VIR: Turistična zveza Vodnjana
Pohodniki bodo zagotovo veseli novice, da so južni sosedje obnovili še eno izmed hrvaških Camino poti, ki kar kliče po obisku.

Obnovljena romarska pot na Hrvaškem predstavlja privlačno novo možnost za turiste, ki želijo doživeti bogato zgodovino, kulturno dediščino ter očarljivo naravno okolje tega edinstvenega območja. 

S svečano otvoritvijo poti v mestu Vodnjan so lokalne turistične organizacije in občine Fažana, Ližnjan, Medulin in Marčana združile moči ter ustvarile izjemno turistično doživetje, ki povezuje zgodovinsko preteklost s sodobno turistično ponudbo. 

Nedavno so v istrskem mestecu Vodnjan svečano otvorili odprtje poti Jakobove poti Južna Istra, ki skupno meri okrog 180 kilometrov. Otvoritve se je udeležilo približno 600 pohodnikov, ki so skupaj prehodili približno 12 kilometrov.

S tem projektom so, kot navajajo, postavili Južno Istro na zemljevid svetovnih turističnih destinacij ter obiskovalcem omogočili resnično izjemno potovanje skozi čas.

VIR: Facebook skupina Vodnjanski đir
VIR: Turistična zveza Vodnjana

Prehoditi jo je mogoče v enem tednu

Pot Camino Južna Istra je razdeljena na sedem etap, ki jih je mogoče prehoditi v enem tednu. Obiskovalcem omogoča, da doživijo zgodovinsko, kulturno in sakralno dediščino ob impresivni naravi Južne Istre. Vsaka etapa razkriva svojo zgodbo in edinstvene znamenitosti, ki bogatijo doživetje popotnika.

Naša južna soseda ima sicer bogato zgodovino, povezano s priljubljenim Caminom. Že leta 1203 so tam delovale lokalne bratovščine, na tem območju pa so izdelovali tudi romarska oblačila in drugih posebni privilegiji, ki so bili podeljeni romarjem, ki so v srednjem veku hodili od Hrvaške do Santiaga de Compostele ter nazaj. 

Tradicija obnov Camino oziroma Jakobovih poti po Hrvaški se nadaljuje

Pred nekaj leti je skupina navdušencev začela obnavljati srednjeveške Camino poti po Hrvaški, ki so bile del hrvaške zgodovine že od leta 1203.

Na Hrvaškem so oživeli že osem Camino poti: Camino Krk, Camino Imota, Camino Podravina, Camino Banovina, Camino Šibenik, Camino Brač, Camino Korčula in Camino Južna Istra.

Kmalu bodo otvorili tudi Camino Dubrovnik Međugorje, ki bo že deveta na seznamu.

VIR: Turistična zveza Vodnjana
VIR: Turistična zveza Vodnjana

Vodnjan je mesto postal šele leta 2003

Znotraj očarljivega mesta Vodnjan v Južni Istri se nahaja okrog 20 cerkva in drugih sakralnih objektov, ki pričajo o verskem in kulturnem bogastvu tega območja. 

Med najbolj znanimi so cerkev Svete Madone Traverse, cerkev Gospe od Karmela, cerkev Svete Katarine, cerkev Svetega Antuna, cerkvica Svete Nedelje, cerkvica Sveti Križ, cerkev Svetega Martina ter kapucinski samostan.

Navdušil pa vas bo tudi sprehod skozi ozke uličice Vodnjana, ki skrivajo stoletja stare zgradbe, ter občudovanje znamenitosti, kot je palača Bradamante, ki priča o bogati kulturni dediščini tega hrvaškega bisera.

Vreden obiska tudi park v okolici Vodnjana

Muzej na prostem v mestu Vodnjan se imenuje Park Kažunov. Je eden od značilnosti Istre in ponuja vpogled v tradicionalno gradnjo kamnitih hiš suhe gradnje, imenovanih kažuni. 

Nahaja se v okolici Vodnjana, kjer je več kot 3000 teh enosobnih hišic, ki so služile kot zatočišče za poljedelce in pastirje ter za spravljanje orodja. 

Park omogoča obiskovalcem, da si ogledajo štiri faze gradnje kažuna, od temeljev do končne podobe, ter sodelujejo v delavnicah, ki potekajo enkrat letno.

VIR: Turistična zveza Vodnjana
VIR: Turistična zveza Vodnjana

Komentarji (3)

Opazovalka (ni preverjeno)

Kelko so vam kroati placali za to objavo?

Previdno u naravi (ni preverjeno)

bild/regional/hannover/blutvergiftung-nach-mueckenstich-fussballer-verliert-beide-beine-66313560faf54444ebf71f09

Realnost (ni preverjeno)

Lepa pot oz.trasa,na žalost pa polna smeti.

Starejše novice