Slika je simbolična.
O medvrstniškem nasilju in grožnjah je za televizijo IDEA danes spregovorila Darja Farič Klemenčič, predstojnica murskosoboške območne enote Zavoda Republike Slovenije za šolstvo.

Te dni bi lahko napetost v zraku rezali z nožem. Po streljanju na eni od osnovnih šol na Finskem se je v komentarjih na 24ur.com v torek, 2. aprila, pojavila objava z grožnjo, da se bo podoben dogodek zgodil tudi na eni od slovenskih osnovnih šol.

V komentarju je bilo navedeno, da se bo 10. aprila 2024 na eni od slovenskih šol zgodilo streljanje.

Grožnja sicer ni bila usmerjena v nobeno konkretno šolo, avtor pa jo je po nekaj minutah izbrisal.

Odrejen izredni nadzor nad delom policije

Policisti so slovenske šole pozvali k povečanju samozaščitnega ravnanja. Šole so uvedle zaščitne ukrepe, poklicali dodatne varnostnike in zaklenili vrata.

Danes je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar odredil izredni nadzor nad delom policije v zvezi s komentarjem.

Kot so sporočili z ministrstva, je namen nadzora preveriti zakonitost in strokovnost opravljanja policijskih nalog in policijskih pooblastil na področju temeljnih dolžnosti policije za varovanje življenja in osebne varnosti ljudi ter preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih ravnanj. 

Kako na takšne dogodke gleda zavod za šolstvo?

Med slovenskimi mladostniki je vse več nasilja, vplivi segajo tudi od drugod. 

V studiu televizije IDEA je danes o pereči temi govorila tudi Darja Farič Klemenčič, predstojnica murskosoboške območne enote Zavoda Republike Slovenije za šolstvo.

Farič Klemenčič je pojasnila, da je vloga zavoda za šolstvo predvsem v preventivnem delovanju, da pripravlja strokovne podlage za določene usmeritve.

»Na področju varnega, spodbudnega učnega okolja, zavod za šolstvo zelo temeljito in intenzivno dela že zadnjih nekaj let, predvsem po obdobju covida, kjer dajemo veliko poudarka na duševno zdravje, na razvoj socialne in čustvene empatije. 

Tudi kako pomagati mladostnikom ob anksioznosti, depresivnosti, ko čutijo stiske,« je povedala.

»Pomemben je zgled odraslega«

Farič Klemenčič je povedala, da je bila v zvezi z nedavnimi dogodki z nekaterimi ravnatelji in ravnateljicami, slednji so ravnali skladno z navodili, ki jih je pripravilo ministrstvo za vzgojo in izobraževanje.

»Predvsem to je pomembno, da se z učenci, mladostniki pogovarjamo, če se začuti stiska, če je koga strah. Pomemben je zgled odraslega.

Da ne spodbujajo panike, to je to, kar učimo v razvojni nalogi, da je učitelju mar za učenca, da mu poskuša dati pozitiven zgled,« je povedala.

Ob tem je dodala, da so odrasli velik zgled najmlajšim, veliko vzorcev, komunikacije, ki poteka znotraj družine, znotraj šolskih učilnic, otroci prenesejo v svoje življenje.

»Šola, starši in učenci morajo delovati v pedagoškem trikotniku«

Na spletu je vse več sovražnega govora in medvrstniškega nasilja, Farič Klemenčič je pojasnila, da je družba, v kateri živimo, turbulentna:

»Tudi pred 100 leti so se ukvarjali z določenimi težavami, imam pa občutek, da je tega danes veliko več, večja je dostopnost do informacij, vse je na dosegu. Tukaj je zelo pomemben vpliv družine, staršev. Naj imajo nadzor nad tem, kaj otroci pogledajo na spletu, omejijo uporabo telefonov.«

Poudarila je, da je ključno tudi, da se učenci pogovarjajo med seboj.

»Šola, starši in učenci morajo delovati v pedagoškem trikotniku in delovati v skupni dobrobit vseh.«

Komentarji (2)

zakaj (ni preverjeno)

nekšna je posüšena gratala?

čarni vrag (ni preverjeno)

Celi cirkus so povzročili pri portalu 24 kur. Potem pa divizija koristnih idiotov, ki so širili nepotrebno paniko.

Starejše novice