Čakalne dobe so ena izmed najbolj perečih problematik slovenskega zdravstvenega sistema, ki se, kljub obljubam vsakokratne vlade in resornih ministrstev o rešitvah, vleče že vrsto let.

Najdaljše dopustne čakalne dobe za posamezne zdravstvene storitve so določene v pravilniku o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov ter najdaljših dopustnih čakalnih dobah. Dopustna čakalna doba pa je odvisna od stopnje nujnosti zdravstvene napotnice, ki razlikuje redno, hitro, zelo hitro in nujno zdravstveno napotnico. Dopustne čakalne dobe so temu primerno predpisane na 6 mesecev, 3 mesece, 14 dni ali na 24 ur od predložitve napotnice. To pa v praksi ne drži zmeraj, saj obstaja ogromno število pacientov, ki čakajo dlje, kot pa je to s predpisom dovoljeno.

Okoli 40 odstotkov nad dopustno mejo

Glede na zadnje poročilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje iz decembra 2019, je prvega decembra lani na prvi pregled čakalo 91.312 oseb, od tega je nad dopustno mejo čakalo 35.762 oseb, kar predstavlja dobrih 39 odstotkov vseh čakajočih na prvi pregled v specialistični ambulanti. Skupno je na prve preglede in ostale zdravstvene storitve nad dopustno mejo čakalo 75.224 oseb, kar predstavlja slabih 36 odstotkov vseh čakajočih. 

Vir: NIJZ

Soboška bolnišnica na obeh seznamih

Pri pregledu stanja čakalnih dob in čakajočih na dan 1.12.2019 je moč ugotoviti, da Splošna bolnišnica Murska Sobota pri nekaterih zdravstvenih storitvah izstopa z najkrajšo čakalno dobo, spet drugje pa z najdaljšo. Tako je na primer soboška bolnišnica izvajalec z najkrajšo čakalno dobo pri prvem revmatološkem pregledu (183 dni), na drugi strani je z najdaljšo dobo pri prvem nevrološkem pregledu (584 dni) in prvem kardiološkem pregledu (1066 dni).

Podobno je pri terapevtsko-diagnostičnih storitvah, z najkrajšo čakalno dobo je pri posegih, kot so biopsija žlez slinavk in izvodil, endoskopske operacije obnosnih votlin v splošni anesteziji, posegih na bobniču ali srednjem ušesu v lokalni anesteziji, posegi na žrelu in še pri nekaterih drugih posegih ali operacijah, kjer je čakalna doba 62 dni.

Za operacijo hrbtenice - dekompresije pa je potrebno čakati v soboški bolnišnici 762 dni, kar je največja čakalna doba med izvajalci te zdravstvene storitve, isto velja še za delno ali totalno endoprotezo rame, kjer se v Murski Soboti čaka 1030 dni.

Številke se večajo

Tudi pri drugih zdravstvenih zavodih je moč opaziti absurdno visoke čakalne dobe, izstopajo pri žilnih operacijah, za katere mora pacient v UKC Ljubljana čakati 2025 dni, več kot pet in pol let pa je potrebno še čakati na sklerozacijo krčnih žil. Glede na primerjavo stanja na dan 1.12.2019 in stanja leto pred tem je zaznati, da se število čakajočih, tudi tistih nad dopustno dobo, veča. Do današnjega dne je sicer prišlo do določenih sprememb, nekje je prišlo do znižanja, drugje do zvišanja, ampak bistvenih odstopanj ni mogoče pričakovati, vsaj ne v smislu drastičnega zmanjšanja števila dni pri čakanju na posamezno zdravstveno storitev. 

Vir: NIJZ

Kadrovska moč pomurskega zdravstva

V Pomurju deluje ena splošna bolnišnica, SB Murska Sobota in štirje zdravstveni domovi, v Murski Soboti, Lendavi, Ljutomeru in v Gornji Radgoni. Poleg tega so tukaj še imetniki koncesij na področju zdravstva, gre za primarno zdravstveno dejavnost, zobozdravnike, specializirane zasebne ambulante in druge.

Na dan 31.12.2018 je bilo v Zdravstvenem domu Murska Sobota 327 zaposlenih, v letu 2019 pa je bilo planiranih 7 novih zaposlitev za nedoločen čas in 28 zaposlitev za določen čas.

V ljutomerskem zdravstvenem domu so v lanskem letu načrtovali povečanje za 5 na 92 zaposlenih, v Lendavi je bilo zaposlenih 117 ob načrtovanju 11 novih zaposlitev v 2019, v Gornji Radgoni pa je bilo ob 123 zaposlenih predvidenih še okoli 10 novih zaposlitev v letu 2019.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota je po zadnjih podatkih zaposlenih 1094 oseb. Smo pa že poročali, da priznavajo potrebo po dodatnem kadru.

Poleg prihodov je bilo predvidenih tudi nekaj odhodov, bodisi zaradi lastne želje zaposlenih, bodisi zaradi upokojitve ali drugih razlogov, so še zapisali v finančnih načrtih pomurskih zdravstvenih zavodov.

Med vzroki za čakalne dobe tudi neodgovorni pacienti

Kljub vsem tem številkam in večanju števila zaposlenih pa se zdravstveni zavodi soočajo z večanjem čakalnih dob in ravno kadrovska podhranjenost bi naj bila eden izmed poglavitnih vzrokov za takšno stanje. Kot so zapisali v zadnjem poročilu o čakalnih dobah ZZZS za prvo polletje 2019, je v soboški bolnišnici pomanjkanje zdravnikov na določenih področjih eden izmed ključnih vzrokov za čakalne dobe, poleg tega obstajajo področja, kjer je zaposlen le en zdravnik specialist.

Poleg navedenega izpostavljajo pri vzrokih za čakalne dobe še večje število napotnic s pogosto neutemeljeno stopnjo nujnosti, predvsem s stopnjami nujnosti zelo hitro, tu so pa še neodgovorni pacienti, ki so naročeni, ampak ne sporočijo, da jih ne bo. Do podobnih ugotovitev so prišli tudi pri pomurskih zdravstvenih domovih, ki vzroke za čakalne dobe vidijo v pomanjkanju kadra in dodatnih programov, preveliki količini napotitev in v prevelikem obsegu pacientovih pravic. 

Podatki o čakalnih dobah nepravilni?

Glede na zadnja poročanja pa sta resničnost in ažurnost podatkov o čakalnih dobah vprašljiva. Zdravstveni inšpektorji so namreč preverili čakalne dobe za 10.498 vrst zdravstvenih storitev in našli neskladnosti pri kar 4882 oziroma 46 odstotkih.  

Andreja Mojškrc iz inšpektorata je za Radio Slovenija, dejala, da so največ neskladij na tem področju ugotovili v splošnih bolnišnicah Murska Sobota, Brežice in Ptuj. Skoraj pri polovici so neskladja ugotovili tudi pri koncesionarjih.

ZZZS posluje s presežkom

Ne glede na točnost in ažurnost podatkov pa problematika čakalnih dob ni nič manj realna in aktualna. Tega se zavedajo tudi pri ZZZS, ki v skrajševanje čakalnih vrst vsako leto vržejo desetine milijonov evrov. Operacij in drugih posegov je sicer več, ampak čakalne dobe niso nič krajše.

To kaže, da zgolj metanje denarja ne bo odpravilo tega problema in se ga bo potrebno lotiti bolj celovito, ocenjujejo strokovnjaki.

ZZZS je ustvaril v lanskem letu 3,1 milijarde prihodkov in pri tem naredil 50,5 milijona evrov presežka. Vsega zbranega denarja sicer ZZZS ne more v celoti porabiti, ker je omejen s strani državnega odloka o dovoljeni porabi.

Za letošnje leto bo iz zdravstvene blagajne šlo za skrajševanje čakalnih vrst okoli pet milijonov evrov in še 8,5 milijona evrov iz državnega proračuna, kar je premalo po oceni generalnega direktorja Marjana Sušelja, ki je za Finance povedal, da bi bilo smiselno za čakalne dobe vlagati med 30 in 50 milijoni letno.

Nedvomno bo za celovito strukturno reformo, ki bo naslovila čakalne dobe, poleg vseh ostalih anomalij v zdravstvu, potrebno veliko politične volje in tudi znanja. Predpogoj pa je zagotovo, da pristojni upravljajo s pravilnimi podatki in natančnimi številkami. 

S spleta

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
milho (nepreverjen)

tu so pa še neodgovorni pacienti, ki so naročeni, ampak ne sporočijo, da jih ne bo ......
PACIENTI NISO NEODGOVORNI ; NA ŽALOST PREJ UMREJO KOT PA SE UČAKAJO NA DATUM PREGLEDA !!!!!!!!!!!!

Sploh ne cakamo (nepreverjen)

ker ne gremo med.mafiji. Prej umrejo zrtve medicinjske mafije.

In reply to by milho (nepreverjen)

smrkci (nepreverjen)

za vse je kriva politika nihče drug.

Faust (nepreverjen)

90% krivde je na pacientih, ki hodijo k zdravniku za vsako malenkost, ali še hujše - ker so doma pač zdolgočaseni in rabijo družbo.

Kako ne bi, saj pa je zdravstvo ZASTONJ.

In reply to by smrkci (nepreverjen)

sobočanec123 (nepreverjen)

Zdravstvo v Sloveniji ni zastonj in nikoli ni bilo. Od bruto plače se ti odvajajo prispevki za zdravstvo + poleg tega plačaš še dopolnilno zavarovanje.

Seveda se najdejo osebki, ki za vsak drek gredo k zdravniku, vendar pa tudi zdravniki sami povzročajo čakalne vrste. Ko sem bolan se moram pri osebnemu zdravniku naročiti na pregled in šele čez tri dni me vzame, čeprav ima vedno prazno čakalnico, ko pridem. Posledično moram vzeti v službi tri dni dopusta, ker ne morem delati. Šele potem me splošni zdravnik po naročilu vzame in mi napiše bolniško. In ja to je stanje v MS. Toliko o tem, da pacienti povzročamo čakalne vrste.

In reply to by Faust (nepreverjen)

... zdravniku hodjo (nepreverjen)

placanci podkupovalci zdravniskih mafijcev ki so povezani tudi z drogerasi

In reply to by Faust (nepreverjen)

Mura je večna (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Medicinske sestre ponoči delajo
no kaj že delajo

. (nepreverjen)

bla bla bla. zzzs je ŽE dobil denar za vse to, pa je drugam porabil-za višje plače. zatorej se zzs naj ne joče, naj dajo s svojega žepa nazaj tisti denar. politika pač, ja. sicer pa dandanes greš tja napregled, kjer je krajša čakalna doba. v prekmurju so itak slabo zdravniki, tako da nič ne izgubite.

zavajanje. (nepreverjen)

Torej je mejla Levica prav ka je ščela ukiniti dodatno zdravstveno zavarovanje. Ostale stranke kere so tomi nasprotovale so pa lagale in zavajale narod s ten ka bi ukinitev dopolnilnoga zavarovanja in prenos tega iz zasebnih zavarovalnic na državo, povzročilo to ka bi mogla država kriti primanjklaj na ton področji. Kak, če pa ma ZZZS več kak 50 mio presežkov, zasebne zdravstvene zavarovalnice AdriaticSlovenika, Trigla in Vzajemna pa ustvarijo letno okoli 130 mio dobička. Skupaj torej okoli 180 mio presežka. Politika pa je pri ukinitvi dopolnilnoga in prenos toga v obvezno zdravstveno zavarovanje kak razloh navedla ka de v ton primeri sfalilo 70 mio evrov. Pa malo zdaj pijtajte kakšnoga doktora zakoj so čakalne dobe in ne vrvlite vsemi ka preštejte na interneti. Čakalne dobe so večinoma zaradi toga ka zasebne zavarovalnice po obrokaj davlejo pejneze in določajo kelko posegov na leto lejko keri doktor napravi. Tak ka se za podaljševanje tej agonije zahvalite SDS, NSi, SNS, Desus, SAAB in SMC, keri so glasovali proti ukinitvi dopolnilnoga zavarovanja in s ten dovolili ka do se še naprej določeni bogatili in ka se še en čas nede rejšilo problemov v zdravstvi. Očitno majo eni velke koristi od toga kaosa.

čarni vrag (nepreverjen)

Tudi ZZZS tak plačuje.

In reply to by zavajanje. (nepreverjen)

cenzor (nepreverjen)

problem je organizacija dela - zelo enostavna rešitev za upravo, če bi bil pač interes

BOJK (nepreverjen)

Vidim, da komentatorji vse možne norije pišete, te pa še odgovorni širijo neresnice o čakalnih vrstah, ja za milo mater vašo, kateremi pacienti, ki je bolan pa je v interesu, da mora čakati tako dolgo, če sploh dočaka če prej ne krepne. Če te tvoj zdravnik napoti k kardiologu te verjetno napoti, ker je zdravstveno stanje tako, ti pa zdaj moraš v takem stanju čakati v Soboti 1066 dni, VESTE TO JE 3 LETA, zdaj pa mi povejte kako naj z obolenjem srca čaka pacient 3 leta na vrsto, polovico jih v tem čakanju umre, KAR JE UMOR ostalim pa se zd.stanje močno poslabša. Če bi Slovenija bili pravna država je to iztožljiva zadeva zaradi umora in poslabšanja zd. stanja.
Gremo konkretno na 3 leta čakanja na kardiološki pregled v bolnici Sobota. Mislim, da je zaposlenih najman 10 zdravnikov kardiologov, ambulanta nikoli ne prične z delom pred 8. uro in končajo ob 13 uri vmes je ena ura malice, torej efektivnega dela vsega 4 ure na dan, ki ima 24 ur popoldne niti slučajno, da bi delala kaka ambulanta. Večina teh zdravnikov pa dela popoldan privat, kjer za dobro plačilo prideš na vrsto takoj. Zdravniki in vodstvo bolnišnice se izgovarja, da jim ZZVS več dela noče plačati, tako da je to v krog povezana MAFIJA.
REŠITEV: Mora se najti v tej jebeni Sloveniji oseba, ki bo udarila po stolu, naredila red in razgnala zdravstveno mafijo in tu mislim zdravnike, vodstvo bolnic, ZZZS, sindikat, zdravniško zbornico in ministrstvo za zdravstvu kjer je zaposlenih 600 ljudi, ki ne vejo kaj jim je delo, razen da na datum dvignejo plačo.

zavajanje. (nepreverjen)

Se strinjan. So pa tudi drugačni primeri. Naprimer zobozdravniki, kerin zavarovalnice odmerijo kelko pacijentov lejko obdelajo. majo nekše točke ali kak mi je že eden razlago. Tak v zdravstvenon domi kak v zasebnih ordinacijaj je ista praksa. En zasebnik mi je ekrat razlago ka ma telko pacijentov in telko dela ka tej točke porabi že v novembri in te do konca leta zastonj pacijenton dela ka njemi zavarovalnice več tisto ne plačajo. In te mi zdaj povej komi od zasebnikov bi nej bilo v interesi več delati in s ten več zaslužiti? Se pa strinjan ka bi mogli vse to raztirati. Samo keri de se najšo? Sakši ka se je ščeo v tou spraviti je na konci pogoro ka so ga lobiji zjebali. Spoumni se samo tiste afere z žilnimi opornicami. Vse je prišlo na svetlo pa se je nič nej spremenilo. Še gnes den se tak dela ka te.

In reply to by BOJK (nepreverjen)

rejši (nepreverjen)

tako je, ena oseba ka narejde red v zdravstve....pa makar Janša, samo ka de red!

In reply to by BOJK (nepreverjen)

B0štjan (nepreverjen)

Janša je reku🤣🤣🤣

In reply to by rejši (nepreverjen)

prikoriti (nepreverjen)

ha ha ha.... dva Janšoviva sta med glavnimi dobavitelami bolnican tak ka ti samo senjaj ka bi on red napravo. :)

In reply to by rejši (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Nej san znal, ka je tudi Janez Zemljarič Janšov.

In reply to by prikoriti (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Naj vam napišem o resničnon dogodki, ki se vsakomi normalnomo zdi neverjeten. Moja znanka bi si morala operirati krčne žile na nogi. V soboški bolnici bi morala čakati pol leta. Te so ji pa pravli, naj proba v Izoli. Tan je bila vrsti že čez 14 dni. Lepo se je odpelala v Izolo na svoje stroške. Tan jo je operiro nete voervali njeni doktor iz soboške bolnice. Operacija je šla na račun ZZZS in ne privat. Se vam to zdi normalno? Mate občutek, ka iz vas in iz vaših pejnez doktori in ostali neodgovorni delajo norca? Že ko vidim predsednico zdravniške zbornice Čebaškovo mi ide na bruhanje.

. (nepreverjen)

Svinjarija od države.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Bosanče malo (nepreverjen)

Ka pa te , to stanje je tak dobro za navadno rajo , ostalih 10 procentov se pa tak zdravi in hodi na operacije v tujino .

??? (nepreverjen)

1066 dni za kardiologa.
Predstavljajte si ka bi van crkno avto pa bi čakali tri leta na popravilo, HALO.....

prekmurc (nepreverjen)

LIDJE SO SI SAMI KRIJVI KA TOU COJ GLEDAJO PA NIŠČE NE VUPA NIKAJ PRAVITI.
G.dr,zača delati ob sedmi prijde ob osmi dela do dvejh odijde ob dvanajsti pa še marsi kaj -ali pacijenti ka bi keri kaj pravo sidijo kak posrani či se samo eden buni nikaj s toga trbej njin svoje povedati nej pa rit stisnoti...

purd-i (nepreverjen)

Vsi mate nekaj prav, samo san v čakalnici nikdar nej srečo čakati direktorov, sodnikov, poslancov pa drugih tej vodilnih pa hodim zjutraj, pa popoldne in včasih na urgenco ali ne plačujemo isto dodatno zavarovanje ali za njih veljajo čakalne vrste?

In reply to by prekmurc (nepreverjen)

milho (nepreverjen)

Ja tak je to Dr, Popovič hodi operirat v Izolo.

. (nepreverjen)

Bratuškova bo to rešila v enem mescu, kar se 20 let "rešuje"

purd-i (nepreverjen)

Če bi osebni zdravniki znali pravilno diagnosticirati bolezen, bi bilo pol majn čakalnih vrst zdaj pa kaj se ti zahoče to dobiš napotnico, ko boš si moral plačati zdraviliško zdravljenje razen po operativnem posegu bomo videli koliko ljudi bo hodilo v zdravilišče na masaže in na magnete in kopanje?

čarni vrag (nepreverjen)

Če dobro razmin je stanje takšno. Ljudje v Sloveniji smo razdeljeni na prvo in drugorazredne. Tak spadamo Prekmurci v drugi razred, prebivalci Izole in okolice pa v prvi razred. Zato se tam čaka na operacijo 15 dni, pri nas pa bogi bodi potoženo pol leta. Kaj pa moremo, takšna je pač božja vola. Bojim se pa, ka vodstvo Bolnišnice M. Sobota nema zadosti v hlačah, ka bi nam drugorazrednim plačevalcem obveznega in prostovoljnega zdravstvenoga davka razložilo zakoj je tak. In što je zato svinjarijo odgovoren. Mogoče pa Primorci plačujejo več in so zato prvorazredni.

. (nepreverjen)

Radevolje gremo v tujino, ker slovenija ni sposobna urediti ničesar.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice