Slika je simbolična.
Medtem ko na območju Salzburga odpravljajo elektronsko omejitev hitrosti na 100 kilometrov na uro, Štajerska ta korak za avtocestna odseka A2 in A9 proti Gradcu močno zavrača, saj naj bi razveljavitev povzročila ponovno povečanje onesnaženosti zraka.

Od leta 2008 je na nekaterih odsekih avstrijskih avtocest, tudi na odseku A9, ki pelje od Šentilja proti Gradcu, vzpostavljena tako imenovana 'zračna stotka' oziroma omejitev hitrosti na 100 kilometrov na uro.

Spremenljiva omejitev hitrosti, ki se nanaša na kakovost zraka

Gre za spremenljivo omejitev hitrosti z dodatno kratico 'IG-L', ki so jo uvedli v sklopu avstrijskega zveznega emisijskega zakona, katerega namen je med drugim zmanjšati emisije onesnaževal iz motornih vozil.

Za dosego tega cilja so bile na odsekih avtocest in dvopasovnih cest uvedene spremenljive omejitve hitrosti, ki postanejo aktivne, ko se v zraku poveča onesnaženost

To pomeni, da lahko na cestah 'zračna stotka' oziroma omejitev hitrosti na 100 kilometrov na uro, velja nekatere dni, druge pa ne, vse je seveda odvisno od tega, kakšno kakovost zraka izmerijo merilne postaje.

Tovrstne omejitve hitrosti na podlagi 'IG-L' so bile od takrat najprej uvedene na odsekih avtocest in hitrih cest na Tirolskem, Salzburgu, Štajerskem, Zgornji Avstriji in Koroškem, v skupni dolžini več kot 400 kilometrov. 

V Salzburgu jo ukinjajo, na Štajerskem pa od nje ne odstopajo

Ker pa se je zaradi onesnaženega zraka omejitev hitrosti na omenjenih odsekih večkrat znižala na 100 kilometrov na uro, je posledično prihajalo do tega, da se je promet večkrat dnevno upočasnil in so nastajali daljši zastoji. To pa je negativno vplivalo tudi na voznike in pretok prometa. 

Zato so se zdaj v nekaterih območjih Avstrije, na primer v Salzburgu, odločili, da tako imenovano 'zračno stotko' ukinejo in bo spet vzpostavljena normalna omejitev hitrosti. 

Enostavno ni več podlage za omejitev hitrosti, je konec tedna dejala podguvernerka Salzburga in uradnica za okolje Marlene Svazek iz vrst stranke FPÖ.

Elektronska omejitev 100 kilometrov na uro, ki zaradi slabe kakovosti zraka že 15 let upočasnjuje voznike na Tauernautobahn (A10) med Salzburgom in Gollingom bo razveljavljena, voznikom pa bo spet dovoljena vožnja s hitrostjo 130 kilometrov na uro

Kako bo na odseku proti Gradcu?

A kljub temu da so v Salzburgu uvedli razveljavitev spremenljive omejitve hitrosti 'IG-L', nekatera območja Avstrije vztrajajo pri tem, da ta omejitev hitrosti ostane. 

Štajerska ta korak zavrača predvsem za avtocestna odseka A2 in A9, ki pelje od Šentilja proti Gradcu, saj menijo, da bi razveljavitev povzročila ponovno povečanje onesnaženosti zraka.

Na avtocesti proti Gradcu se bo torej - kot kaže - omejitev hitrosti še vedno spreminjala in je lahko tudi 100 kilometrov na uro. 

Komentarji (11)

majmun (ni preverjeno)

zeleni kreteni

realnoo (ni preverjeno)

treba jih jebati
i nič jesti dati

In reply to by majmun (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Pri nas bi pa trebalo tovornjake v avstrijo poslati, pa hostrosti 100 ne 60.

lukčev mesec (ni preverjeno)

Bo potrebno te histerične podnebnike razogljičiti in reciklirati.

Alesss (ni preverjeno)

Ta bedarija, ki prinaša samo kasiranje se še vsi Avstrijci več ne držijo, skoraj vsak ima radar senzor oz. vidiš kamere na nadvozih že od daleč. Nikoli se ne peljem 100 ko je prižgan znak pa kazni še enkrat nisem dobil, kazen je pa 40-50 e.

Hik (ni preverjeno)

Zračna stotka.. pa sej nimate vseh čistih za take izraze

realnoo (ni preverjeno)

tele mamino

In reply to by Hik (ni preverjeno)

Soboškedneve2023 (ni preverjeno)

Kupite vsi električne skiroje ker počasi drugo nebo več dovoljeno voziti. Evropa bo sama sebe uničila. Kitajci se pa smejijo ker našo tehnologijo prepovedujemo od leta 2035. Vprašanje je kdo bo do takrat sploh še delal avtomobile na bencin.... Američani in Kitajci pa naj še naprej kurijo vse povprek za elektriko...

Avhhhffs (ni preverjeno)

Glupi avstrijci (omejitev na 100km pomeni če se 50avto nabašejo pa se vozijo en za drugim pomeni ka se zrak bolj osnažuje če pretok prometa ni tekoč na 130km na uro in ni zastoja ..🤷kmečka logika

čarni vrag (ni preverjeno)

Vidim da so pisci na sobotainfo vedno manj pismeni, zato pišejo težko razumljive texte.

Realnoo (ni preverjeno)

Se strinjam.

Starejše novice