Soboški škof Štumpf se je odzval na menjave duhovnikov v Beltincih in Ljutomeru.

Pred dnevi smo prvi poročali o letošnjih menjavah duhovnikov v soboški škofiji, največ prahu je dvignil domneven odhod beltinška župnika Alojza Benkoviča. Zdaj se je oglasil tudi soboški škof Peter Štump, ki je v sporočilu za javnost, ki so ga objavili na spletni strani škofije med drugim pojasnil, da je na podlagi redne pastoralne vizitacije v Beltincih ugotovil vrsto nepravilnosti pri vodenju župnije.

Njegov odziv objavljamo v celoti.
 

Ker so v zadnjem času slovenski mediji (Oste Bakal, Župnik toži škofa!, Slovenske novice, 26. 7. 2018, str. 5; Janko Votek, Beltinski župnik se ne da, Vestnik Murska Sobota, 26. 7. str. 3; Dejan Karba, Duhovniki: Škof Peter Štumpf naj odstopi, Dnevnik, 27. 7. 2018, str. 4) objavili nekaj nepopolnih podatkov v zvezi z menjavami duhovnikov v soboški škofiji, dajem posebno izjavo za javnost, s katero želim dopolniti trditve, ki so bile objavljene v zvezi z dogajanji v župnijah Beltinci in Ljutomer.

Največ nepopolnih podatkov zasledimo v slovenskih medijih v zvezi z dogodki v župniji Beltinci. Javno sporočam, da sem na podlagi redne pastoralne vizitacije (8. 5. 2018) v Beltincih ugotovil vrsto nepravilnosti pri vodenju župnije. Beltinski župnik Alojz Benkovič je bil o vsem seznanjen. Prejel je pisno poročilo o izsledkih vizitacije (pismo št. 52/18). Zato ne drži njegova izjava v medijih, da ne ve, »zakaj bi moral drugam« (Slovenske novice). Prav tako je poleg dekreta o razrešitvi s položaja župnika prejel moje osebno pismo s ponovno navedenimi razlogi, zakaj mora zapustiti župnijo. Zato demantiram pisanje novinarja, da župnik ni prejel »navedenih pravih razlogov« za umik iz beltinske župnije (Slovenske novice). Župnik je bil in je z vsem seznanjen in lahko moj vizitacijski zapisnik pokaže novinarjem. Vsak duhovnik pa se lahko na škofovo odločitev tudi pritoži. To omogoča cerkveno pravo. Tudi gospodu Benkoviču sem to možnost ponudil z dekretom. S pritožbo, ki jo že omenjajo nekateri mediji (Slovenske novice, Dnevnik), bo gospod Benkovič lahko vpričo dveh mediatorjev (župnikov) ponovno slišal razloge, zakaj je njegova odstranitev s položaja župnika nujna, in se bo lahko zagovarjal. Upam, da bo z mediacijo gospod Benkovič spoznal mojo skrb zanj in za beltinsko župnijo in da se bo po tej poti zanj in za beltinsko župnijo našla najboljša rešitev.

Demantirati moram tudi izjavo novinarjev, da so se duhovniki »zaradi nesoglasij s krajevnim škofom« (Dnevnik) iz murskosoboške škofije »morali umakniti sami ali pa so bili umaknjeni« (Vestnik Murska Sobota). Kadar so potrebne premestitve, duhovnike vabim na pogovor. Z vsakim duhovnikom, ki se je pripravljen pogovarjati, iščeva najboljšo rešitev »za blagor duš« (salus animarum). Trenutno sta dva naša duhovnika na študiju v Rimu. Eden je na prošnjo Slovenske škofovske konference postal kaplan v Slovenski vojski. Drugi je na prošnjo mariborskega nadškofa postal vzgojitelj v Domu Antona Martina Slomška v Mariboru. Na prošnjo argentinskih Slovencev sem enemu dovolil oditi za dušnega pastirja v Buenos Aires. Eden je izseljenski duhovnik v Stuttgartu. Še pred mojim prihodom v soboško škofijo je en duhovnik na lastno željo odšel v celovško škofijo, drugi pa je pozneje želel oditi v mariborsko nadškofijo. V zadnjem času je bil en duhovnik začasno umaknjen iz župnije; eden je zapustil duhovniški poklic; eden pa je v postopku vrnitve v duhovniški poklic. Vse premestitve so se zgodile po skupnem pogovoru in svobodni odločitvi duhovnika.

