Slika je simbolična.
Po predlogu vlade bo očetom pripadlo 60 dni neprenosljivega starševskega dopusta

Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki ga v državni zbor pošilja po skrajšanem postopku.

Predlog po besedah ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luke Mesca uvaja 60 dni neprenosljivega starševskega dopusta za očete, hkrati pa ga ne skrajšuje za matere.

Izkušnje iz tujine

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil Mesec, izkušnje iz tujine kažejo, da se očetje, ki jim pripada neprenosljiv starševski dopust, zanj pogosteje odločijo. To pomeni, da se bolj intenzivno in pogosteje vključujejo v varstvo in skrb za otroke v najzgodnejših letih, je še poudaril.

Po veljavnem zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih namreč očetovski dopust traja 30 dni, pri čemer je treba najmanj 15 koledarskih dni porabiti približno v prvem letu po rojstvu otroka, preostanek pa kadar koli do otrokovega končanega prvega razreda osnovne šole.

Z novelo omenjenega zakona pa bo oče izrabil 15 koledarskih dni očetovskega dopusta od rojstva otroka do tretjega meseca starosti. Preostalih 15 dni, ki jih je bilo doslej mogoče porabiti do končanega prvega razreda osnovne šole otroka, pa postane del starševskega dopusta v delu, ki ni prenosljiv.

V predlogu novele se pravica do starševskega dopusta za vsakega od staršev določi v trajanju 160 dni, pri čemer je 60 dni za vsakega neprenosljivih. To pomeni, da kadar oče na mater prenese vseh 100 dni starševskega dopusta, lahko mati izrabi 260 dni starševskega dopusta, tako kot je urejeno že zdaj, očetu pa ostane še 60 dni, ki so neprenosljivi.

Enako velja tudi obratno, kadar mati prenese vseh 100 dni na očeta, oče lahko izrabi 260 dni starševskega dopusta, mati pa ima 60 dni neprenosljivih. Teh 60 dni lahko vsak od staršev izrabi do osmega leta starosti otroka.

V praksi to pomeni, da se očetovski dopust skrajšuje s 30 na 15 dni, hkrati pa očetje na novo dobijo 60 dni neprenosljivega starševskega dopusta.

Mati lahko še vedno izrabi skupno 365 dni dopusta, oče pa lahko 60 dni neprenosljivega starševskega dopusta izrabi tudi v času materinskega dopusta matere in vse do osmega leta starosti otroka.

Podaljšanje pravice do dela s krajšim delovnim časom

Sedaj je sicer do starševskega dopusta upravičen vsak od staršev v trajanju 130 dni, pri čemer mati na očeta lahko prenese 100 dni, oče pa na mater vseh 130 dni starševskega dopusta.

Poleg tega predlog predvideva podaljšanje pravice do dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva, in sicer do osmega leta starosti otroka. Doslej je bilo to pravico mogoče izkoristiti do konca prvega razreda osnovne šole otroka, torej jo bo odslej mogoče v povprečju izkoristiti deset mesecev dlje.

V predlogu novele se zgornja omejitev pri očetovskem in starševskem nadomestilu veže na dvainpolkratnik zadnje znane povprečne bruto plače za preteklo leto. Prav tako novela določa, da se pri pravici do plačila prispevkov zaradi varstva štirih ali več otrok prispevki plačujejo od najnižje osnove za obračun prispevkov od plače in nadomestila plače.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
MZ 2022 od ok (nepreverjen)

1.zdravniki imajo enake ustavne pravice kot vsi ostali državljani. Torej se jim ne more odrediti prisilno delo, kot je npr toliko in toliko let morajo ostati v javnem sektorju, ker smo jim mi šolanje plačali. Oz, če to za zdravnike velja, mora za vse.

2. Po številu zdravnikov na /1000 prebivalcev smo na repu EU. Po doseženi življenski dobi smo v povprečju, to je najbolj grob kazalec zdravstvene oskrbe v določeni državi. Ergo, ne praskajo se po riti in gledajo v luft. Delajo, večina zelo veliko dela.

3. Odganjanje zdravnikov v smislu - kar naj gredo privat, ni samo strel v lastno koleno, je strel v trebuh, natančneje v trebušno aorto. Ker privat se dela enostavnejša medicina, za boljše novce. To je ukrep, ki je dober samo za zdravniške žepe. In kaj bo potem, ko bo kritično malo zdravnikov v bolnicah? Ali imate plan za ta scenarij? Kdo bo operiral vašo počeno trebušno aorto? Kdo bo vašemu otroku transplantiral ledvico? Ipd...

4. Večina zdravnikov želi delati v javnem sektorju. Ne zato, ker se tam lahko praskajo po riti za dobre plače. Zato, ker je bolj zanimivo, ker so razvojne in akademske možnosti boljše. Ker se v javnih zavodih dogaja razvoj. Ampak vsi smo krvavi pod kožo. In če lahko privat več zaslužiš v osmih urah dnevno kot v bolnici v 12ih (če štejemo še dežurstva) in delaš nestresno delo, pa nisi zmerjan na vsakem koraku, potem se enkrat tehtnica obrne. In etika ni več dovolj velika utež na tehtnici. Sploh ko ima zdravnik kredit za stanovanje in otroke. In misli tudi na izgubljen prosti čas (dežurstva).

5. Če boste želeli ohraniti javno zdravstvo se bodo neminovno stvari morale spremeniti. Boljše plače so ukrep, ki lahko akutno zadrži odhod zdravnikov. Noben zdravnik ne bo šel iz javnega v privat za par sto evrov več. Marsikdo bo pa razmislil o tem, ko bo razlika par tisoč evrov. In tu smo. Take so razlike že sedaj med plačami zdravnikov v javnem sektorju napram privat. In vsak, ki je pri sebi iskren, razume, da je to mamljiva ponudba.

6. Vsak odhod zdravnika iz javne mreže pomeni dodatne obremenitve za obstoječe zdravnike. In potem je tehtnica vse bolj v smeri dodatnih odhodov. To je začaran krog.

7. Čas je, da nehate na zdravnike gledati kot razredne sovražnike No.1. Ker to zares niso. Večina je marljiva, skrbna, vestna.

8.Ja, normalno je, da ne more imeti zdravnik take plače kot nekdo s srednješolsko izobrazbo - poznam mnogo takih z opravljeno srednjo šolo, ki jasno povejo, da se pod 1500 eur neto sploh ne pogajajo za službo. Nikjer, nikoli, razen v SFRJ, ni imel zdravnik povprečne plače. Sedaj je razmerje do povprečne plače 1.5. Tisti, ki menite, da je to ok, izvolite vpisati medicino, opravite specializacijo, pa vas bom potem vprašala, če se vam to, da imate 1700 eur neto kot specialist plače ok. In to, da bo vaša max neto plača, ko boste že 20 let v poslu, 2200 eur. O specialitantskih plačah pa sploh ne bom, ker je še ministru jasno, da so prenizke.Diplomirana sestra ne more imeti isto plačo kot profesor specialist kirurg v UKC Ljubljani.

9. Danes je WHO objavil, da se bo v EU v prihodnjih desetih letih 40% zdravnikov v bolnicah upokojilo in da v številnih državah grozi kolaps bolnišničnega zdravstva. Najmanj na kar lahko računamo je, da bodo resne države to opozorilo resno vzele in začele še agresivneje vabiti zdravnike iz drugih držav. Tako da, če ne bomo sami sesuli sistema, nam grozi, da bodo zdravniki odšli v tujino s trebuhom za kruhom. In kaj boste? Jokali kako so grdi zdravniki? Jokali kaj vse vam pripada? To je za otroke. Odrasli pa se soočimo s problemom, naredimo plan in probleme rešujemo.

Kot sem začela bom končala. Zdravniški poklic je v normalnih družbah cenjen, normalne družbe tudi razumejo, da je treba zdravnika dobro plačati ( tudi o tem je govora v Hipokratovi prisegi, ampak se ta del nikoli ne citira, ker to socialistom ni všeč). Zdravniki v Sloveniji niso slabši kot v Avstriji ali Nemčiji ali Franciji. So samo kolektivno sprejeti kot razredni sovražnik No1. Zakaj to paše politiki in medijem je meni jasno, ne vem pa, če je vam. Na koncu pa ne bodo kratke potegnili ne politiki, ne mediji in tudi ne zdravniki. Naščuvan narod bo kratko potegnil. Ampak po toči zvoniti je prepozno.

P.s. se spomnite zadnje zdravstvene reforme? Jaz tudi ne. Se spomnite kakega zdravstvenega ministra, ki je kakšen pomemben zakon speljal? Jaz tudi ne. Se spomnite kdaj ste nazadnje čakali v vrsti za pregled pri ortopedu 1 mesec na napotnico s stopnjo nujnosti hitro? Jaz tudi ne. Veste koliko plača ZZZS za vaš prvi pregled pri kardiologu? 18 Eur. V to je všteto plačilo kardiologa, med.sestre, administratorke, amortizacija ordinacije in laboratorijske preiskave. Se vam to zdi normalno? Meni tudi ne. Vse to pa je zdravstvena politika, ki nas je pripeljala na točko kjer smo zdaj.

. (nepreverjen)

MZ 2022 tak na duogo filozofejranje nišče ne štej z meno vrejd.

In reply to by MZ 2022 od ok (nepreverjen)

. (nepreverjen)

tezki fax ali glupi u tristo, na ravni nasih poslancev

. (nepreverjen)

mentalno zdravje poslancev, covid to so zdravstveni kiksi

Jepjep (nepreverjen)

Od kda to vala?

wef (nepreverjen)

Dobro pa kama mij idemo? Delati nede trbelo, vsi dovbiljejo dodatke, vsi nekšne pejneze z nekec dobivlejo, vse se sofinancejra, davki so večji... Še malo pa mo ge tuj doma pa še 2 komada gor napravin pa ciao.

Starejše novice