FOTO: Facebook (Občina Tišina)
Računsko sodišče sedmim slovenskim občinam izdalo negativno mnenje za podeljevanje koncesij za zdravstvo, med njimi je tudi občina iz Pomurja.

Po izvedbi revizije pravilnosti podeljevanja koncesij za opravljanje osnovne zdravstvene dejavnosti na primarni ravni je računsko občinam Tišina, Cirkulane, Šempeter - Vrtojba, Naklo, Žiri, Škofljica in Mestna občina Koper izreklo negativno mnenje, ob tem pa podalo priporočila tudi ministrstvu za zdravje.

Po oceni sodišča so občine ravnale v pomembnem neskladju s predpisi, poroča STA. Ker je šest občin vse ugotovljene nepravilnosti odpravilo že med revizijskim postopkom, je bilo odzivno poročilo zahtevano le od Mestne občine Koper.

Problematična razmejitev primarne in sekundarne zdravstvene ravni

Računsko sodišče je iz revizij izločilo pregled podeljenih koncesij za področje Ortodontije. Občine namreč niso bile pristojne za podeljevanje koncesij in izvajanje dejavnosti na tem področju. 

Prav tako je ugotovilo, da pri nekaterih drugih dejavnostih ni bilo razvidno, ali se uvrščajo na primarno ali na sekundarno raven, kar določa ali je za podeljevanje koncesij pooblaščena občina ali ministrstvo za zdravje. Ministrstvo tako poziva k aktivnejšemu pristopu k oblikovanju jasne razmejitve primarne in sekundarne zdravstvene ravni.

Nepravilnosti so bile zaznane tako pri podeljevanju novih koncesij na podlagi sprememb zakona o zdravstveni dejavnosti, sprejetih leta 2017, kot tudi pri usklajevanju koncesij, podeljenih še pred spremembo zakona, ki so jih morali nato zakonsko uskladiti.

Nejasni pogoji za pridobitev koncesije?

Pogoji za pridobitev koncesije bi po mnenju računskega sodišča v zakonodaji morali biti bolje opredeljeni, konkretno, da ponudnik ni v postopkih pred organi zdravniške zbornice zaradi kršitev v zvezi z opravljanjem poklica in v kakšnem obsegu mora koncesionar skleniti pogodbo z javnim zdravstvenim zavodom o obsegu in vrstah sodelovanj za potrebe izvajanja neprekinjenega zdravstvenega zavoda.

Izpostavljajo pa tudi nejasno opredelitev pojma, kdaj koncesionar zagotavlja "ustrezno število" usposobljenih zdravstvenih delavcev in sodelavcev. 

Ministrstvu sicer predlagajo še razmislek o spremembi določbe o trajanju koncesije v smeri, da se občinam omogoči podeljevanje ali podaljševane koncesij tudi za obdobje, krajše od 15 let, ter ponoven pregled ustreznosti ureditve, ki ob podaljšanju koncesije ne zahteva izpolnjevanja enakih pogojev kot ob podelitvi koncesije.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
? (nepreverjen)

PREKMURSKI občini...

zoro05

Primarno, sekundarno zdravstvo. Kaj le manjka okrog zdravstva v občini Tišina?

Nič, preveč pa se mi zdi, da je faušije ali kaj podobnega, nekdo tam nekomu meče polena pod noge. Zakaj niso dobili koncesije za še enega zdravnika, verjetno vemo na katerega g. doktorja mislim.

Starejše novice