Slika je simbolična. Foto: Bobo
Vojna v Ukrajini je v polnem zamahu, civilisti pa bežijo na vse konce in kraje. Ormoško osnovno šolo že obiskuje trinajst begunskih otrok. 

Prvi Ukrajinci so si v začetku marca v Sloveniji že poiskali zatočišče. Prvi center, urejen in pripravljen za vojne begunce iz Ukrajine, je zaživel v Logatcu. 

Prav kmalu pa so nekatere občine same začele ponujati kapacitete. Občina Ormož je ena izmed tistih občin, ki so solidarnostno kapacitete ponudile kar same. 

V začetku marca so na ormoški občini za Ptujinfo razkrili, da so Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje že sporočili, da lahko begunce iz Ukrajine namestijo v Hostlu Ormož. 

Ta je sicer namenjen 32 osebam, saj je bilo takrat v hostlu 32 postelj. 

Izobraževanje otrok se ne konča

Le slab teden nazaj je bilo v slovenske šole vključenih 131 ukrajinskih otrok, takrat so zasedali 64 osnovnih šol. Številke so se od takrat sicer nekoliko spremenile, a veljalo je, da je šlo za enega do dva otroka v posamezni šoli. 

Pri tem pa je izstopala ormoška osnovna šola, kamor je vključenih kar trinajst begunskih otrok. 

Sam proces vključevanja otrok v šole je v veliki meri prepuščen šolam samim, zato smo ormoško osnovno šolo povprašali, kako ga izvajajo. 

Vključevanje ni enostavno, domača učiteljica je prevzela delo tolmačke 

Aleksander Šterman, ravnatelj Osnovne šole Ormož, je za Ptujinfo dejal, da se prvič soočajo s takšnim številom vpisa tujih učencev, zato vključevanje ni enostavno. 

Trenutno izvajajo tri ure pouka slovenskega jezika tedensko z lastno organizacijo dela. Prejšnji teden so ukrajinske učence tudi formalno vpisali v šolo, trenutno pa so v fazi pridobivanja soglasja ministrstva za šolstvo za ure pouka slovenskega jezika za učence tujce - formalna vključitev v šolo je namreč pogoj za soglasje ministrstva. 

A brez pomoči tolmačke ne gre. Irena Kandrič, sicer učiteljica na ormoški šoli, govori ruski jezik. Trenutno tako izvaja tečaj slovenskega jezika in pomaga pri komunikaciji s starši teh otrok. 

Ravnatelj nam je dejač, da se učitelji trudijo, da ukrajinskim učencem olajšajo vključevanje med vrstnike, a ne le to.

Želijo jim omogočiti napredovanje v učnem procesu, da ti v znanju ne bodo zaostali za svojimi vrstniki. 

»Aktivno spremljanje pouka je zagotovo velik izziv za učitelje, ki izvajajo pedagoški proces,« za Ptujinfo razkrije ravnatelj.

Učenci so empatični, pripravljeni pomagati 

Šterman dodaja, da so bili učenci seznanjeni z dejstvom, da se bodo v oddelke vključili ukrajinski otroci. Dobro so jih sprejeli.

Med seboj se tudi pogovarjajo, delijo zgodbe, vse to pa kar s pomočjo prevajalnika na telefonu

»Sprejem je bil pozitiven. Takoj so tudi ponudili pomoč v obliki materialnih dobrin in pomoči pri pouku,« pravi ravnatelj. 

Ormoški otroci sicer poznajo zgodbe iz Ukrajine, situacijo spremljajo preko družbenih omrežij in medijev. Iz tega razloga do ukrajinskih učencev kažejo empatijo. 

»Učenci so empatični do težav teh otrok in so pripravljeni pomagati,« je jasen ravnatelj ormoške osnovne šole. 

Komentarji (2)

realnooo (ni preverjeno)

KOGA BRIGA...ZDAJ TE PALIK O TON SRALI??
KIRI SRALAS!!!

čarni vrag (ni preverjeno)

Ka se v šolaj še vedno idejo maškarado?

Starejše novice