Tudi v primeru ljutomerskega župnika moram popraviti nekatere trditve medijev. Gospod Zrim ni bil »odstranjen« (Slovenske novice) niti »izgnan« (Dnevnik) iz župnije, ampak sem ga po skupnem prijateljskem pogovoru zaradi suma zlorabe mladoletne osebe moral v skladu s Smernicami (glej Sporočila 8/2014, 140-145) začasno umakniti iz pastoralnega vodenja župnije. Ravnal sem tako, kakor določa kan. 1722 Zakonika cerkvenega prava in duhovniku omejil pastoralne dejavnosti, da se zaščiti on, morebitne žrtve in dobro Cerkve. Dokler gospodu Zrimu ni dokazana krivda, velja za nedolžnega. Zato obžalujem, da se v ljutomerski župniji in tudi drugod po soboški škofiji netijo prepiri v zvezi z dokazovanjem nedolžnosti gospoda Zrima. To ne koristi nikomur, ampak ustvarja napetosti v javnosti in škofiji. Treba je počakati, da se postopek konča. 

S to izjavo za javnost pozivam vse medije, duhovnike in vernike, da po svojih močeh prispevajo k širjenju resnice in se zdržijo objavljanja polresnic ter netenja napetosti med škofom in duhovniki ter duhovniki in verniki. 
Samo resnica lahko koristi mladi soboški škofiji pri njeni rasti in poslanstvu.

FOTO: skofija-sobota.si

S spleta

Komentarji (49)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Glij tisti tan (nepreverjen)

Mater v lendavski župniji dogajajo se hujse stvari pa je bil skof veckrat opozorjen pa nic in ga ne premesti

hujše stvari (nepreverjen)
boltinčar_ogorčeni (nepreverjen)

Domov odiš k materi samo po tute.. drugo nič! Špot sramota vseh nas boltinčarov si ŠTUMF! Edinoga popa keri je telko projektov spelo kak Benkovič ne pomnimo že dugo, in ti ga ščeš spakivati zavolo tvojih blodenj! Že od leta 2010 delaš samo sranje na področji premestitev duhovnikov

gost123 (nepreverjen)

z tujimi pejnezami je enostavno projekte spelavati, čeglij neven ka je spelau, cerkev je v razsulu, dom za ostarele je napravleni iz naših pejnez, pa mamo mi kaj od toga? nej, posamezniki kasirajo na velko...

In reply to by boltinčar_ogorčeni (nepreverjen)

boltinčar_ogorčeni (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

ti si budalo, neka na pamet... pusti vse drugo kelko je Benkovič podjeten itd itd.. to ka se dela so bila vložena sredstva vernikov, torej nej na pamet neka bluziti... ali si baš mislo ka je šlo iz državnoga ka se pobira iz DDV pa ka si kak nevernik plačati kaj mogo??? pop ti nika nej vzel pa ti nič nede odneso.. takda nej mešati fobije pred rimokatoliki, ker ste levičari preci škode že napravili s svojo multikulturnostjo in muslimizacijo evrope... malo pogledni rajši odkec penezi za dokončanje mušeje v LJ.. Qatar je nakazo par miljonov pa valda ne mislite ka de to mimo nas šlo.. radikalizacije in skrajništvo je že preci prisotno...samo zato ka levičari "bivši komunajzari" tak drek mešate pa pope naprej nosite pa po zobaj vlačite.. tude zaj rajši podpiraš ŠTUMFEKA samo zato ka VAN ENIN OČITNO PAŠE KA SE DREK MEŠA...
Benkovič mora ostati... in PIKA!

In reply to by gost123 (nepreverjen)

gost123 (nepreverjen)

Nej, zatau so pa vsaki mejsec pobirali, kasneje pa še domov po kučaj odili gnjavit za "darove", ka naj vsaki čimveč prispeva za obnovo cerkve, zaj pa je kak je - gradbišče.

