnostmi vzpostavljena tudi infrastruktura za podporo kmetijstva in pridelave hrane.

Spodbujanje kmetijstva želijo začeti s tako imenovano vzorčno kmetijo, ki bo namenjena za prenos znanj, inovacij, tehnologij, organizacijskih pristopov in povezovanj pridelovalcev v Pomurju.

Vzorčna kmetija bo prvotno vzpostavljena v Banuti v občini Lendava. Dislocirane enote pa bodo med drugim tudi v občinah Dobrovnik, Hodoš, Moravske Toplice in Šalovci.

S pomočjo te kmetije bo pomurskim kmetovalcem hkrati zagotovljena tudi podpora pri doseganju večje učinkovitosti, obsega dejavnosti, kakovosti ponudbe ter zagotavljanja informacijske podpore.

Projektne aktivnosti predstavljajo s pomočjo animacijskih delavnic

Z namenom predstavitve projektnih aktivnosti je v teh dneh Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost v sodelovanju s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije - enoto Murska Sobota, začela tudi z izvajanjem animacijskih delavnic. 

Na njih sodelujejo kmetovalci, ki živijo na območju občin Dobrovnik, Hodoš, Lendava, Moravske Toplice in Šalovci.

Vsebina delavnic se nanaša na vizijo 'vzorčne kmetije' ter predstavitev Strateškega načrta za obdobje 2023 – 2027.

V okviru delavnic pa bodo opravljene tudi ankete, ki bodo namenjene pridobivanju informacij o potrebah kmetij po usposabljanju, organizaciji skupne proizvodnje, sodelovanju pri skupni promociji in trženju in po sodelovanju v samem projektu.

Delavnic se lahko udeležite tudi vi, potekale bodo še danes, ob 16. uri, v Zadružnem domu v Prosenjakovcih ter ob 19. uri na Domanjševski domačiji.

Pripravljajo jih tudi naslednjo sredo, 2. novembra, ob 9. uri v Gasilskem domu v Tešanovcih in ob 12. uri v Kulturnem domu na Hodošu. 

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sentjanis (nepreverjen)

vzorčna je njihova pamet, torej le za vzorec.

Billderburger (nepreverjen)

Spet samo želijo nastavljati razne direktorčke,delavec pa naj crkne za te pohlepne prasce.Odjebite,ni šans! Dovolj je tega izkoriščevanja delavcov!!

In reply to by Sentjanis (nepreverjen)

asdasd (nepreverjen)

Število kmetijskih gospodarstev upada (RES JE), interesa med mladimi ni, (NI RES), problem je v državni administraciji saj se ji ne sanja kakšnega kmeta rabimo, vse kar govorijo je le nakladanje, trdim iz lastnih izkušenj !?

In reply to by Billderburger (nepreverjen)

realnooo (nepreverjen)

SAMO DA SE PARE TROSI:)

karperec (nepreverjen)

Tudi na Gornjem Seniku imamo vzorčno kmetijo, ki jo je v celoti financirala Republika Slovenija. Torej namen ni slab, treba pa je gledati pod prste, da se ne bi denar pretakal tja, kamor se naj ne bi.

Gost55 (nepreverjen)

Vila na tej sliki sigurno ni od kakšnega pravega kmeta, to je kvečjemu od kakšnega tajkuna. Trač reporteji, vsaj toliko se potrudite, da priložite prave slike ali pa vsaj slike, ki so primerne.

grbanj (nepreverjen)

to je Vzorčna kmetija na Gornjem Seniku Mađarska zgrajena večinoma z našim denarjem.

In reply to by Gost55 (nepreverjen)

njamnjam (nepreverjen)

Samo tan pa majo gesti kak se sika! Pa redno poceni! Sto se tan nej probo gesti nevej ka zamuja! Pa kujajo samo iz tistih sestavin, kere tan pridelajo / ned drugin tudi meso. njama

In reply to by grbanj (nepreverjen)

Doma (nepreverjen)

Pranje penez,nič drugo lasnik na papirju prodal za tako vsoto 50% pa more vrnit lendavskim takunom iz organizacije. Delovna mesta so dobili samo tisti ki so v familiji pa riti ližejo

Polana pišta (nepreverjen)

Pranje denarja, ta magarac horvar pa si polni zepa, brezobrazna svinja.
Svoje ritolisce vsepovsod porinili not in pocasi zapravlajo denar.
Komu do pa delali vzorec? Lendavskimi belim ciganom

🤣🤣 (nepreverjen)

eeee :) Te si je njegov najmlajsi sin nej na posteni nacin zasluzo Teslo kelko zdaj odavle, ka si nabavi se boksi avto? Pa njegov najstarejsi sin neje na posteni nacin priso do Vile kero trzi? 🤣 Ge pa san mislo ka do 30 leta, lejko do vsega toga prides samo s trdin delon 🤣 ka pa te zdaj? ehhh🤣

In reply to by Polana pišta (nepreverjen)

Starejše novice