Marjan Dora je tokrat v studiu TV IDEA gostil Uroša Valcla, vinarja iz Zgornje Kungote, ki mu je bila ljubezen do trte položena v zibelko.

Uroš Valcl je v svoji rani mladosti živel za košarko, a je zaradi prezgodnje smrti očeta hitro prevzel vajeti družinske kmetije in skrb za vinograde. 

»Mislim, da je nekako v mojem DNK bilo zapisano, da sem se rodil v vinogradniško mešani kmetiji. Je pa tudi res, da je stari oče v bistvu bil sodar, tako da v naši hiši smo bili vedno nekako povezani z vinom. Letnik 1999 je bil tisti moj prvi letnik, ko sem začel obdelovati vinograde,« pove vinar Uroš Valcl. 

Po študiju agronomije je Štajerec svojo kmetijo povezal s Kekčevo domačijo, nato pa se odločil, da bo svojo zgodbo pisal na Goričkem – v vinski kleti Marof. 

»Goričko je unikum«

Kot poudarja Valcl, so sestava tal, lega in podnebne razmere ključ za kakovost grozdja in pridelavo vrhunskih vin in ravno zato je Goričko unikum, ki ga je potrebno pokazati širnemu svetu, je prepričan Valcl. 

»Goričko je posebno po mineralni sestavi, poleg tega imamo neverjeten vpliv te panonske nižine, ki nam prinaša skoraj največ sončnih dni v državi oziroma skoraj enako kot Koper, po drugi strani pa imamo najmanj padavin,« pojasni Valcl. 

Uspeh Marofove modre frankinje

Svetovno znan vinski kritik Steven Spurrier je Marofovo modro frankinjo, ki jo ustvarja priznani vinar Uroš Valcl, uvrstil med tri vina, ki jih priporoča bralcem Decanterja.Ne gre le za izjemno priznanje samemu vinarju, vinski kleti Marof, pač pa celotnemu Prekmurju. 

»Ikona svetovne vinske scene je postavil eno sivo liso slovenskega vinskega prostora hkrati pa je pokazal, da se lahko tudi Prekmurje postavlja ob bok svetovnim vinskim regijam,« doda vinar Valcl.   

Več pa v priloženem videoposnetku. 

Komentarji (2)

tuncika

Spoštovani Sobotainfovci ! Ne vem kaj je z vami, da me stalno brišete pri komentarjih. Ali res ne smemo dajati komentarje, ali res ne smemo dajati komentarje tej temi in temu voditelju ?????????????????????????????????

PENZIONISTI TRDNO V SEDLU, ALI PAČ NE ??????????????????
Pač komentiramo in nič drugega.
Bobovnik nič več na voditeljskem stolčku Milijonarja?
To naj bi odslej počel nihče drug kot Jure Godler. Priljubljeni voditelj oddaje Ta teden z Juretom Godlerjem sicer velja za enega bolj predrznih TV-voditeljev pri nas.
PRI NAS PA ŠE VEDNO TRDNO V SEDLU – NEDELJSKA ODDAJA – z naj..naj gosti….
Pravim pač, da upokojenci niso trend dobre gledanosti (Bobovnik, Miša Molk, Zvezdana in še kdo..
Dal sem predlog za nove voditelje te oddaje, katere poznam po zelo dobrem vodenju oddaj ali poročil. Moški : Marko Horvat - je mlad, inovativen, hudomušen
Ženska : Samanta Gomboc - je mlada, lepa in pametna..
Spoštovani komentatorji, podajte komentarje. Če mi boste dali minus, je to pač vaše mnenje, če bo plus, enako.

Komentatorji pomagajte mi, da me ne bodo vedno brisali in dajajte pluse in komentarje.

-- (ni preverjeno)

Spizdi s toga portala.

In reply to by tuncika

Starejše novice