In reply to by boltinčar_ogorčeni (nepreverjen)

boltinčar_ogorčeni (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

če si nič nej dal te nema kaj srbeti.. komunajzarskij spomenikov van ne postavlajo to te srbi a? tableto zemi pa idi spat ka se ti vidi da delaš na sunce ka si se v šole nej včil preveč.

In reply to by gost123 (nepreverjen)

jože1o1 (nepreverjen)

kaj razlagaš neke neumnosti,gdo je kaj dal ali ni dal jaz sem prispeval in hočem da vem kam gre moj denar,ta cerkev je od vernikov bila in bo tudi ko Benkoviča ne bo več v naši fari,zakaj že 4 leta ni sklical gospodarskega sveta da bi nadziral porabo zbranih sredstev prispevek vernikov,to ni prvat cerkev,še menedžer nadirajo nadzorni sveti ne dabi negdo kar sam po svoji volji nekaj delal

In reply to by boltinčar_ogorčeni (nepreverjen)

Gostgost (nepreverjen)

Podjeten? Pa on ni podjetnik. On je duhovnik. Župnik. Samo ne zivi več v Beltincih..

In reply to by boltinčar_ogorčeni (nepreverjen)

Oj-oj (nepreverjen)

Koliko projektov je pa plačal benkovič......še za streho je dolžan pa že kolko časa je minilo, dom starejših beltinci je samo polovico poplačal. Njegov moto je vedno bil če mi ne plačamo bo pa bog plačal.....

In reply to by boltinčar_ogorčeni (nepreverjen)

Pujščar (nepreverjen)

Kakšne projekte? Svojo hišo, pa nedokončano cerkev? Saj oa on ni večžupnik v Beltincih, kae živi v Trdkovi na Goričjem. Kdaj pa ste ga videli v Beltincih nazadnje? Dobro mu je povedal Grabar mrd pridigo na novi maši.

In reply to by boltinčar_ogorčeni (nepreverjen)

Razlagova (nepreverjen)

Pa naj malo v Dobrovnik pogledne, ka vse si zmišlavle in spelavle še tisti pajacek....samo očitno so nešterni zaščiteni...

afta he (nepreverjen)

Dvojna merila. Kakor v politiki. Za ene veljajo eni zakoni za druge pa drugi. Navedel bi konkretne stvari, ki jih je naredil narobe, če jih je oz. jih ni ker praviš, da je do sedaj še nedolžen oz. mu krivde nisi dokazal. Najprej bi mu dokazal kako krivdo in potem govoril o premestitvi. Ne pa predmestitev in potem dokazovanje krivde oz. nedolžnosti.

kuna (nepreverjen)

Okoli premestitev so bile vsako leto v tem letnem času vroče razprave. Razlika je bila, da so se odvijale na relaciji škofije in župnije. Običajno je obveljala škofova.
Sedaj se je to preselilo v medije, da lahko polnijo svoje "kapacitete" z "vročimi-aktualnimi" novicami, ki samo podpihujejo že dovolj "razgreto" ozračje.
Skoraj vsak članek na to temo, se dotakne Ljutomera. Je*** ga. Ker ni druge teme je pač treba zgodbe nategavati, raztegavati, po dolgem in počez, če je treba- tudi 10x ali več. Samo da se piše.
A sobotainfo nima več nobene druge teme za pisati?
Zdi se mi, da je postal primer novodobne "glasbene skrinjice", naviješ jo in ona svojo "odlajna", pa jo spet naviješ, pa spet "odlajna", ...
... gre dokler obiskovalcu ta "lajna" ne dosadi, in "odlajna" drugam...

ZoranB33 (nepreverjen)

Po privatizirani proslavi 100 let priključitve Prekmurja k matični domovini, se je kučanov klanček v Prekmurju odločil likvidirati dr. Štumpfa. In vzorec je vedno enak - diskreditacija, potem pa likvidacija.

johanca (nepreverjen)

Ka si pa pozabila vzeti tablete, hitro je vsebe sipli.

