V Italiji so danes potrdili prvi primer nove različice novega koronavirusa omikron.

Kot je sporočil italijanski inštitut za javno zdravje, gre za potnika iz Mozambika, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Bolnik in člani njegove družine so v dobrem zdravstvenem stanju,« so še sporočili v Rimu.

Prav tako je tudi Velika Britanija danes sporočila, da so v državi potrdili prva dva primera nove različice novega koronavirusa omikron. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so različico omikron ločeno potrdili v mestih Nottingham in Chelmsford. Oba primera naj bi bila sicer povezana med sabo.

Okužbe se širijo tudi v drugih evropskih državah. Tako so tudi v Münchnu na Bavarskem potrdili prva dva primera nove različice novega koronavirusa omikron v Nemčiji. Kot je sporočil bavarski minister za zdravje Klaus Holetschek, sta oba potnika 24. novembra prispela z letalom iz Južne Afrike.

V Sloveniji različice omikron še niso potrdili.

S spleta

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mara0 (nepreverjen)

Ja bomo. Jutri zaran že bau članek.

Mara00 (nepreverjen)

Bomo tudi pri nas kmalu potrdili novi virus? Itak če ga vsi že majo. Čudno ka nesmo med prvimi ponavadi resan mi vse hitro dobijmo

In reply to by Mara0 (nepreverjen)

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

Sem se cepil sedaj se mi pa ne digne več Je rekla Tanja flaskon da me bo prodala administratorji za ženskog pedra bom že dober

In reply to by Mara00 (nepreverjen)

En (nepreverjen)

Zanimivo, ka se z avijonon lejko pelaš samo cepljen. Kak je te lejko virus prileto iz afrike???

woalap (nepreverjen)

bolj ko zanimivo, je to cudno. sploh ker v j. afriki pravijo da sploh ni nic posebnega, v evropi pa panika, no med mediji in farmacijo. 3x ugibajte zakaj.

In reply to by En (nepreverjen)

Carni vrag (nepreverjen)

Seres tele mamino zabito z drisko polito

In reply to by En (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Fantaziranje virologov-šarlatanov dela na polno. Nič ne vejo a vseeno strašijo. Cepivo proti tej različici ne pomaga a vseeno se cepite.

Smešnež (nepreverjen)

😂😂😂😂😂😂

Janša lopov123 (nepreverjen)

Od kod vam ta lažen virus to ne obstaja.

Carni vrag (nepreverjen)

A je tebi bik v glavoj se sprdnuo da si tak fuknjeni prokleti stvor levo fasisticnl komunisticni

In reply to by Janša lopov123 (nepreverjen)

naBOL (nepreverjen)

GE MAN ŽE 40 LEJT UNIKATEN GORIČKI VIRUS V SEBI PA ŠE ŽIVIM.

Precepleni goričanci (nepreverjen)

Zatou ka redno jemljemo cepivo!

In reply to by naBOL (nepreverjen)

JAR (nepreverjen)

Mediji v Južni Afriki in njihovi doktori pa gučijo ka je ta različica sploj nej nič ekstra in se sploj ne razlikuje od tej ka jo zdaj mamo. V Evropi pa palik pokavrjeni političari nafudavlejo pa strašijo narod. Glupi narod pa naseda, kak že celi čas do zdaj.

Isti na (nepreverjen)

Prinas bole vörvlejo lidje, ležej jih na pizdijo kak ove v Afriki.

In reply to by JAR (nepreverjen)

Muraa pfuj (nepreverjen)

Ej ovce na pasnikih cepljeni kje ste?ste v vrsti za 3 sus ze???cez 1 leto 4 sus????telebanceki odprite si oci,elite zura okoli kje se njin snubi vi pa v sobah zaprti....dajte se cepit in bodite del eksperimenta lepo vas prosim da meni nebo trebalo!!!!susajte se v mozak ovceeeeeeee

100-100 (nepreverjen)

Zdaj si pa veseli grato, na tvojon mesti, bi se malo vzeu v roke, premislo od telebančkov. Ne sekejraj se, mi se več ne sekejramo. Ka pa či je rejsan, ka virus ne pride do živoga tistin šteri so brez mozga, tou si že čuo.

In reply to by Muraa pfuj (nepreverjen)

.... ..... (nepreverjen)

Debeli fuknjenec brez mozga si se tij skoto. Tele prizadeto ustaško.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Ti znaš kaj drüjgoga kak grdou gučati, tak sta te oča pa mati fčila. Me baš zanima z štere riti si ti prleto. Sploj znaš što so bili ustaši ?

In reply to by .... ..... (nepreverjen)

Čakija Noris (nepreverjen)

Ha,ha,ha,kakši norčeki komentirajo,bolano.

.... ..... (nepreverjen)

Debeli fuknjenec najbole bolan si tij v prizadeti glavi. Gnoj prekleti.

In reply to by Čakija Noris (nepreverjen)

Carni vrag (nepreverjen)

Seres tele mamino zabito z drisko polito

In reply to by .... ..... (nepreverjen)

Ilonka (nepreverjen)

Stroka se še nej odločila kama uvrstiti tej virus, ker so za to potrejbne raziskave in spremljanje virusa. Študent na sobotainfo je kot prvi na svejti to različico razglasil kak nevarno. Fala, za nagrado si lejko kujpiš kosilo na bon.

goričanec2 (nepreverjen)

Cepljeni prvlčejo virus! Krijve do pa necepleni ka nikan nemremo! 🤔

2022 (nepreverjen)

Javna gonja proti zdravnikov sem lahko nadaljuje, dejstva pa bodo govorila sama zase. Dejstvo je, da imamo zdravnikov v državi podpovprečno malo. Dejstvo je, da so obstoječi zdravniki nezadovoljni in da je vzdušje med tistimi, ki delajo v javnem sektorju slabo. Dejstvo je, da so delovni pogoji v Sloveniji tako slabi, da niti Srbi, niti Makedonci niso več zainteresirani za delo pri nas, mogoče imamo kaj šanse, da privabimo koga iz Bosne ali Kosova. Dejstvo je, da generacije 45 plus ne bodo odšle v tujino, ampak bodo v službah ostale do penzije. Generacije od 45 do 60 bodo iskale izhod iz nedelujočega javnega zdravstva, saj je zelo nestimulativno delati v okoljih, kjer je bolnik na zadnjem mestu, na prvem pa birokratske ovire, nefleksibilnost sistema, neurejen informacijski sistem, ves čas pa si ob vseh naporih in obremenitvah izpostavljen medijskemu linču in demoniziranju. Mladim pa je svet odprt. Njihova mentaliteta drugačna. In če bodo videli, da tukaj ne morejo izpolnjevati svojega poslanstva in uporabljati svojega znanja ter biti za to ustrezno nagrajeni, bodo pač šli drugam. Nič več niso dolžni svoji državi, kot npr. ekonomisti, informatiki, farmacevti ali odvetniki, ki so se tudi izšolali na stroške davkoplačevalcev. Ljudje pa se bodo morali odločiti, da začnejo zaradi problemov v zdravstvu naslavljati tiste, ki so odgovorni za organizacijo zdravstvenega sistema. Ker zdravniki to niso

helmut (nepreverjen)

tou je tou se zadnji žebelj v krsto gospodarstva sledi zlom.

2022 (nepreverjen)

Dejstva o plačah zdravnikov: specializant, ko začne z delom, je uvrščen v 38. plačni razred, kar znese nekje 1200€ neto. Med specializacijo že po parih mesecih sprejema odgovornost in odločitve o zdravljenju pacientov, opravlja delo kot samostojen zdravnik, le za težje primere ima možnost posveta z mentorjem.

Z vsakim letom pridobiva težje primere, več odgovornosti. Z vsakim letom pa se mu plača dvigne za 1-2 plačna razreda, kar je nekje med 40 in 80 €.

Tekom specializacije, torej po 5 letih, lahko doseže neto plačo nekje 1600 do 1700(45-47. plačni razred) preden zaključi specializacijo. Po zaključeni specializaciji postane mladi specialist s plačo približno 1800(47. razred približno).

Če se vam to zdijo dobre plače, za ves vložen trud med študijem, odgovornost za zdravje ljudi, odločitve, ki jih sprejemajo, stalno izobraževanje, vse obremenitve..

Tudi prav, samo želim predstaviti dejstva. In dejstva zgovorno govorijo, zakaj ljudje odhajajo..

Dodatno bi izpostavil tudi slabe delovne pogoje, logistično zaostal in rigiden sistem, nastrojenost ljudi proti sistemu.

Za ilustracijo bi dodal sosednjo Avstrijo, kamor kolegi odhajajo. Pogoji dela so neprimerno boljši, plače pa 2x toliko, kar je pri nas.

Naj si vsak ustvari svoje mnenje o tem, samo naj imajo ljudje pred sabo dejstva, ko si ustvarjajo mnenje.

100-100 (nepreverjen)

Kak prvo , dejstvo je tüj ka vas je izšolo narod. Dali smo van brezplačno šolnino, dali smo van štipendije. Zdaj pač trbej dati narodi nazaj, ka van je narod pač omogočo. Samo nej, zdaj se džočete po spleti, grozite, ka te odišli v tujino. Doma te pa pustili stariše, pa fse šteri so vas z svojimi težko prigaranimi kmečkimi, delavskimi plačami školali. Ja rejsan je v Avstriji vekša plača, več se pa tüj dela, dosta več. Tan nemajo zdravniki svoje sobe, možnosti spanja, tan zdravniki delajo fse. Čeduže več vas je čakalne vrste pa čeduže vekše, zakoj, zato ka izsiljujete z plačami. Malo van je zrastlo preg glave ali edno si zapomnite, brez strojnikov, električarov, inžinejrov bi vi gnes den ešče isda krf puščali. Oni so van napravili te aparate, ka pa te vi delate. Zdravila, nej tou dela farmacija. Takšno je pač moje mnenje, malo se strpite, itak ste fsi dobro situejrani.

In reply to by 2022 (nepreverjen)

teta pehta (nepreverjen)

Dragi mladi zdravniki, ker vem za boj generacij v medicini (stari zdravniki : mladi zdravniki) vas razumem. Vem koliko polen vam leti pod noge, koliko se vas onemogoča in kakšno je razmerje plač mladi:stari.! Ampak, ta medgeneracijski spopad znotraj medicine boste morali dobiti sami, tu vam državljani oz. pacienti ne moremo pomagati.

Ampak; medicino ste šli študirat, ker "bi radi pomagali ljudem".

Ko pa doštudirate in specializirate, pa ugotovite, da bi radi pomagali predvsem sami sebi. Vse lepo in prav, vsak si želi čim večjo plačo, in ko gledate "ta stare" in njihove plače, razumem , da vam pogled takoj uhaja čez mejo, kjer imajo zdravniki boljše plače. Jih pa imajo pa tudi trgovke, tajnice, šoferji, delavci za tekočim trakom!
Na to pa hote pozabite. In ravno ti, zadnji našteti, so sfinancirali vašo diplomo, vaš doktorat. Vse od gimnazije (4 leta), medicinske fakultete (6 let npr.), specializacije (tudi par let);
in ko to seštejemo, dobimo 10-15 let vašega, pri nas brezplačnega šolanja. Če bi študirali v tujini, bi bili do grla zadolženi s kreditom za študij (razen, če bi bili iz bogate familiije). In od velike doktorske plače v tujini bi 10-15 let odplačevali svoj študij. Vi to dobro veste in namenoma prezrete.
Da ne dolgovezim: moje mnenje je, da bi "potrdilo o dobrem imenu" za odhod v tujino lahko pridobili šele, ko bi zgoraj omenjenih 10-15 let oddelali doma i tako nekako "odslužili" ljudstvu, ki je vaše izobraževanje "častilo". Če to razumete kot "omejevanje osebne svobode", potem si pa vzemite osebno svobodo že prej in se vpišite na študij medicine v tujino!
To pa bi bilo izvedljivo le pri redkih, a ne?!
Poznam "doktorsko" familijo v Ameriki. Oba starša zdravnika, dva otroka - oba študirata medicino. Starša delata še pa še, da zaslužita dovolj, da lahko plačujeta študij sina in hčere.
In ko se ta dva upokojita, bo njuna življenjska bilanca izgledala takole: imela bosta dva otroka - zdravnika, eno leseno , po ameriško veliko hišo in vsak svoj avtomobil. Celo življenje sta delala za to!
Malo si predstavljajte, kakšna je "življenjska bilanca" ob upokojitvi slovenskega zdravniškega para.
Pa zlate palice lahko zanemarite!

In reply to by 2022 (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice