Slika je simbolična.
V noči iz torka na sredo je moški na 112 prijavil, da sosedu na Spodnjem Krapju gori hiša, kasneje pa se je izkazalo, da je bil alarm lažen.

Iz torka na sredo ponoči so bila zaradi prijavljenega požara aktivirana vsa prostovoljna gasilska društva gasilskega sektorja Ljutomer.

Na številko 112 je klical moški in sporočil, da sosedu na Krapju pri Ljutomeru gori hiša. Regijski center Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje v Murski Soboti je klic vzel resno in aktiviral vsa gasilska društva sektorja Ljutomer in njihove člane.

Prostovoljna gasilska društva Ljutomer, Spodnje Krapje, Zgornje Krapje, Cven in Mota so bila aktivirana v torek, 21. februarja 2023, ob 23.58 uri.

Gasilci v polni bojni opremi odhiteli na mesto požara, ki ga ni bilo

Prijava požara hiše na Spodnjem Krapju malo pred polnočjo se je izkazala za lažno. 

»Pa ravnokar sem najlepše zaspal ... se je glasil stavek gasilcev, ko smo kar 4 gasilska društva ob 23.58 bila aktivirana na lažni požar hiše, za katero se je kasneje celo izkazalo, da je nekdo drug sporočil oziroma si celo izmislil, da njegovemu sosedu gori hiša,« so zapisali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Ljutomer.

»To pomeni nepotreben strošek in čas, kar res ni prijetno. Pa tudi če do požara pride, je to lažje delati podnevi kot ponoči,« je za Sobotainfo povedal predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Ljutomer Danilo Polanič.

»Izguba je tako logistična kot tudi časovna«

Polanič je za Sobotainfo izpostavil, da je največji problem to, da njihovo gasilsko društvo pokriva avtocesto, prometne nesreče, nevarne snovi, na domnevni požar pa so se odpravili s tremi vozili, kar bi lahko povzročilo težave, če bi v tistem času prišlo do kakšne prometne nesreče. 

Izguba je tako logistična kot tudi časovna: »Poveljniško vozilo in hitro intervencijsko imamo za prometne nesreče. Kar pomeni, da se morata ostali dve vozili vrniti v gasilski dom in treba je vzeti drugo vozilo. Logistično in časovno izgubiš veliko

Predsednik društva je ob zaključku telefonskega pogovora dejal, da si vsi želijo, da se kaj podobnega ne bi več dogajalo, saj bi se lahko ravno v tistem času nekje drugje nekomu zares nekaj zgodilo in bi lahko zaradi takega primera ostal brez vsega.

Komentarji (13)

kuntakinte (ni preverjeno)

...vej pa znate što je zvau...račun njemi pošlite za intervencijo...pa se nigdar več nede zajebavau na drüjgi račun...

. (ni preverjeno)

Tak je račun za par gezero pa nede več nigdar takšno blesarijo napravo. Itak lažna prijava je kaznivo dejanje.

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

Tecumseh (ni preverjeno)

... plus seveda solidna zaporna kazen! A nimamo tega v zakonu? Verjetno marsikaj ne, zato pa smo "burleska" država po svoje!

In reply to by . (ni preverjeno)

NEuk (ni preverjeno)

To so vsi znaki kaznivega dejanja zloraba znamenj za pomoč,...tak mimogrede! Enoga takšoga frajera ka klicari za brezveze, za 2 leti v zapor pa de mer!

aku mu lator (ni preverjeno)

Štiri društva so odklopila akumulator. 🤣

. (ni preverjeno)

Idiot!

In reply to by aku mu lator (ni preverjeno)

MS 12 (ni preverjeno)

Tebi rejsan nega več pomočij

In reply to by aku mu lator (ni preverjeno)

cofek (ni preverjeno)

TELE!!!

In reply to by aku mu lator (ni preverjeno)

38 (ni preverjeno)

Verjetno bi s strani policije morala biti podana ovadba. Prav tako bi morala biti podana zahteva za povrnitev vseh stroškov nastalih z intervencijo. Zoper take prijavitelje, bi morale biti izrečene rigorozne kazni. V medijih pa javno objaviti njihova imena in priimke.

Falko (ni preverjeno)

Leljek se kejko zajebava, enega kurjega tata bi pa v zapor!

Gost55 (ni preverjeno)

Rešitev je preprosta. Gasilska društva, ki so bila udeležena, opravijo nabirko, recimo vsakemu društvu prispeva tisoč eur, pa je zadeva pozabljena.

. (ni preverjeno)

Z radenec je spet kdo klica?

Soboski (ni preverjeno)

Kazenski zakonik (KZ-1)

1) Kdor zlorabi znamenje za pomoč ali znamenje za nevarnost ali neutemeljeno kliče na pomoč ali lažno sporoči, da grozi nevarnost in s tem povzroči, da so državni organi ali druge pristojne organizacije ukrepale brez potrebe ali neupravičeno uporabile sredstva sistema zaščite, reševanja in pomoči, se kaznuje z zaporom do treh let.

Starejše novice