Vir leve fotografije: bralec Mariborinfo, vir desne fotografije: objava na družbenem omrežju Facebook
Medtem ko so prebivalci Ukrajine, ki zaradi vojne in humanitarnih razlogov prihajajo v Slovenijo ali jo zgolj prečkajo, oproščeni plačila cestnine na slovenskih avtocestah ali hitrih cestah, morajo parkirnino v Mariboru še vedno plačati.

»Danes me je sram, da sem Mariborčan,« je na Facebooku zapisal uporabnik tega družbenega omrežja. Zmotilo ga je, da je na vozilu ukrajinskih registrskih tablic, parkiranem nekje v Mariboru, nameščeno obvestilo nadzornika parkirišča

»Ukrajinci, vsaj tisti v tej vojni grozoti nemočni, otroci, dekleta, žene, starejši bežijo v svet iz njim ljubljene domovine in si tako rešujejo življenja. Z vlaki, avtobusi, peš ... Samo, da se rešijo bomb, da pridejo do zdravil, hrane, vode, da vsaj za nekaj časa pridejo do miru,« je zapisal. 

Nato je pojasnil: »V našem bloku je prijazen sostanovec v svojem stanovanju do trajnejše in 'sistemske' rešitve države ponudil zatočišče tričlanski družini iz Ukrajine, ki se je pripeljala z avtom. In danes zjutraj, ko sem prišel iz bloka vidim ...«

»Prosim, bodite človeški«

Iz fotografije objavljene skupaj z zapisom je jasno razvidno, da ima osebno vozilo z ukrajinskimi registrskimi tablicami nameščeno obvestilo nadzornika parkirišča. 

»Gospod župan in njemu podrejeni 'pristojni' na Marpromu ... Prosim, bodite 'človeški' in poskrbite pri svojih podrejenih, da ne bodo, čeprav sicer po 'pravilu službe' več delali takšne sramote Mariboru,« je še pozval domačin.

Te dni je v spletni nabiralnik našega uredništva že priromala ena fotografija sicer drugega ukrajinskega osebnega avtomobila z že dvema obvestiloma nadzornika.

Mimogrede. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je sicer že pred dnevi oznanil, da so prebivalci Ukrajine, ki zaradi vojne in humanitarnih razlogov prihajajo v Slovenijo ali jo zgolj prečkajo, oproščeni plačila cestnine na slovenskih avtocestah in hitric cestah.

Za pojasnila smo se obrnili na Marprom oziroma Javni holding Maribor in na Mestno občino Maribor.

Še eno vozilo, ukrajinskih registrskih tablic, z že dvema obvestiloma redarstva, ki je te dni parkirano na Orožnovi ulici (foto: bralec Mariborinfo).

Maribor že pomaga

Spomnimo. Maribor je sicer pod okriljem Mestne občine Maribor pričel z zbiranjem humanitarne pomoči, namenjene za Ukrajino in ukrajinske begunce. 

Pomoč zbirajo na petih lokacijah po mestu, in sicer v torek in četrtek od 12. do 16. ure. Naslednji datum zbiranja je torek, 15. marec.

To je pet mikrolokacij zbiranja pomoči:

  • Krajevna skupnost Kamnica, Vrbanska cesta 97, 2351 Kamnica,
  • Mestna četrt Center (lokacija Melje), Meljska cesta 37, 2000 Maribor,
  • Mestna četrt Tezno, Panonska 12, 2000 Maribor,
  • Mestna četrt Studenci, Šarhova 53a, 2000 Maribor,
  • Mestna četrt Tabor, Metelkova 63, 2000 Maribor.

Oprema mora biti uporabna in primerna za delitev končnim upravičencem v Ukrajini in ukrajinskim beguncem, hrana pa mora biti vsaj pol leta pred rokom uporabe in zapakirana v originalno embalažo.

Mestna občina Maribor je za ta namen vzpostavila tudi telefonsko številko, ki jo lahko občani pokličejo v primeru kakršnihkoli vprašanj (02 220 14 28), in elektronski naslov [email protected]

Skladiščni center v nekdanjem MTT-ju

Mariborski gasilci bodo pri tem pomagali pri prevozu zbrane pomoči iz petih mikrolokacij na zbirni skladiščni center, ki ga bo mariborska občina uredila v prostorih nekdanje Mariborske tekstilne tovarne v Melju.

Ko bo pomoč zbrana, bo ta prevzeta s strani Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje in bo prepeljana v državni logistični center v Rojah, nato pa v skladu s smernicami Evropske komisije na lokacije v Ukrajini in mesta, kjer so nastanjeni ukrajinski begunci.

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Placaj (nepreverjen)

Plačaj pa stvar rešena. Ka te trbej na fb pisati.

turk

Tukaj ni vojne,zakoni pa naj bi veljali za vse.

Zamaški (nepreverjen)

Že so stabovanje zastoj dobili pa do sce vse drugo dobilo.. Pa itak se lidje za njih gor postavljate. Za naše siromaceke ni stanovanj kaj šele kaj drugo.
Aja zamaške zbiramo mi za svoje.