In reply to by ZoranB33 (nepreverjen)

boltinčar_ogorčeni (nepreverjen)

Štumf ti rajši začaj moliti kak rad praviš "za zdravo pamet" sebi in svojin podložnikon.
Za ta špot ka si si ga naredo sebi in svoji boltinški rodbini pa nega molitve ka bi narod pozabo vaše blodnje in gonje zoper Benkoviča.

umberto (nepreverjen)

Ne mo komentejro baš vsega, ker ne ven ozadja. Ampak da je eden župnik po lastni voli šeu v celovško župnijo, pa je navadna laž. Ne ven, če je šeu krivdno ali nej, definitivno pa nej po lastni volji! Če te kaj odili v tistih krajih pa si recimo oglednoli fabriko harmonik Zupan (kero smo mimogrede dobesedno stirali v Avstrijo!), te lejko direkt od župnika čüli, kak je "prostovoljno" šeu v Celovec :)

goostt (nepreverjen)

Ampak da je eden župnik po lastni voli šeu v celovško župnijo, pa je navadna laž. Ne ven, če je šeu krivdno ali nej, definitivno pa nej po lastni volji!

Se popolnoma strinjam, imam predmetno zadevo dokumentirano in shranjeno, dobesedno tovariš Turnšek predhodnik sedanjega škofa ga je brcnil v rit !

In reply to by umberto (nepreverjen)

Glej tista tam (nepreverjen)

Mater v dobrovniski zupniji dogajajo se hunse stvari pa je bil skof veckrat opozorjen pa nic in ga ne premesti!

NemoSchtenko (nepreverjen)

Jezusi se nojete konkrat rolajo gda to šte.

Čika-pajo (nepreverjen)

Tako sledite Jezusovemu nauku, z lažmi, preklinjanji. A je to kar delate in kako komentirate vredno kristjana.
Kar se pa Benkoviča tiče, sedaj ko bo premeščen ali bo tam kjer bo služboval kaplan. Kajti če bo župnik, bo potem tam kjer bo kaj drugače ? kot tu kjer je sedaj bil.

Trdkovčar (nepreverjen)

Benkovič je fejst masen pa krvavi pod koužo tak ka un tuj nej nedužen! Vse se da vidite pa preverite, recimo njegovo haciendo na Trdkove kera njemi slujže za pregrejšne posle z direktorcov douma Beltinec. Tak ka Boltinčar ne navijaj tak za njega ali pa maš hasek od njega! Je resno podjeten samo bole za svojo žepko! Zdaj pa navalite po goričance keri vijdi saki den njegovo haciendo na goričkon.

?!?! (nepreverjen)

Benkovica majo ludge rade, ka je poleg sega sce zanimive, nej zategnjene...

Stumpf pa je zategnjene Jansist, steroga se sce Mozina na RTV navolo spitavate..

In reply to by Trdkovčar (nepreverjen)

Nobody123 (nepreverjen)

Bole sveti bole prekleti:-)

proizvodnja (nepreverjen)

Ne vem, kaj je kdo kriv ali ne? Zavedati se pa moramo, da škof ima obveznost in pravico, da vodi škofijo kot misli, da je prav. V tem času običajno prihaja, do premeščanja duhovnikov. Prej so bili tudi precej dlje kaplani kot sedaj. Premeščali so jih kot kaplane od fare do fare. Sedaj pa to pač doleti duhovnike, ki so še dovolj pri močeh in lahko grejo v drugo faro, da še tam kaj dobrega naredijo.

Seveda pa se vsi z vsem ne strinjamo to je naša pravica. Župnika Benkoviča osebno ne poznam niti škofa Štumpfa. Mislim, da sta vsak na svojem področju dosti naredila, kot slišim in berem. Dosti v Beltincih, kjer je ogromno narejeno. Prav tako pa podpiram škofa, ki je eden tistih, ki jasno pove kaj misli, čeprav ve, da to večini nebo pasalo. Bom zaključil z besedami Bog daj jima milost, da bosta trezno razmišljala.

vidocq (nepreverjen)

ko je bič čas za spremembe je Alojz bil hvaljen , sedaj je čas za spremembe pa ga škof kritizira ,, se pravi ,nesposobnost škofa , ki je žal z nesposobnostjo v slovenski javnosti zabredel

buk (nepreverjen)

Štrumpf ... veš kak je to ka nem limo povezav kaj keri je....
vem kak je to vse kej piše tu je od kej vera obstja samo gučati se ne smelo
počako bom na komentare te bom do branje ... dale ... će eš ke so bile 10 zapovedi vkrodjene te idi v egipt ...l.p

Gooostja (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Spoštovani,
v imenu župljanom vas prosim, vzdrzite se žaljivih komentarjev. Tako do škofa kot do g. Benkoviča. ŽALOSTNO IN BOLEČE je da se mora razpravljati v medijih in po forumih. Nihce na tem svetu ni ne brez napake in ne brez greha. Vsi se zamislimo... Kot marsikje, tudi v Cerkvi veljajo pravila. Hierarhija. . Škof ima dolžnost in pravico voditi in biti nadrejen. Gospod Benkovič pa je bil posvečen v duhovnika, kjer je ( tako to je..) obljubil poslušnost in pokorščino škofu... To je eno...
V dotični stvari pa je stvar celo že do Vatikana.. Beltincani se čudimo, da si je g. Benkovič to dovolil v medijih, bltiti in žaliti škofa- ko pa dobro ve, da tisti, ki so res verniki, zelo zelijo in prosijo drugega duhovnika, ce pa že ni možno, naj samo odide iz Beltinec! Koncno je spregledal tudi Vatikan in tudi škof. O denarju, domu, lastnini je škoda besed.
G. Benkovič zivi v svoji hišj na Goričkem, župnišče je prazno, v njem je slepi duhovnik. Redno se vozi iz Goričkega, ce tam zivi z gospo je sicer njegova stvar, a duhovniki so del zupnije, imajo celibat in sam se s tem nacinom posmehuje iz Beltinec, vernikov, škofa, Cerkve...
Prosim Vas, komentatorji, ostanimo vljudni in spoštljivi.

Narobe svet (nepreverjen)

Kaj pa svetohliniš. Se vprašaš po skromnosti, skromnosti in ostalih vrednot, ki so univerzalne, niso od vatikanske družbe zakrknjenega klera. Kdo se jih drži. Zadnji post je bole malo koristo škofi.

In reply to by Gooostja (nepreverjen)

Zavedni (nepreverjen)

Zapleteno...
Duhovniki nič manj svetniki kod drugi.

Če je nekaj.(.jaz si ne vem predstavljat..sem vernik v razmušljanju,)
potem bi morali cerkveni - božji služabniki biti vzor drugim.
Cerkev je narodova naj bi bila, če je tako BOG - JEZUS ZAPOVEDAL-???, če ne -ni je to le ena politična stranka!!! Za pomoritev naroda pred nadrajenimi.

Kod je bila Kučanova koministična partija njemu njegovi vladavini v službi.
Ne politik, be cerkev nimata pravice na izkoriščanju narida živet.
Vsi so narodu dolžni račune poližit..
Oboji v službi naroda od naroda plačani- in narod je dolžan imet kontrolo.
Čisti računi dobri prijatelji. Za grehe pa odgovarjat NARODU, OD KATEREGA POSLANI.
Veš poet svoj dolg,
veš politik svoj dolg
več bižji poslanec svoj dolg.
Nad nikom ni samo sinje nebo, nad vsakim je narod sodnik.

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

večina lopovov ne zaupa bankam in prihranke skrivajo v štumf

drago sab (nepreverjen)

Rejšite Soboške škofije že ednok toga čkofa, od ka je tu se vse samo odavle pa za kosila šenkavle.
Sramota, vijdi samo sebe pa svojo rodbino in nikaj dale. Naj ga pijta Benkovič kelko more dati ka ostane, kak drujge.
Oj vse skup sramota nej vrejdna cerkve.

gumbek (nepreverjen)

Zaradi takih in podobnih razprtij je v pri mašah vse manj ljudi. Moj kolega pravi, da ne bo hodil k spovedi k slabšemu od sebe...

PederPeder (nepreverjen)

Do naslednjega obhajila vsi k spovovedi pa tri ocenase in zdravo marine ker grdo pisete

jasnovidec (nepreverjen)

De njemi bratinova spejvala pa zavec igro, gda do ga selili?

alek53 (nepreverjen)

Gospod škof z svojimi dekreti meče župnike iz župnije v župnijo kot se mu zazdi,da pa bi na primer izdal dekret z katerim bi odredil zadnjo uro pogrebov ob 15-stih pa mu ne pride na pamet.Potem pa gledamo kako se v poznih večernih urah na pogrebih ljudem postaja slabo, sploh sedaj ko je pozno popoldan največja vročina in sopara.

AJAJAJAJAJAJAJ… (nepreverjen)

Alek53 si pameten.Ob 15.00 pa nej vrouče?

jouže (nepreverjen)

9 župnikov je odšlo v času škofa Štumfa.Nobenih prijateljskih pogovorov ne vodi z župniki in jih premešča po svoji mili volji.Vsi župniki so med sabo skregani zaradi šefa škofa..Pastirji skregani,še preostale ovce pa bodo počasi odšle.

Muraššš (nepreverjen)

Lujzek (g.Benkovič) je pa ja facccca.če be ge bil na njegvan meste(jebeš tao vse skuper) spakevo cule pa vo staopo z duhovništva in žijvo normalno življenje kak ČLOVEK!!!!!

Milak (nepreverjen)

Pa v Muro bi lejko šou delat!! aha ... Mure nega več

In reply to by Muraššš (nepreverjen)

hahah (nepreverjen)

sobota šinfo pa ma zaklenjene komentare tan ge se ova tepiharka cote mujvala v moravcaj,tau da pa kaj z rimokatoliško cerkvijo pa na pune ,naj sere sake ka ma za šalčko mozga ...sobota šinfo prijavo vas bun ka kršite človekove pravice

prekmurka 123 (nepreverjen)

Kaj je z vami narobe , drugo ne veste kot duhovnike in gospoda škofa kritizirati.
Če , bi sam papež vodil župnijo nebi bili z njim zadovoljni. Cerkev ne uči nič slabega . Sem ponosna kristjanka z najboljšim župnikom v Prekmurju .Hvala gospod župnik S.Š.

lipa3 (nepreverjen)

Domov si ga pelaj kura slejpa

In reply to by prekmurka 123 (nepreverjen)

SlavkaSlavka (nepreverjen)

Tako pokvarjenih osebkov, kot so prekmurski duhovniki nisem srecala

mokica (nepreverjen)

Gospodu škofu dam čisto prav ,da so nepravilnosti po župnijah in Škofiji ,napake treba popravit v vseh župnijah ,kjer se ugotovi sum da nekaj smrdi.Treba pa se spraševat ,da od leta 2010 v škofiji ni več to kar verniki pričakujejo. Ali res mora naš škof ločiti župnike na dva dela.Očitno DA .

rdeča zvezda (nepreverjen)

Po mojem je župnik nategnil kakšno vaško lepotico sedaj so pa vsi proti njemu,,najbolj pa stare babe, ki niso prišle na vrsto

vidocq (nepreverjen)

človeška kilomerina je izražena v letih in z leti postane človek zrelejši in modrejši v odločanjih in vlečenju pravih potez , ki pa bi naj bile naravnane vsaj malo za dobro do sočloveka in okolice v kateri prebivamo. Nekatere starejše drevesa , pa je v mladosti ošfrknil vihar ali morda tudi nepričakovani potres in sedaj delajo cunamije iz sebičnosti , ki je niti sami pri sebi neprepoznajo.Ali ni to ravno prepoznavnost slovenstva , da v mladosti se delajo napake in kot ta mlada škofija , ki je že ob rojstvu začela z neprestanim javkanjem in smudanjem .Tudi sami verniki , nekateri po izkazovanju svojega ega in hlastanju po slovesu z čečami zakuhajo nepotrebno stabilnost neke ustanove .V globoki veri upam , da v to panonsko nižino bo spet zavel vetrič modrosti , ki bo le ohladil razgrete glave , ki kvečjemu za sabo puščajo bolečino na večih segmentih .

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice