Gre za prvo državo na svetu, ki je odobrila uporabo cepiva proti okužbi z novim koronavirusom za živali. Imenuje se Carnivac-Cov.

Govorimo namreč o Rusiji. Ta je od oktobra cepivo testirala na psih, mačkah, minkih in drugih živalih. Vse so po cepljenju razvile protitelesa, so sporočili iz ruskega centra za zdravje živali, ki je razvilo cepivo, poroča STA.

Zaenkrat sicer ni potrebe po množičnem cepljenju živali, saj tveganje za prenos okužbe z živali na človeka trenutno praktično ne obstaja. A cepivo za živali bi v prihodnosti potencialno lahko pomagalo preprečiti širjenje novih različic virusa, so še sporočili in pri tem posebej izpostavili minke, za katere se je že izkazalo, da so posebej dovzetni za mutacije virusa sars-cov-2, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija verjetno želi predvsem ohraniti svoje velike farme minkov in jo skrbi morebitna ponovitev danskega scenarija, kjer so lani odredili pokol več kot 15 milijonov teh živali, da bi preprečili prenos virusa na ljudi. 

Razlog za zaskrbljenost je bila predvsem ena od petih različic novega koronavirusa, ki so jo odkrili pri minkih in za katero so ugotovili, da pri ljudeh zmanjšuje sposobnost tvorjenja protiteles, kar bi lahko v prihodnje vodilo v neučinkovitost cepiv. Do konca tega leta so farme minkov na Danskem zdaj prepovedane.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
asdasd (nepreverjen)

moren se smeknite

Karl Marx (nepreverjen)

pesojebce cepijo za astra animal ceneko

Starejše novice