V uredništvo smo prejeli anonimno pismo, v katerem avtorji pozivajo škofa Štumpfa k ureditvi razmer v župniji Beltinci. Sprašujejo se, zakaj je kaplan Boris Kučko žrtev spora med škofom Štumpfom in župnikom Benkovičem.

Razprtijam v župniji Beltinci kar ni videti konca. Po tem, ko je najprej bil odrejen odhod župnika Benkoviča, je bil čez nekaj tednov njegov odhod preklican. Nato je ob koncu maše na Büjraških dnevih novomašnik Aljaž Baša naznanil,da beltinski kaplan Boris Kučko zapušča župnijo.

Ponižni farani z anonimko Štumpfu

Številni verniki nasprotujejo tej odločitvi , kar so številni izrazili tudi v spletnih debatah. V teh dneh smo na naslov uredništva prejeli tudi kopijo anonimnega pisma, ki so ga avtorji, podpisali so se kot ponižni farani beltinske župnije, naslovili na murskosoboškega škofa Petra Štumpfa. V njem opozarjajo na številne nepravilnosti, ki naj bi se v preteklih letih dogajale v župniji, očitki pa se nanašajo predvsem na župnika Alojza Benkoviča. Avtor anonimke ob tem sprašuje, zakaj mora kot žrtev spora med škofom Štumpfom in župnikom Benkovičem župnijo zapustiti kaplan Kučko, ki svoje poslanstvo opravlja vzorno.

Anonimno pismo objavljamo v celoti.

Pišemo vam anonimno, ker se nočemo izpostavljati, saj dejansko ne vemo kaj za enga šmarna se dogaja v naši župniji in nočemo biti pod pritiskom vas ŠKOFA ali g. ŽUPNIKA BENKOVIČA.

Kot farani beltinske župnije smo zelo zaskrbljeni, ker nam hočete odvzeti NAŠEGA kaplana g. Borisa Kučka.

Vse to smo vam želeli povedati osebno oziroma po telefonu, vendar niste bili pripravljeni komunicirati z nami farani in vašimi sovaščani.

Naj povemo, da smo bili vedno popustljivi in tolerantni do dejanj, ki so se dogajale v naši župniji:

  • pobiranje prispevkov od leta 2008 za obnovo cerkve, vendar tega denarja več ni bilo, ko ga je bilo treba uporabiti pri dejanski obnovi,
  • odsotnost gospoda BENKOVIČA fizično in po telefonu,
  • kršitev celibata g. župnika,
  • enourno zamujanje na poroko, krst, mašo … in kdaj tudi na pogreb (g. BENKOVIČ).

Sedaj pa nam je dovolj, si res ne zaslužimo, da ostane g. kaplan KUČKO?

V nedeljo pri svetih mašah ter prav tako pri verouku se je poznalo, da je mlada populacija padala in se oddaljuje od vere, vendar od časa, ko je pri nas začel službovati g. KUČKO se je stvar umirila, saj je veroučno leto potekalo dokaj mirno (starši smo se lahko pogovorili z njim o težavah in željah naših otrok).

Priprave na sveto obhajilo, birmo in na veroizpoved so potekale mirno in sproščeno saj nam je bil vedno na razpolago o vseh naših vprašanjih.

Naj omenimo, da smo do g. kaplana Kučka lahko prišli 24 ur na dan, če ga ni bilo na fari je bil dosegljiv po telefonu. Vedno je prišel pravi čas na zadnja mazanja, pogreb, krst, poroke … Odzval se je tudi na vabila o obisku na domu (proščenje, poroka, krst …) G. kaplan pozna otroke po imenih, jih pozdravi in ugovori. Neglede, kje jih sreča jih zna pohvaliti in na koncu šolskega leta nagraditi.

Zato smo mnenja, da če nam sedaj odvzamete g. kaplana BORISA KUČKA je približevanje vere za naš podmladek propadel. Res, da smo starši prvi, ki otroka učimo o veri, vendar niso slepi, da ne bi opazili dejanje gospoda BENKOVIČA, ki deluje močnejši od vsemogočnega.

Zato vas prosimo gospod ŠKOF, da probleme, ki jih imate z gospodom BENKOVIČEM rešujeta osebno in ne kaznujeta nas, ki smo najmanj krivi, saj smo tudi sami žrtve te vajine igrice.

Zato vas iz srca prosimo, PUSTITE NAM GOSPODA KAPLANA BORISA KUČKA, drugače bomo primorani vse to in še več deliti s širšo Slovenijo, mogoče tudi dlje … 

LEP POZDRAV 

PONIŽNI FARANI BELTINSKE ŽUPNIJE

S spleta

Komentarji (32)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
trollbusta (nepreverjen)

cela drama ... vse tou za pesnico blagoslovof pa očenašof. pa te se podpišejo še kak "ponižni farani", tak ka lejko štrumflin ešče bole pomejče z rajof.

zakoj pa ne bi bilou malo cirkusa v župniji? pogrebi pa gostuvanja se lejko tuj brez popof pa cerkve delajo. k verouki pa tuj nej trbej, de bar menje oprancof v toj že tak klerikalnoj občini.

Čušpajza (nepreverjen)

Ponižni?? Vejpa za Boltinčare se ide, tej nemrejo biti ponižni

Gooostja (nepreverjen)

Vse v anonimki je res.

pteknutje (nepreverjen)

Nsj ostanr kaplan!!!!

goostt (nepreverjen)

nekdo pač mora najebati !

In reply to by pteknutje (nepreverjen)

....... (nepreverjen)

Aleluja, van v beltincaj vec resno nega pomoci. V 21. stoletji se vi ubadate s cerkvijo pa davlete pejneze za obnovo cerkve, vasi sefi v vatikani pa nevejo kama s pejnezami. Pa vsaj mlade pustite na mejri, pa jih ne vcite taksih bedarij. Kak je ze en napiso, uber klerikalna obcina...

Čarni vrag (nepreverjen)

Stari udbaši pišejo anonimke.

Verniki (nepreverjen)

Kaksni udbasi? Verniki, ki se hidijo v cerkev, pa jih je zelo malo- ravni zaradi stanja ki je napisano v anonimki..

In reply to by Čarni vrag (nepreverjen)

Čarni vrag (nepreverjen)

Da župnik krši celibat. ste njemi spoštovani verniki in vernice svetili polek.

Čarni vrag (nepreverjen)

Za dobro žensko se mira, nej pa samo "krši celibat". Tata i ja bih

gumbek (nepreverjen)

Štumpf mora najprej sebe vred vzeti, pa šele potem Benkoviča in druge. Štumfa bi morali premestiti nekam na Pohorje, kjer bi imel pri maši tri babice in bi moral pozimi pešačiti do cerkeve najmanj 3 kilometre kar mu ne bi škodilo, Benkoviča pi pa morali premesti nekam v Haloze, kjer bi si moral za zimo drva napraviti sam..

dgak (nepreverjen)

Benkoviča v Haloze, kjer bi si moral drva san delati!

In reply to by gumbek (nepreverjen)

Razumko (nepreverjen)

Vejpa za nagrado je lendavski kaplan pred leti šou v Stuttgart služit, pa je z Benkovičem skup celibatiral po Prekmurji...nej kriv župnik, kriva štera mu da...

u-pokojni (nepreverjen)

Vej so pa zdravi pri moči ,če pa ne funkcionera pa so zdravila pa nedo samo ročno delo delali pri telko lušnih vernicah

Gospokojnek (nepreverjen)

Benkovič ima eno, direktorico iz doma - saj zato jo je pa nastavil, ze 10let. Doktorica je zato odišla v Ljubljano.. Skof pa vse to podpira...

upokojni (nepreverjen)

Jes bi tudi tak bil zupnik...

xoxo (nepreverjen)

zakoj pa bi mogo meti celibat. naj jebe dokec lejko. jebes vero, pa ponizne farane. te so tak najujsi. poznan puno taksnih, ka pri mesi v prvi vrsti sidijo, zivijo pa dalec fkraj od vere

Nelly10 (nepreverjen)

Anonimni farani zakaj se ne izpostavite, ce je vse, kar pisete res. A ne morete osebno stati za svojim mnenjem? Pa se vprasanje: Kaj pa ce kaplan zeli sam oditi? Na to niste pomislili?

Boltinska udba (nepreverjen)

Zupnik ci ti jw se ostalo malo pameti bejzi z najbole pokvarjene fare

ne laži (nepreverjen)

Verniki iz župnije Beltinci vedo mnogo več ,kot verniki drugih župnij,zato morajo ta problem sami reševati in če vidite da škof dela ,kakor mu paše,zato imate VATIKAN ,kateri rešuje take probleme.

hmm (nepreverjen)

Tu lahko napišem samo eno...duhovniki so obljubili pokorščino škofi, kaj pa se zdaj dogaja?

goostt (nepreverjen)

Vsekakor, da so obljubili pokorščino, a ne preko kanonskega prava!!

In reply to by hmm (nepreverjen)

Čarni vrag (nepreverjen)

Kak že piše v Svetem pismu: Duh je slab, meso je močno. Glede na katastrofalno stanje rojstev v Sloveniji, je prav da tudi župniki in kaplani nekaj napravijo za dobro naroda. Celibat pa je za papeža v Rimi. On ti tak več nemre.

UH (nepreverjen)

ZAKAJ BRIŠETE KOMENTARJE?!

bralciii (nepreverjen)

Je to res, zakaj pa to nihče ne preveri? Ob občinskem prazniku sta v Beltincih od župana dobila občinsko priznanje! To je res čudno!!

AAAA (nepreverjen)

Seveda, ka je res! Samo onadva to skrivleta! Če bi iz svojega žepa plačevala, pa se ne bi tako špilala! Sicer imata uradno dokumentacijo iz kere je DOLG RAZVIDEN! Kakšen apsurd za priznanja!

IN (nepreverjen)

NEPRAVILNOSTI SO ITAK ŽE UGOTOVLJENE! KAJ PA TO LAHKO SPREMENI?

RES (nepreverjen)

"NAJVEČJA VERNIKA", RAVNATELJ GLASBENE ŠOLE IN DIREKTORICA DOMA, STA Z ZELO NEKOREKTNIM RAVNANJEM DO DELAVCEV, OŠKODOVALA ŽUPNIJO ZA VEČ KOT 100.OOO EUROV!!! NAMREČ ŠOLA OZ. ZAVOD OZ. ŽUPNIJA KOT LASTNICA ZAVODA, IMA DOLG ZA VEČ KOT 100.000 EUROV, ZAHVALJUJOČ RAVNATELJU IN DIREKTORICI, KATERA STA NAREDILA HUDE NAPAKE PRI SVOJEM DELU! MALO STA SE ZAŠPILALA! MAR JU, ČE ŽE IMATA ŽUPNIJO, DA PLAČA NJUNE NAPAKE! O VSEM TEM STA ZELO TIHO, AMPAK NAROD NI NOR! VSE, PREJ ALI SLEJ PRIDE NA POVRŠJE! VEČ KOT ŠKODLJIVA STA ZA TO PRELEPO OKOLJE IN PREČUDOVITE LJUDI!

hu (nepreverjen)

NE BRIŠITE RESNIČNE KOMENTARJE!

Gazda (nepreverjen)

Ohhh moja Župnija kam mi greš, kam hitiš, a vidiš Vsemogočni to hudo dramo, to žalost umiranja tvoje cerkve?Razdrtost, in greh... Bog pomagaj nam...

Tutute (nepreverjen)

Zakoj se škrablete tan gde vas ne srbi?

vidocq (nepreverjen)

že dalj časa spremljam to obračunavanje prek tretje osebe med župnikom in škofom ,, že od samega ustoličenja se delajo cikulijade v ms škofiji in trenutni škof bo se enkrat moral sprijaznit z modernim časom , kajti obrnejo ga danes 7,8,9 šolci , njegov pristop , kot je bil v veljavi ko je še on hodil k verouku je za današnje čase več nesprejemljiv , tu v mariborskih župnijah je enkrat manj ljudi pri mašah kot je v pomurju , ,, zdraharije pa največ krat podprejo farani , ki so doušniki in imajo ozko temno obzorje ,, tu prihodnosti ni in tudi vselej je takšen cunami v večji meri škodljiv župniji kot pa dobrodošel korak k napredku , , tiste peščice so le peščice ,,upam da se ta juha ne bo tako vroča pojedla ,, bo pa prav zaradi tega nevšečnega in kazanje mišic le slabše za župnijo in kot akter nepremišljenosti je po moji oceni prav MS škof ,, upajmo na boljše , sicer pa v vseh pomurskih župnijah je z vodenjem škofa nastalo neko nenormalno stanje , ki ga bo zelo težko sanirati v daljni prihodnosti

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice