Vir: Policijska uprava Maribor
Ko obnemijo celo policisti ...

Policisti Policijske uprave Maribor danes izvajajo poostren nadzor cestnega prometa nad uporabo varnostnih pasov pri voznikih in potnikih motornih vozil ter nad uporabo ustreznih zadrževalnih sistemov pri prevozih otrok.

Prav tako v tem času izvajamo poostren nadzor nad vozniki lahkih motornih vozil, kot so na primer e-skiroji.

Tega prizora niso pričakovali ...

Policisti Policijske postaje Ormož so danes zjutraj, pred enim izmed vrtcev na območju Ormoža, ustavili 47-letnega voznika mopeda, na katerega je imel priklopljen lahki priklopnik domače izdelave, v slednjem pa je peljal otroka.

Policisti so vozniku izdali plačilni nalog zaradi kršitev določil zakona o prevozih v cestnem prometu in mu prepovedali nadaljnjo vožnjo.

Namen poostrenega nadzora je vplivati na povečanje uporabe varnostnih pasov (v osebnih avtomobilih, tovornih vozilih in avtobusih) in zadrževalnih sistemov pri prevozih otrok ter s tem vplivati na zmanjšanje negativnih posledic prometnih nesreč.

V poostrenem nadzoru želimo vplivati tudi na voznike lahkih motornih vozil, saj je uporaba e-skirojev v zadnjih letih v porastu in se s povečanjem deleža tovrstnih udeležencev v cestnem prometu povečuje tudi s tem povezana prometnovarnostna problematika.

V poostrenem nadzoru ugotavljajo tudi druge kršitve cestnoprometnih predpisov, ki vplivajo na varnost cestnega prometa, na primer nepravilno uporabo naprav ali opreme, ki ovirajo vidno ali slušno zaznavanje med vožnjo, hitrost vožnje, psihofizično stanje voznikov …

Pravilna privezanost z varnostnim pasom oziroma uporaba ustreznih zadrževalnih sistemov pri prevozih otrok je zelo pomemben dejavnik, ki vpliva na zmanjšanje posledic prometnih nesreč, predvsem iz naslednjih razlogov:

  • pripeti vozniki in potniki v vozilu v primeru trka ostanejo na svojem sedežu;
  • varnostni pas oziroma zadrževalni sistem ob čelnem trku zmanjšuje gibanje telesa naprej in tako preprečuje trk z notranjostjo vozila;
  • varnostni pas oziroma zadrževalni sistem prevzame velik del energije in jo porazdeli na različne dele telesa, kar učinkovito zmanjša posledice trka na posamezen del telesa;
  • v kombinaciji z zračno blazino ter drugimi elementi pasivne varnosti (naslonjalo za glavo, ergonomski sedeži, karoserija vozila) varnostni pas zagotavlja vozniku in potnikom učinkovito zaščito.

V povezavi z navedenim voznikom in potnikom svetujejo, da dosledno spoštujejo cestnoprometne predpise ter se ustrezno pripnejo z varnostnimi pasovi in da otroke prevažajo v predpisanih zadrževalnih sistemih.

Voznikom lahkih motornih vozil pa sporočajo, da so kot udeleženci v cestnem prometu do dopolnjenega 18. leta dolžni med vožnjo uporabljali ustrezno pripeto zaščitno kolesarsko čelado, da uporabljajo ustrezne prometne površine, da prilagodijo hitrost svoje vožnje in upoštevajo cestnoprometne predpise.

Komentarji (10)

majmun (ni preverjeno)

so policisti krsceni 4pm

duplini (ni preverjeno)

Obnenemela je vaša nora pamet diletanstka.... pa ka ste resno zbisneli s temi prizadetimi in plitvimi naslovi prispevkov? Samo še na nova24 so bole prizadeti od vas....

Besa (ni preverjeno)

Bravo Duplini ! Samo nova 24 je bolj prizadeta !

In reply to by duplini (ni preverjeno)

99 (ni preverjeno)

Odlično!

In reply to by duplini (ni preverjeno)

Delta Force (ni preverjeno)

šokantno!!!!!!!

Cikkk (ni preverjeno)

bla bla in če ga ne pripelje v vrtec, šolo pa je spet to problem.

Tokol (ni preverjeno)

Današnja policija se upa samo spravljat na šibke in revne ljudi potem se pa s tem hvali po medijih sram jih je leko

met

Placilni nalog pa res potrebuje, glede na prevozno sredstvo, ki ga uporablja. Zdaj ste mu olajšalali zivljenje.

met

Placilni nalog pa res potrebuje, glede na prevozno sredstvo, ki ga uporablja. Zdaj ste mu olajšalali zivljenje.

jurko (ni preverjeno)

Se strinjam z varnostjo na cesti. Ali najprej bi ga opozorili na to njegovo remek delo. Sicer je pa stvar unikat, oz. kopija nekje z vzhoda.

Starejše novice