Ker so se v Župniji Beltinci odločili, da z letošnjim letom ukinejo birmanske botre, smo se z anketo odločili preveriti, ali bralci podpirajo odločitev župnije. To so rezultati.

Bliža se čas svete birme, ki pa bo letos za nekatere birmance nekoliko drugačna. V Župniji Beltinci so se namreč odločili, da z letošnjim letom ukinejo birmanske botre.

Glavni vzrok za to odločitev naj bi bil ta, da birmanski botri več ne izpolnjujejo svoje vloge in mladih ne usmerjajo na poti vere.

Zakonik cerkvenega prava določa, da so botri krščeni, imajo vse zakramente, so poročeni in živijo primerno veri.

Ker mnogi tega ne izpolnjujejo, posledično po mnenju župnije niso primerni, da so zavezniki birmancev.

Tako smo se z anketo odločili preveriti, ali bralci podpirajo odločitev beltinške župnije, da z letošnjim letom ukine birmanske botre. Preverite, kakšni so rezultati.

Botri, ki ne izpolnjujejo pogojev, ogrožajo svetost zakramenta birme

Splošno je znano, da je birma eden od krščanskih zakramentov. V Rimskokatoliški cerkvi predstavlja zakrament potrditve v veri, ki v prejemniku še dopolni in utrdi milosti, ki jih je že prej prejel pri krstu.

Podelitev zakramenta birme naj bi sovpadala z duhovno zrelostjo, zato se tudi pri nas birma pogosto podeljuje ob prehodu iz otroštva v odraslost, najpogosteje ob koncu osnovne šole.

Birmanca pri obredu birme navadno spremlja boter, ki naj bi pozneje v življenju prevzel vlogo duhovnega vodnika birmanca. V Katoliški cerkvi pa priznavajo, da se ta trajna naloga botrov v praksi precej zanemarja.

Tega se zavedajo tudi v Župniji Beltinci, ki se je prva pri nas odločila za ukinitev birmanskih botrov. Po informacijah naj bi bila nova pravila uvedena s strani beltinškega župnika Borisa Kučka, kaplana Andreja Lažete in s podporo murskosoboškega škofa Petra Štumpfa

Za odziv smo se obrnili na Kučka, a ta zadeve ni želel komentirati. Po telefonu je dejal le, da so odločitev sprejeli skupaj s škofijo in starši ter da podobno razmišljajo vse pomurske župnije.

Tudi murskosoboški škof Štumpf o temi ni želel govoriti, saj meni, da gre za nepotreben škandal proti cerkvi. Je pa za katoliški tednik Družina pojasnil, da botri, ki ne izpolnjujejo pogojev, ogrožajo svetost zakramenta birme.

Mladi k birmi pogosto le zaradi daril

Mladi pa bolj kot na sam zakrament svete birme gledajo na birmo kot na dogodek z botri, družino in darili.

Če so včasih botri ob birmi podarjali malenkosti, pa birmanci sedaj prejemajo veliko dražja darila.

»Zdi pa se potrebno opozoriti na nevarnost enačenja botrstva z obilnim obdarovanjem. Boter je predvsem duhovni spremljevalec krščenca ali birmanca. Pri obdarovanju naj pazi, da ne zapade v pretiravanje, saj tako zakramente, ki so predvsem znamenja božjih darov, krčimo zgolj na materialno,« so jasni v skupnosti župnij Mozirje, Rečica ob Savinji, Šmartno ob Dreti in Šmihel nad Mozirjem.

Število katoličanov v Sloveniji upada

»Cerkev že tako ali tako izgublja vernike in svojo vrednost. Po tem zdaj bo pa še bolj dol prišla po mojem,« je nedavno v Beltincih izpostavil eden izmed mimoidočih.

Glede na raziskavo Eurobarometra iz leta 2019 je bilo krščanstvo največja vera v Evropski uniji, s katero se je opredeljevalo 64 odstotkov prebivalstva Evropske unije, kar pa je manj od zabeleženih 72 odstotkov v letu 2012.

Tudi raziskovalni center Pew je leta 2017 ugotovil, da število kristjanov v Evropi upada. Po njihovih dognanjih predvsem zato, ker število umrlih po ocenah presega število rojstev med evropskimi kristjani, poleg tega pa naj bi k upadu prispevala nižja rodnost in prehod k verskemu neopredeljevanju.

Po podatkih Letnega poročila Katoliške cerkve v Sloveniji iz lanskega leta in ki so jih posredovale slovenske škofije, je bilo 31. decembra 2021 v Sloveniji 1.490.535 katoličanov, kar predstavlja 70,68-odstotni delež.

Glede na poročilo je videti drastičen upad deleža katoličanov tudi v Sloveniji. Če je bil še ta delež leta 2011 76,85-odstoten, pa je že leta 2018 padel pod 73 odstotkov. Med drugim je odstotek katoličanov v Sloveniji leta 2020 71,48 odstotka kot že navedeno, pa se je leto kasneje znižal na 70,68 odstotka.

Število birm upada, napovedana pa že ukinitev botrov po vsej škofiji

Posledično v Sloveniji beležimo upad podeljenih zakramentov, tudi birme. Po podatkih Letnega poročila Katoliške cerkve v Sloveniji iz lanskega leta, je število birm v obdobju od leta 2011 do 2021 z 10.317 padlo na 8817. Gre kar za 14,5-odstotni upad.

Zmanjševanje števila birm pa se med škofijami razlikuje. V že omenjenem desetletju najmanjši upad beležijo v Nadškofiji Ljubljana, in sicer 3,4 odstotka.

Kar večji upad birm beleži Nadškofija Maribor, 17,5 odstotka, Škofija Murska Sobota beleži 23-odstotni upad, največjega pa je zabeležila Škofija Koper, in sicer 26,3 odstotka.

Kot kaže, pa se s tem v murskosoboški škofiji ne obremenjujejo. Škof Peter Štumpf je napovedal, da bodo prihodnje leto uvedli ukinitev birmanskih botrov po vsej murskosoboški škofiji, prav tako naj bi birmo prestavili že v peti razred. 

Rezultati ankete

Ker so se v Župniji Beltinci odločili, da z letošnjim letom ukinejo birmanske botre, smo se z anketo odločili preveriti, ali bralci podpirajo odločitev župnije.

Takšni so rezultati.

V anketi je sodelovalo 1292 udeležencev oziroma bralcev. Pri tem jih je 495 oziroma 38,31 odstotka glasovalo, da se strinjajo z ukinitvijo birmanskih botrov, 747 oziroma 57,82 odstotka, da se z odločitvijo ne strinjajo, 50 oziroma 3,87 odstotka posameznikov, pa je glasovalo, da so neodločeni.

Komentarji (26)

Mondragon (ni preverjeno)

Ukiniti cerkev! Najvecjo nevladno organizacijo in najvecjo molznico drzave!

.....ecvo (ni preverjeno)

pravi vernik ateizma, mogoče se raje več brigaj zase in za svojo pijano žlahto

In reply to by Mondragon (ni preverjeno)

Marija!PaFego (ni preverjeno)

masno sobosko… mogoce bi se mogel zamisliti sam nad sebof strunfek

In reply to by Mondragon (ni preverjeno)

Varat (ni preverjeno)

Pa z Tornišča zaj ove patre sta natirala. K meši več nišče nede odo. Tej so bilij bar lidje. Za kučkoja pa toga štrunfa pa deleč od človeka..

Jaklovicka (ni preverjeno)

Tej patri so dali psihopatki iz harmasmaloma ka dejco veronauk vcila

In reply to by Varat (ni preverjeno)

govno (ni preverjeno)

pa prekmurci nemajo nika stin
to je stvar institucije
prekmurska tradicija itak samo tradicija - beri praznoverje

sirhakel (ni preverjeno)

Pa to je super ka upada stevilo vernikov zaradi prekmurskega praznoverja tradicije….
PRECISCEVANJE normalen in za institucijo zdrav pojav!!!

ewrwrwtt (ni preverjeno)

stevilo vernikov ne bo upadlo, samo pleve se bo ločilo od zrnja, vernik bo še naprej vernik, če je bil vernik v pravem pomenu, tisti kvazi ego rad bi bil vernik, pa lahko gre kamor želi, itak samo slab vzgled daje

In reply to by sirhakel (ni preverjeno)

Jaklovicka (ni preverjeno)

Taksni idejo v turnisce tan vse gor poberejo

In reply to by ewrwrwtt (ni preverjeno)

lukčev mesec (ni preverjeno)

In zelo veliko dobrega in poštenega zrnha sploh ne gre v cerkev.

Da so dobri in pošteni ljudje, res ne rabijo enega popa poslušat, ki jim tam nekaj naklada.

Marsikje v prvih vrstah v cerkvi pa pravi farizeji.

In reply to by ewrwrwtt (ni preverjeno)

033030p (ni preverjeno)

zakaj tako egoistično razmišljaš, če se že imaš za poštenega in ne hodiš v cerkev, še ne vleči vzporednic.
sploh ne veš kaj se naklada, zatp pa je zatek kar nekaj. tako kot je za njih tvoje bluzenje po trgovskih centrih in zapravljnaje denarja za materialne stvari ali palčevanje članarine za borce ki jih ni, kar nekaj.

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

appppp (ni preverjeno)

boli me patak, ali se pomurci strinjajo ali ne, ni to stvar pomurcev, niti slovencev, to je stvar vernikov in samo njih ter vernikov točno te vere. vse ostalo so natolcevanja berzveznajkovičev.

plantavič (ni preverjeno)

S to vero pa cerkvijo ste že tak dosadni kak ovi loleki s parado ponosa. Oboji se na velko reklamejrajo in na konci sami sebi škodo delajo s vsiljavanjon svojoga prav in konstantnin siljenjon v medije in izigravanjon nekše žrve. Nej čudo, če je pa telko vih drugih med ovimi prvimi.

Žužika (ni preverjeno)

Rezultati so vidni pri mašah... Prazne cerkve.

owowwpp (ni preverjeno)

potem že dolgo nisi bil v nedeljo v cerkvi, ko komaj dobiš mesto za sedeti

In reply to by Žužika (ni preverjeno)

Vili76 (ni preverjeno)

Verniki katoliške cerkve so budale. Podporniki nazadnjaštva.

82282992 (ni preverjeno)

in ti si jim nevoščljiv ker te to zelo moti ali kaj. zivi in pusti živeti, in ne bodi žaljiv in nestrpen do vernikov, katerkolih vere že. v bistvu si dokazal s kometarjem da si sam to, kar si zapisal.

In reply to by Vili76 (ni preverjeno)

82....92 (ni preverjeno)

in ti si jim nevoščljiv ker te to zelo moti ali kaj. zivi in pusti živeti, in ne bodi žaljiv in nestrpen do vernikov, katerkolih vere že. v bistvu si dokazal s kometarjem, da si sam to, kar si zapisal.

In reply to by Vili76 (ni preverjeno)

Dr. (ni preverjeno)

Što šče po krščanski poti ite, so takšne peripetije sekundarnega pomena.
Ker pa duhovništvo in starši sebe postavljajo v ospredje pozabljajo kaj je sploh namen birme.
Tudi če bo boter prepovedani, što pa pravi ka si ga otrok ali družina nesmi ali ne more izbrati.
Tak se da negativno obrnoti v pozitivno, če je vola.

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Točno tako.

Otroci bodo še vedno imeli botra, dobili bodo darila, fešto bodo imeli in se veselili.

Edina razlika bo, da pač boter ne bo v cerkvi držal roke na ramo birmanca.

In prvemu Farizeju bo rit na mestu, ker pač meče "kamenje" v botre, ki niso poročeni in spijo s svojimi partnerji.

In reply to by Dr. (ni preverjeno)

soul hunter (ni preverjeno)

botri so bili od nekdaj ko se ni bilo bogastva....stumf in kompanija sram vas bodi..otrokom vzamejo stran se to kaj sose veselili najbolj...ce ukinejo botre...za sveto voljo..kdo pa bo potem birmance spremljal dalje v zivljenju,.,,,NPR ....poroka itd vse po vrsti....stumf premisli malo

sadada (ni preverjeno)

mislim, da ti živiš tam v letih okrog 1950, ali pa ne poznaš tematike sedanje neprimernosti botrov in to ne v smislu premoženja, ki ga morajo imeti

In reply to by soul hunter (ni preverjeno)

SirOliver (ni preverjeno)

Bedasta anketa; kaj se ima tu kdo strinjat ali ne. Birma je zakrament, je stvar vere in v pristojnosti Cerkve. Amen.

gutko (ni preverjeno)

mislim ka bi botri tuj morali pomagati vzgajati to zgubljeno deco vsaj do 18.leta zato so tudi botri ne pa za darila...

Jožef Buzeti (ni preverjeno)

Tudi Religija je določena veja politike.

Putin (ni preverjeno)

Verouk pa lahko učijo ne poročene uslužbenke policije. Otroci prav z odporom hodijo k verouku. Gospa se kar izživljajo nad njimi. O tem vse tiho.

Starejše novice