Slika je simbolična.
Stanje na trgu nepremičnin v Pomurju je zaskrbljujoče. Povpraševanje po najemniških stanovanjih vse večje, ponudbe pa še vedno skorajda ni. Trenutno za najem v Murski Soboti ni nobenega stanovanja.

Že nekaj časa se opozarja na izredno slabo stanje na trgu nepremičnin, tako v Pomurju kot tudi drugod. Stanovanj za najem ali odkup trenutno skorajda ni na voljo, tista, ki pa so, pa se prodajajo po enormnih cenah, ki so za marsikoga nedosegljive. 

Najemniških stanovanj v Murski Soboti ni na voljo

Preverili smo nepremičninske portale in ugotovili, da je ponudba najemniških stanovanj v Pomurski regiji res skromna, najti stanovanje v Murski Soboti pa bi lahko rekli, da je skorajda čudež.

Na portalu Nepremičnine.net lahko trenutno zasledimo le dva oglasa, in sicer za najemniški stanovanji v Gornji Radgoni in Apačah, stanovanj za najem v Murski Soboti pa ni

Tudi cena za najem ni med tem nič kaj obetavna. Za trisobno stanovanje oziroma 63,2 kvadratnih metrov v Gornji Radgoni je treba odšteti 550 evrov mesečno, za trisobno stanovanje v Apačah oziroma 85 kvadratnih metrov pa 280 evrov mesečno. 

Podobno je tudi na portalu Bolha.com. Tam so za Pomursko regijo na voljo trije oglasi najemniških stanovanj.

Zasledimo lahko oglas za dvosobno stanovanje v Radencih, površine 54 kvadratnih metrov, ki se oddaja za 380 evrov mesečno ali pa trisobno stanovanje v naselju Gomilica, ki se oddaja za 300 evrov mesečno. V Murski Soboti je na njihovem portalu na voljo samo garsonjera velikosti 24 kvadratnih metrov, ki se oddaja za 190 evrov na mesec.

Na malih oglasih Sobotainfo smo sicer minule dni zasledili še oglas, da se v strogem centru Murske Sobote oddaja garsonjera za 160 evrov na mesec.

»Že lep čas ni najemniških stanovanj«

Za bolj podroben vpogled v ponudbo najemniških stanovanj v Murski Soboti in okolici smo se obrnili na nepremičninsko agencijo Halo dom. Tam so nam potrdili, da povpraševanje po najemniških stanovanjih trenutno res krepko presega ponudbo.

»Pomanjkanje najemniških stanovanj je veliko, povpraševanje definitivno presega ponudbo. Že en lepi čas ni najemniških stanovanj. Tudi če pridejo v ponudbo, jih je številčno zelo malo in se oddajo takoj,« je za Sobotainfo potrdila Janja Markoja Šebjanič, direktorica nepremičninske agencije Halo dom.

Večsobna stanovanja se oddajajo tudi za 400 evrov ali več

Najemniška stanovanja, ki se oddajo pa so med tem, zaradi pomanjkanja, s precej višjimi cenami, kot so bila v preteklih letih. Za večsobna stanovanja je tako mesečno potrebno odšteti tudi 400 evrov ali več. 

»Cene so zelo relativne in odvisne od tega, koliko sobno je stanovanje. Garsonjere opremljene so nekje od 230 do 250 evrov mesečno. Enosobna stanovanja so približno od 250 do 300 evrov, dvosobna od 320 do 350 evrov, večsobna pa tudi po 400 evrov ali več,« je še dodala Markoja Šebjanič.

Cene stanovanj v Murski Soboti primerljive s stanovanji v Mariboru

Glede na primerjave s ponudbo najemniških stanovanj v ostalih mestih, lahko rečemo, da so cene stanovanj v Murski Soboti praktično primerljive s stanovanji v Mariboru in drugih večjih mestih.

Če je velikokrat Pomurje nekoliko odmaknjeno in nepomembno, torej v tem primeru vsekakor ne nazaduje.

»Ja res je. Cene stanovanj v Murski Soboti so skoraj primerljive s stanovanji v Mariboru. Tudi tam ni stanovanj za dobiti,« je še izpostavila direktorica nepremičninske agencije Halo dom.

Podobna situacija tudi s stanovanji za odkup, cene teh poletele v nebo

Kot smo poročali v mesecu septembru, je podobna situacija tudi s stanovanji, ki se prodajajo. Tudi teh je v Murski Soboti le za odtenek, prodajajo pa se po enormnih cenah. 

Po informacijah Sobotainfo se stanovanja v starejših blokih prodajajo za enormne zneske, tudi za 2000 evrov na kvadrat.

Primerljivih cen pred leti niso dosegala niti najboljša stanovanja v omenjenih novozgrajenih blokih, zdaj takšne zneske zainteresirani odštevajo za rabljeno stanovanje? 

»Po naših podatkih se cene stanovanj trenutno gibljejo med 1500 in 1600 evrov na kvadratni meter za rabljena stanovanja. So pa to starejša stanovanja, ki so bila obnovljena, imajo toplotno črpalko, obnovljena tla, kopalnico.

Stanovanja, ki niso renovirana, ne dosegajo takšne cene. Je pa definitivno skok pri ceni stanovanj velik, ravno zaradi razmerja ponudbe in povpraševanja,« je še pojasnila Markoja Šebjanič.

Kot je dodala, so za odkup zelo iskana predvsem manjša stanovanja, torej garsonjere in enosobna stanovanja, tudi tukaj povpraševanje vsekakor presega ponudbo.

Kaj napovedujejo nepremičninske agencije za v prihodnje?

Glede na trenuten primanjkljaj stanovanj in posledične podražitve smo nepremičninsko agencijo povprašali še o pričakovanjih na nepremičninskem trgu.

Bomo v Murski Soboti v bližnji prihodnosti lahko kaj ceneje kupili oziroma najeli stanovanje ali bo to še naprej skorajda nemogoče?

»Težko je napovedati za vnaprej, kaj se bo zgodilo. Trg je trenutno stabilen, sicer s tem velikim manjkom nepremičnin, povpraševanja je ogromno. Težko pa je točno napovedati, kakšno bo stanje v prihodnosti,« je zaključila poznavalka nepremičninskega trga.

Komentarji (30)

Inšpektor911 (ni preverjeno)

Seveda nega. Tudi na račun toga, ka subvencionirana stanovanja dobijo nepravi ljudje. Dobijo jih od taxistov, keri prikazejo minimalca, pa seveda od taksnih in drugacnih s.p.-jašov. Te pa vidiš, kak se dobesedno važijo po ms, luksuz tirajo, mislijo ka živijo v Parizi. Pa sami nevejo, zakoj. Tisti keri pa dejansko nemajo, pa morejo redne najemnine plačevate, ali pa pozabiti najemniška stanovanja.

sitivelkiinšpektor (ni preverjeno)

Točno se zna na koga cilaš, ampak prvo trbej razmiti kak se prijde do teh stanovanj. Tak taksist kak ostali sp-jaši ter ostali stanovalci v plačuvle krepko najemnino, odštejmo tistih 5 od 24 stanovanj kere ma socialno prejk zejto. Sicer pa se lejko tudi ti prijaviš v te stanovanja, ker je še prosto pa boš vido kak ide postopek. Že za samo prijavo trbej plačati 500€. Prosin ka si prvo razčistiš pojme. Lp od soseda taksista.

In reply to by Inšpektor911 (ni preverjeno)

SandokanNj (ni preverjeno)

Hahhaha,ka ti motas,keri s.p.-jovec pa te ma subvencionirano stanovanje?!

In reply to by Inšpektor911 (ni preverjeno)

vrana (ni preverjeno)

saj pa bodo levičari gradili baje da bo primajkovalo gradbenega materijala, aja tao so vas pumpali pred volitvami, naivneži, v voude led čakate, nej ka bi vas na led pelali tej svobodnjake:)))

0099 (ni preverjeno)

ko vsako leto uvozis, ne glede na barvo vlade, 20.000 novih prebivalcev in poceni delovne sle z juga se to nekje mora poznati, v zastonj zdravstvu, zastonj šolstvu, sociala, pomanjkanje stanovanj itd

dasd (ni preverjeno)

Demografska slike Slovenije je kaksna? Po tvojen te tak nega skrbi za penzije pa BDP, ka mo meli se prevec delavcov.

In reply to by 0099 (ni preverjeno)

.. (ni preverjeno)

Enosobno za 250 Evrov v Soboti ne dobiš niti slučajno.

kuntakinte (ni preverjeno)

...zakoj so pa na gorićkon ...pa šče ge indri prazne kuče?...ge bi si lejko mladi ustarjali svojo bodočnost...či doma s pametnimi komunisti vküp ne prijdejo...

likina (ni preverjeno)

pa kdaj de vam kapnilo, da za večino mladih to več ni idila, ka bi živeli nekje na samem. To starejši majo te predstave, ka bi vsak mladi rad živel nekje usred gozda v koči. Trenutno si večina mladih želi biti čimbližje storitvenim dejavnostim, trgovinam, središčem itd. Ta trend, ka de vse večje povpraševanje po življenju v mestih, de se samo še stopnjeval. Težko boš to preprečil. Vse svetovne napovedi kažejo v tej smeri, da bo vedno več prebivalstva v mestih in tudi Prekmurje je tu ne izjema.

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

vrana (ni preverjeno)

samo prvo do mogle negde živeti v mestaj, debata je pa ka stanovanj nega, nekaj zdaj tu skuper nejde tebi??

In reply to by likina (ni preverjeno)

likina (ni preverjeno)

Saj pa odgovor je bil na to tezo, ka zakaj so na goričkem prazne kuče. Ges smao pravim, ka vse več ljudi želi živeti v mestih. Se pa strinjam, ka Sobota to zelo slabo izkorišča, ker več kak očitno je povpraševanja po stanovanjih in se jih absolutno premalo zida. Po drugi strani pa je mogoče to celo v interesu prodajalcem in najemodajalcem, da pač lahko več iztržijo.

In reply to by vrana (ni preverjeno)

Nejgliresan (ni preverjeno)

Na Gorickon so prazne stare kuce, kere so samo za podreti. So pa tudi nove, lepe kuce in to nej v malih stevilkaj. Ce se malo pelas po recimo Vaneci vidis celo serijo novih kuc. Tak ka to ka mladi bizijo iz Gorickoja je nej gli resan… Bole idejo nazaj, vsaj tisti ka si lejko privoscijo gradnjo. No ce si jo nemrejo pa je logicno ka idejo v najemnisko stanovanje, pac te v MS ker je tan najvec sans ka sploj dobijo stanovanje.

In reply to by likina (ni preverjeno)

itakjetak (ni preverjeno)

No, ja. Nemreš glih primerjati Vaneče, ki je praktično pri MS in seveda zaradi telko nižjih cen privlačna za kupce in kakšnih krajev, ki so po 25-30km od Sobote. Če bilo to ka ti omenjaš res bi na Goričkem ne meli strmega padca števila prebivalstva.

In reply to by Nejgliresan (ni preverjeno)

Rododendrom (ni preverjeno)

Ka pa Kuzma? In ostale vasi ob meji? Ge vecina dela v Avstriji? Si se vozo kaj tan? Si vido tiste kuce? :) Tudi ce je vas 30km iz MS se ne pomeni ka je nej zanimiva za kupce.

In reply to by itakjetak (ni preverjeno)

itakjetak (ni preverjeno)

Si sam napisal zakoj je to. V obmejne kraje idejo tisti, ka delajo v Avstriji in to je to. Ostali del Goričkega pa se prazni. To je realnost, če priznate ali ne.

In reply to by Rododendrom (ni preverjeno)

Whaat (ni preverjeno)

Na Vaneci so nizke cene? Ge in kaksne? Mi smo samo za gradbeno parcelo dali 90.000€, ge pa je se vse ostalo. Ale so cigli in cement za kupce iz Gorickoja cenejse, kak za tiste ka zidajo v MS?

In reply to by itakjetak (ni preverjeno)

itakjetak (ni preverjeno)

Če si resno dal 90.00 EUR za gradbeno parcelo na Vaneči bi ti mogli vzeti poslovno sposobnost, ker trenutno se da na Vaneči kupiti 1000m2 gradbeno parcelo za 25.000 EUR. Na Vaneči so realne cene tam 15-20 EUR na m2. V Soboti težko dobiš kaj pod 70 EUR na m2.

In reply to by Whaat (ni preverjeno)

Beltinci (ni preverjeno)

Tudi na markaston je puno praznih starih kuc, pa to ne pomeni ka lidje bezimo od tan! Sto pa de vlago v stare podrtije!? Renovacija kosta vec kak ce zidas novo kuco. Malo poglednite novi del Beltinec kak kao “vsi bizijo v mesto””” Sako leto je novih 20 kuc coj! 100x san raje na vesi, kak v kokosnjaki, ka mi vsi gledajo v tanjer in to samo na racun toga ka je kao “vse poleg”

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Tu se vidi nesposobnost soboških županov. Mesto upokojencov, za mlade nega stanovanj. Po mesti je dosta zgradb, kere bi lejko z malimi stroški predelali v stanovanja. Rajši pustijo ka propadajo. Zgledujejo se po gazdi Jankoviči, keri dela v Ljubljani ka njemi spadne na pamet.

likina (ni preverjeno)

Nemreš čakati samo na občino. Mene zelo čudi, da nega v MS več privatnih investitorov v stanovanjsko gradnjo glede na povpraševanja in glede na to, da so cene stanovanj že primerljive z MB.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

vrana (ni preverjeno)

pitanje na mesti, je bil Gomboc na Lendavski, in kelko se čuje bi naj drujgi blok se v kratkon začo delate, pa Imoreal maš, samo oni pa z stanovanjkin skladon delujejo, tao pa tak znamo, ka je sfinjarija od sfinjarije

In reply to by likina (ni preverjeno)

asdasd (ni preverjeno)

Objavite podatke še za nezasedena stanovanja in podatke statističnega urada, da vidimo kje smo !?

In reply to by vrana (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

In podatke o tem koliko od teh uradno nezasedenih stanovanj je dejansko zasedenih na črno. Te podatke bi moral imeti ali bo v kratkem imel FURS, če bodo po terenu preverjali kaj se dogaja.
Ogromno je pa primerov ko se celotne hiše oddajajo tujim delavcem, ker se da tako več zaslužiti.
Ogromno stanovanj je navidezno zasedenih, lastnik prijavi tam stalno bivališče, da se izogne davku.

Polno je anomalij, ki jih statistika ne zajema.

In reply to by asdasd (ni preverjeno)

Cezar (ni preverjeno)

dejstvo je ka občina ne gene, stanovanjski sklad MS napravi 1 stanovanje na leto, Imoraeal rajši dela ceste - to ka je zazido je nekvalitetno, Gomboc nema pejne, drugoga nega - tuja pa žalost .... če so lejk ov MB zrihtali 400 stanovanj bi lejko bar polovico v Soboti ... seveda če bi meli na občini sposobne lidi , keri nebi sakšo soboško parcelo odali privatnikon

Dobrovoljček (ni preverjeno)

Tisti se v to razumejo... Koliko znaša realno strošek za novogradnjo v MS po m2? Brez marže.

2500 (ni preverjeno)

mi trenutno zidamo v MS, in de nas po zdajsnjih izracunaj kostalo 2500€ po m2. Kupa pa stoji na konce/okolici Tomsicevoga naselja.

In reply to by Dobrovoljček (ni preverjeno)

Lidlen (ni preverjeno)

Tak na državni kak na občinski ravni že dugo nega prave stanovanjske politike. Vsem se jebe za mlade družine kar pomeni ka jim je vseeno za prihodnost naroda. Važno ka delajo drvarnice na kamenšnici pa pasji park.

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Točno tako, kot di napisal.

Na državnem in lokalnem nivoju.

V ozadju pa lobiji, ki sedaj z dragimi stanovanji služijo.

Svoj del pa še dodajo današnji razvajeni mladi, ki bi bili v mestu 5 minut do vsega.

In reply to by Lidlen (ni preverjeno)

abxy (ni preverjeno)

Število prebivalce v mestu MS že 30 let pada.
Po blokih je dosti praznih stanovanj, v katerih nihče ne biva.
Samo malo okoli po blokih poglejte, koliko stanovanj ima na vseh oknih stalno rulete dol spuščene. To so sigurno prazna stanovanj. Očitno lastnikom ni v interesu dati jih na najemniški trg, saj prazna stanovanja niso obdavčena. Ali država ima sploh podatke o tem, koliko stanovanj je praznih po blokih.

greatFKNvalue (ni preverjeno)

Da se najti tudi kaj ceneje, recimo 1400€/m2, samo potrpežljiv moraš bit, pa dnar imet parajt.

Poglejte po kakih cenah se dejansko prodajo stanovanja, ne pa po kakih cenah se "prodajajo".

Starejše novice