In reply to by turk

čikgumi (nepreverjen)

Na Fejsbuki je glasen in se igra humanitarca ... zakaj pa ne plača on kazen/parkirnino za tega Ukrajinca?

soul hunter (nepreverjen)

zakon velja za vse

Stotka (nepreverjen)

In kje v kurcu je pojasnilo marproma ka ste napisali? "Za pojasnila smo se obrnili na Marprom oziroma Javni holding Maribor in na Mestno občino Maribor." Potem pa nič o tem. Pisali ste, ja, samo ne o tem zakaj je prišlo do tega, pač pa o povsem drugi temi, tj. zbiranje pomoči Ukrajincem v MB. Dokončajte svoj ubogi članek ali pa ga sploh ne pišite. Že itak pišete vse brez repa in glave ter neaktualne zadeve, da o slovnici ne govorim.

Stotka (nepreverjen)

Ni lepo kar pišete, ampak po drugi strani pa, kdor vozi tak avto, mora tudi še nekaj drobiža imeti.

Cen (nepreverjen)

Vsi vozijo višji razred avtojov in to bi naj bilij begunci? Lepo vas prosim za nas narod se brigajmo pa de nan 100% lepše.

VojkoZMajolko (nepreverjen)

Ko bo vojska prišla v MS in boš moral bežati - boš vzel večji ali manjši avto? Boš vzel 20 let starega ali novejšega, ki ima poln tank goriva? Boš imel v zoknu vse prihranke? Ker bankomati ne bodo delovali, ker bodo banke zaprte, ker ti od hiše ne bo ostalo nič,... Boš imel pa dober avto in potem se bodo našli ljudje, ki se bodo pičili v to, da imaš dober avto. Avto, ki ga nimaš s čim tankat, ki ga tudi prodati ne moreš....

Pa dajte malo razmislit ljudje...

In reply to by Cen (nepreverjen)

Cen (nepreverjen)

Glej jes z grunta ne genen. Branim svoje premoženje pa či me tou glavou košta. Nemaš pojma kakša mafija je v ukrajini. San delal z Ukrajincami pa se oni sami bojijo svojih lidij...

In reply to by VojkoZMajolko (nepreverjen)

Mimi123 (nepreverjen)

Begunci so vsi, ki so morali oditi iz svojega doma zaradi vojne. Ne glede na njihovo siceršnje premoženje. Ker brez večine tistega so itak ostali. Zakaj vsi mislite, da so begunci neuki, goli in bosi ljudje? Če so pametni, so si tisti, ki so vzeli zraven kovček s stvarmi, vzeli zraven najboljše, kar imajo in je uporabno. Zakaj bi vzeli zraven ne vem izprane hlače, če lahko vzameš nove, isto velja za tiste, ki imajo recimo kaj zlatnine ali kakšno uro, če so bili pametni, so vzeli vsaj nekaj od tega zraven. Samo od tega ne moreš živeti, to lahko enkrat prodaš, recimo za začetek, potem pa nimaš več nič.
In ja, ne vem, če ste res tako nestrpni, mislim grozno no. Zdaj bluzite, da bi naj našim ljudem dali stanovanja, če našim recimo kdo pomaga pri obnovi, ste spet isti tisti, ki kričite, da si ta zaslužil, da si je sam kriv ipd. Očitno ste samo nevoščljivi, pa ne vem, če je to pravi izraz, enostavno ne privoščite nikomu nič. Verjetno bi bilo boljše, da bi ostali v svojih hišah, ko so bombe na njih padle.

In reply to by Cen (nepreverjen)

upokojenec70 (nepreverjen)

Pozivanje redarjev na parkiriščih in prometnih policajev na človeškost je jalovo početje. Ti ljudje komaj čakajo, da bodo koga lahko oglobili in se s tem predpostavljenim pohvalili kako dobri in vestni uslužbenci da so. Jaz sem vsem Zagrebškim institucijam na nivoju mesta in republike dokazoval, da nisem kriv za prekršek, ki mi je bil očitan in za katerega so zahtevali plačilo kazni. Angažirali so celo neko nemške odvetniško družbo, pa celjskega odvetnika, nato še odvetnika v Puli, vsi so na podlagi mojih argumentov od zadeve odstopili, le Hrvaške institucije niso zmogle priznati da nimajo prav in so zadevo raje na stroške svojih davkoplačevalcev vlekle tako dolgo, da je po petih letih zastarala.

čarni vrag (nepreverjen)

Tisti, ka bežijo iz Ukrajine so vglavnon pripadniki višjega sloja, ki so s krajo in korupcijo Ukrajino uničili.

Res je (nepreverjen)

Siromak nač nemre nikan ite

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

VojkoZMajolko (nepreverjen)

Imaš prav. Približno 2.5 milijona je bilo takšnih bogatašev v Ukrajini. Sploh otrok in žensk.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

.joj (nepreverjen)

tudi za slo vence je to nej vredi, 10 minut se zamudiš v mestu pa ti že nabijejo kazen, kurci ferdamani

upokojenec70 (nepreverjen)

V policijo in redarje gredo ljudje, ki so željni oblasti in izživljanja nad drugimi, torej so že po definiciji - pokvarjeni. Kdor ni (dovolj) pokvarjen in žleht, slej ko prej zapusti njihove vrste.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice