*Fotografija je simbolična
V poletnih počitnicah in ob vročih dneh se otroci radi ohladijo s plavanjem ali vodnimi igrami v bazenu, jezeru ali morju. Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, naj odrasli ne pozabijo na varnost v vodi in ob njej.

Med najbolj ogroženimi so otroci od prvega do tretjega leta starosti, ki se največkrat utopijo ali skoraj utopijo v bazenu in vodah v naravi. Utopijo se lahko tudi starejši otroci, pa čeprav morda že znajo plavati.

Zato na NIJZ opozarjajo, da je treba otroka ves čas pozorno opazovati in nadzorovati, kadar je v bližini vode ali v njej, pa naj bo to bazen, ribnik, jezero ali napihljiv otroški bazenček. Majhnega otroka in slabega plavalca pa naj imajo odrasli vsak trenutek na dosegu rok, so navedli v osnovnih varnostnih pravilih, poroča STA.

Svetujejo tudi, naj otrok plava le skupaj z odraslim, tudi če zna plavati ali uporablja napihljive pripomočke za plavanje. Napihljivi pripomočki, kot so obroč, rokavčki in jopič, namreč ne zagotavljajo varnosti, zato naj jih otroci uporabljajo le pod nadzorom odrasle osebe, ki zna plavati.

Na NIJZ še priporočajo, naj otroci obiskujejo tečaj plavanja. Na STA so še zapisali, da majhne otroke praviloma naučijo, kaj je treba narediti, če padejo v vodo. A hkrati na NIJZ še opozarjajo, da čeprav otrok zna plavati, to še ne pomeni, da se ne more utopiti.

V primeru utopitve pa lahko odrasli otroku pomaga le z znanjem prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja. Zato na NIJZ svetujejo, naj se udeležijo tečaja prve pomoči, da bodo znali pomagati otroku.

Odrasli, ki pazi otroka, pa mora biti pozoren še na to, da uporaba mobilnega telefona ali kaj drugega niti za trenutek ne preusmeri pozornosti od otroka, ki je ob vodi ali v njej. Na NIJZ pa še posebej svarijo tudi pred uživanjem alkohola pred plavanjem in vožnjo s čolnom, kadar nadzorujejo otroke, ki so v vodi ali ob njej, še poroča STA.

Komentarji (1)

Grinch (ni preverjeno)

Tile z NJIZ pa se res na vse spoznajo, od korone, do plavanja. So kar pravi multipraktiti.

Starejše novice