Slika je simbolična (foto: Bobo).
Danes je dan solidarnosti, namenjen pomoči vsem, ki jih je prizadela ujma.

Na prizadetih območjih je pričakovati večje število prostovoljcev, ki pa jih pristojni pozivajo, naj to storijo organizirano. Čeprav je danes dela prost dan, velja nekaj izjem, med drugim za zaposlene v kritični infrastrukturi in javnem zdravstvu.

Slovenijo je prejšnji konec tedna prizadela najhujša naravna nesreča v zgodovini samostojne države. Obsežne padavine so povzročile poplave in sprožile plazove, ki so pustošili po dveh tretjinah države. Odtekla voda je za seboj pustila porušene ceste, mostove, komunalno infrastrukturo, številni so ostali brez domov.

Takoj se je izkazala človeška solidarnost. Številni prizadetim v ujmi že pomagajo, na tisoče ljudi je pomoč ponudilo prek spletne aplikacije Poplave 2023. Pomoči je namenjen tudi današnji dan.

Civilna zaščita vse, ki želijo pomagati, poziva, naj to storijo organizirano. Prostovoljci se lahko za pomoč prijavijo prek aplikacije Uprave RS za zaščito in reševanje (https://poplave2023.urszr.si/), tisti, ki so se za pomoč dogovorili sami, pa morajo to sporočiti na naslov [email protected]. Po preverjanju podatkov bo civilna zaščita v najkrajšem možnem času dodelila delovne naloge.

Za območje Črne na Koroškem, Mežice, Solčave, Luč, Mozirja ter naselij proti Ljubnem ob Savinji od sobote do preklica zaradi varnosti namreč velja poseben režim za dostop prostovoljcev. Dostop brez naloga tako ni mogoč.

Člani vlade bodo obiskali več krajev na prizadetih območjih, kjer si bodo ogledali nastalo škodo, se srečali s prizadetimi in sodelovali pri odpravljanju posledic. Predsednik vlade Robert Golob si bo ogledal poplavljena naselja v občini Komenda ter uničen vrtec in nekatere druge poškodovane objekte v občini Mengeš.

Ob delu prostem dnevu velja nekaj izjem

Danes bo, čeprav bo zaradi odpravljanja posledic katastrofalne ujme dela prost dan, veljalo nekaj izjem. Delovala bo vsa kritična infrastruktura, ki je določena z zakonom: sektorji energetike, prometa, prehrane, preskrbe s pitno vodo, financ, zdravstva, varovanja okolja ter informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov.

Poleg tega bodo delovali javni zdravstveni zavodi in koncesionarji v javni mreži, zaposleni v centrih za socialno delo, zaposleni na področju veterine in v zavarovalnicah. Na ogroženih območjih bodo odprte tudi nekatere trgovine z živili. Banke bodo zaprte, bodo pa plačilni sistemi delovali nemoteno.

Kot običajno bodo delali tudi izvajalci nujnih storitev, kot so izvajalci institucionalnega varstva, kamor sodijo domovi za starejše. Po potrebi bodo na prizadetih območjih odprti vrtci.

Komentarji (4)

Anti golobica (ni preverjeno)

Če so tej nej pritišnjene. Gnes naj bi bil normalen delovni den kak vsak. Što je mislo iti pomagat, de šel v vsakom primere. Itak pa so bile sprožene poplave, kak so sprožili požare. Vse namensko. Prvo k.o.v.id, te kao u.k.r.ajin.a, zaj podn.eb.ne spremembe, po.ža.ri in l.ak.ota.
Što spremlja kaj raznorazne strani, zna ka gučin, što pa si zatiska še dale oči, pa je zadosti žalostno, ka vas neje izočilo.

Ficlek (ni preverjeno)

Ka se delovnoga dnejva tijče se strinjan. Ka so bilej poplave sprožene, je pa bedarija. Zdaj šče samo falij, ka napijšete, ka je Janša vodou na bregej noso pa doj lejvo!

In reply to by Anti golobica (ni preverjeno)

Postas (ni preverjeno)

Ah daj ne palamudi, kak lejko 250 do 300l na m² nesce umetno napravi, pa cez pol slovenije? Te pa se vse oblake usmerili (glaven del) na savo pa savinjo? Redno mas zaprane mozgane. Idi nekan ka ti z slamo napunijo glavo ka nebos blesarije guco okoli, ka za mozgane si več nej sposoben.

mraula (ni preverjeno)

Baje so se gnes na dan solidarnosti trgovine pokale po šivih. Pa tau v Soboških nakupovalnih centrih. Baug se vas usmili, ka bi bilau či bi prišlo do velke vojne. Mijslim ka bi se 1/2 Prekmurcov po šumaj zoobejsila samo zaradi toga ka več ne bi mogel iti v trgovino po 2 žemli pa 2 dag sira in 4 šnite polija.

Starejše novice