Ministrstvo za zdravje prejelo pobudo za dovoljenje optimizacije izvajanja službe nujne medicinske pomoči.

Zdravniki in zobozdravniki Zdravstvenega doma Gornja Radgona so v pismu javnosti februarja letos sporočili o nevzdržnih delovnih razmerah. Sporočajo, da se soočajo s kadrovsko stisko, ki bo vplivala na dostop do zdravstvenih storitev ne glede na stavko.

Joža Primožič, direktor Zdravstvenega doma Gornja Radgona in zdravniki Zdravstvenega doma Gornja Radgona, so na skupnem sestanku z župani občin ustanoviteljic 5. marca 2024 podali pobudo, da se začasno ukine dežurni zdravnik v nočnem času med 20. in 7. uro zjutraj, zaradi pomanjkanja zdravnikov.

Dežurstva zdravnika naj bi se prenesla na drugo lokacijo

Na sestanku je bil sprejet sklep, da župani občin ustanoviteljic Zdravstvenega doma Gornja Radgona dajejo soglasje k začasni 12-mesečni ukinitvi dežurne službe v nočnem času.

Direktor zdravstvenega doma je v tem času dolžan pridobiti dodaten kader.

V zdravstvenem domu predlagajo, da se izvajanje dežurstva zdravnika v nočnem času prenese na lokacijo Urgentnega centra Splošne bolnišnice Murska Sobota, kjer izvaja program dežurne službe v enoti za hitre preglede Zdravstveni dom Murska Sobota.

Vsem prebivalcem mora biti zagotovljena vedno dostopna nujna medicinska pomoč

Pobudo za dovoljenje optimizacije izvajanja službe nujne medicinske pomoči so poslali tudi na ministrstvo za zdravje.

Ministrstvo je zdravstvenemu domu odgovorilo, da zakonodaja določa, da mora biti javna zdravstvena mreža organizirana tako, da je vsem prebivalcem v Sloveniji zagotovljena vedno dostopna nujna medicinska pomoč.

Za realizacijo pobude je treba urediti sistem nudenja nujne medicinske pomoči

Ministrstvo se strinja s pobudo o optimizaciji delovišča zdravnika nujne medicinske pomoči v nočnem času, vendar je za realizacijo pobude treba urediti sistem nudenja nujne medicinske pomoči za območje Zdravstvenega doma Gornja Radgona na način, da se prebivalstvu zagotovi tudi dostopnost zdravnika na terenu.

»Zato menimo, da bo predlagana sprememba načina dela časovno izvedljiva takrat, ko bo enota nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Murska Sobota zagotovila delo zdravnika v nujni medicinski pomoči v obliki srečevalnega sistema z vozilom urgentnega zdravnika,« pojasnjujejo na ministrstvu.

Za podajo soglasja ministrstva za spremembo pogojev in načina izvajanja službe nujne medicinske pomoči morajo na ministrstvo posredovati sklep občin ustanoviteljic, da podajo soglasje k predlagani ureditvi službe in osnutek predloga sklenitve sporazuma o sodelovanju z Zdravstvenim domom Murska Sobota.

Komentarji (14)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Bo počasi, bo.

V sistemu se že kažejo znaki hudega pomanjkanja zdravnikov.

Golob pa še vedno gleda stran in ministrica se smeji in zobe kaže.

Bo pač zdravnik dežural ponoči, ampak bo potem ordinacija drug dan zaprta.

Tudi na urgencah bo podobno.

Bodo pripeljali nekoga, ki ga je kap in bo prijazna sestra povedala, da je 36 po vrsti in ga naj pripeljejo spet naslednji dan.

V kolikor ne bo več dihal, pokliče pogrebništvo.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Ko bo kdo zlomil nogo, ki ni smrtno nujna zadeva ga bodo naročili čez en teden za gipsanje.

Doma naj v miru leži z opornico.

Lula naj v flašo, da ne bo obremenjeval noge, kaka pa v lavor.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

.... ..... (ni preverjeno)

Kaj pa imata Golob in ministrica z hudim pomanjkanjem zdravnikov!? Bil bi že čas, da bi zadevo pravilno razumeli in ne bi tvezili neumnosti! Pametujte o kulinariki, zdravstvo pa prepustite tistim, ki razumejo to problematiko.

In reply to by Lukčev Mesec (ni preverjeno)

lukčev mesec (ni preverjeno)

Ti si pravi kulinarik.

🥞🧀🥩🥓🍔🍟🍳🌮🥗🥣🍲🫕🥮🍦🍧🍨🍾🍺🥤🧃

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

In reply to by .... ..... (ni preverjeno)

tewvartacdfzg (ni preverjeno)

Ne rabimo jih da tam drkajo kurac po cele dneve in nič ne delajo gnide morilske!

D79 (ni preverjeno)

Napiši to z imenom in priimkom, ka te pustimo umreti, ko boš rabil pomoč.

In reply to by tewvartacdfzg (ni preverjeno)

tak bou (ni preverjeno)

toti je že itak mrtef, samo še prsti mu po tipkovnici skačejo, kak küri brez glave

In reply to by D79 (ni preverjeno)

Urška rules (ni preverjeno)

Radgona v vseh pogledih fascinantno popuši vsaka čast sposobni ljudje v vseh ustanovah z urško na čelu

LZN (ni preverjeno)

Predlani razredni sovražniki Svobode, gasilci, lani kmetje, letos zdravniki. Sami poklici, kjer je zahtevana visoka mera požrtvovalnosti, predanosti in intelektualnega nivoja. vanje se pa zaganjajo rdeči vbiciklistični komsomolčki, ki so v življenju obračali samo tisto okoli ust. In sedaj hočejo enako plačo kot omenjene skupine, ki jih imenujejo tudi janšisti...

Vaše ime (ni preverjeno)

Kredibilnosti vlada že dolgo nima več...žal...toliko neuresničenih ciljev in raznih časovnic ni imela še nobena vlada dosedaj.
Dajmo raje dejstva na mizo. So izključno samo zdravniki krivi da imamo tak sistem? Ne. Oblikovale so ga vse vlade dosedaj in tudi tisti, ki so jih danes polna usta kaj vse je narobe( Dušan Keber).
Kot drugo razlog za stavko je nespoštovanje podpisanih dogovorov med vlado in FIDESOM. Leto dni je FIDES opozarjal na to...vlada ni naredila nič. V pravni državi se podpisani dogovori spoštujejo.
Kot tretje...jaz nisem verjel da bo meditacija uspešna. Zato je kriva vlada in to zaradi svojega načina komunikacije in obračunavanja z zdravniki. Tu je prednjačil predsednik vlade in razni provladni aktivisti. Deskriditacija in žalitve ne pripomorejo k temu da bi prišlo do dogovora.
Torej da se stvari podirajo nosi največjo vlada...ona mora skrbeti za svoj podsistem

.... ..... (ni preverjeno)

Se pravi, da bi morala Vlada popustiti vsem, ki izsiljujejo!? Kakšen dogovor, po meri koga? Se še vedno nekateri ne zavedate, da ta stavka taktično pomeni tihi prehod v privatizacijo in uničenje javnega zdravstva!? Ja kje pa živite, saj že vrabci o tem čivkajo! Sicer pa, do danes še še nobena Vlada ni lotila nobene reforme, so pa prav gobezdavi nesposobni desničarji tisti, ki danes najbolj blatijo in kritizirajo. Torej tisti, ki niso v preteklosti naredili nič! Usporavati časovnice je nekaj najlažjega. To znajo tudi otroci.

In reply to by Vaše ime (ni preverjeno)

D79 (ni preverjeno)

Zdravstveni problem je prisoten več 10 let. So bile tudi druge vlade, ki so naredile premalo

In reply to by Vaše ime (ni preverjeno)

bejž (ni preverjeno)

ne seri, tota vlada bo dokrajčila zdravstveni sistem, namesto da ga izboljša, kar je tak na velko obljubljala.....toti golob se še niti ne zaveda, kak ga bo narod "iskal" zaradi teh grehov, kere mu mediji olepšujejo

In reply to by D79 (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Če kumrovškega rdečega Janeza narod ne išče zaradi pokvarjenosti, lopovšcin in nesposobnosti, se tudi Golob nima česa bati. Totega Goloba so onečastila pretežno desna lažniva trobila, katerim debilni del Slovencev brezglavo naseda.

In reply to by bejž (ni preverjeno)

Slavist (ni preverjeno)

Mediacija.

In reply to by Vaše ime (ni preverjeno)

Starejše novice