Stjepan Orešković, največji lastnik Mplus (vir: mplusgroup.eu)
Od leta 2016 so prevzeli 57 različnih podjetij, vstop v Panvito je za njih največji posel v Sloveniji doslej in prvi korak v živilsko in kmetijsko dejavnost.

Glavna dejavnost hrvaške skupine Mplus, ki jo je leta 2007 ustanovil profesor na zagrebški medicinski fakulteti Stjepan Orešković, so storitve kontaktnih centrov ali - kot so sami zapisali na svoji spletni strani - »zunanje izvajanje poslovnih procesov v jugovzhodni Evropi.« 

Gre za vodilno evropsko družbo, ki deluje v panogah kontaktnih centrov, informacijske tehnologije in služb za zaposlovanje.

Solastnica Mplus je tudi slovenska državljanka Manica Pirc Orešković, žena Stjepana Oreškovića. Celotna družina Orešković tako tekoče govori slovensko.

Drugi največji hrvaški zaposlovalec

S 13.700 zaposlenimi je družbo hrvaški portal Poslovni.hr že pred tremi leti uvrstil na drugo mesto po številu zaposlenih med hrvaškimi podjetji - za lastnico Konzuma, Mercatorja in številnih živilskih podjetij Fortenovo.

Mplus svoje storitve zagotavlja predvsem avtomobilski industriji, bančništvu, maloprodaji, telekomunikacijam, zavarovalništvu, turizmu, logistiki in energetiki. 

Drugo največje hrvaško podjetje po številu zaposlenih sodeluje z več kot 300 regionalnimi in globalnimi podjetji, ki jim storitve zagotavlja na skoraj 50 lokacijah, v Sloveniji sta to Ljubljana in Koper.

Na Slovenijo gledajo kot na domači trg

Družba Mplus je od leta 2016 prevzela skupno 57 različnih podjetij. Vstop v lastništvo Panvite je največji posel Mplus doslej in prvi korak v živilsko in kmetijsko dejavnost, a je hrvaška družba v Sloveniji prisotna že od leta 2017, ko je prevzela podjetji Linea Directa in CDE Nova Tehnologija. 

Leta 2023 je sklenila partnerstvo s podjetjem Manpower Slovenija in kupila podjetje Konverzija, lastnika platforme Pink Panda.

Poleg tega je Mplus investiral tudi v IEDC – Poslovno šolo Bled, kjer je največji lastnik hrvaške skupine Stjepan Orešković od junija 2022 naprej tudi predsednik nadzornega odbora. Skupina Mplus gleda na Slovenijo kot na domači trg, saj je to država v regiji, kjer je realizirala največ investicij.

Stjepan Orešković, največji lastnik Mplus (vir: mplusgroup.eu)

Ob največjem lastniku Stjepanu Oreškoviću v družbi še pokojninski skladi, zasebni kapital in razvojne institucije

Skupina Mplus združuje štiri poslovne vertikale: 

  • vertikalo za zunanje izvajanje podpornih procesov, ki jo sestavljajo krovno podjetje M Plus Croatia d.o.o. s hčerinskimi družbami; 
  • kadrovsko vertikalo s podjetji, ki delujejo v okviru skupine Workplace in blagovne znamke Manpower; 
  • dejavnost e-trgovine, vertikalo, ki jo pod blagovno znamko Eplus Ventures sestavljajo podjetja, ki delujejo po skupnem poslovnem modelu e-Trgovine: 
  • in najnovejšo, kmetijsko-živilsko vertikalo, ki jo sestavljajo družbe v Skupini Panvita.

V svoji lastniški strukturi ob največjem lastniku Stjepanu Oreškoviću združuje pokojninske sklade, institucionalne vlagatelje, mednarodne sklade zasebnega kapitala, razvojne institucije in zasebne vlagatelje. 

Poslovno skupnost Mplus sestavlja več kot 13.700 zaposlenih, skupina pa svoje storitve zagotavlja strankam, ki poleg Hrvaške poslujejo še v 57 državah po svetu.

Komentarji (1)

1411

Kak je stari šau, že razprodaja..

Starejše novice