Foto: Jure Banfi
Jesenski izkupiček je pod ravnjo, ki se pričakuje od Maribora, pred tekmovalnim premorom priznava Ante Šimundža. Trener vijoličastih je po koncu jesenskega dela prvenstva ekskluzivno spregovoril tudi pred našim mikrofonom in kamero.

V Ljudskem vrtu so jesenski del prvenstva zaključili z novinarsko konferenco Anteja Šimundže, ki je nato stopil tudi pred naš mikrofon in kamero.

Maribor, ki bo nadaljevanje Prve lige Telemach pričakal na četrtem mestu, se je v zimski premor podal z dvema zaporednima remijema. Vijoličasti so po točki v Kopru remizirali še z Radomljami.

To soboto je bila predvidena še tekma z Aluminijem, a je bil štajerski obračun po sklepu pristojnih organov nogometne zveze preložen v nadaljevanje prvenstva. Šimundža je pozdravil to odločitev:

»Mislim, da je bilo glede na pogoje to zelo dobra rešitev Nogometne zveze Slovenije. Nogomet se igra zaradi gledalcev, da uživajo v nogometu. Če ni pogojev za dobro igro, je nesmiselno vztrajati.«

Debel zaostanek za Celjem

»Nisem zadovoljen z zaključkom jesenskega dela sezone, saj smo nasprotniku podarili preveč in so točke odšle k njim. Z naše strani je bilo v obrambi storjenega premalo, predvsem v dojemanju, kako in kaj.

Če pogledamo pozitivno stran, nismo izgubili. Po derbiju, ki je čustveno zahteven, smo na težkem gostovanju v Kopru odigrali neodločeno. Kljub našim šestim zadetkom, tri smo zabili sami.

S tega stališča ne morem biti zadovoljen, saj smo storili premalo, da bi se tekma dobili,« je Šimundža nezadovoljen z izplenom na zadnjih dveh gostovanjih.

Dvoboja s Koprčani in Radomljani nista edina, na katerih so Mariborčani izgubljali dragocene točke. Pet remijev in kar šest porazov na 19 ligaških preizkušnjah je preveč za standarde 16-kratnih državnih prvakov.

Mariborčani so jeseni grešili prevečkrat, da bi lahko ostali v stiku z vodilnimi Celjani. Štajerski rival po včerajšnji zmagi proti Kopru beži že za 18 točk, prednost drugouvrščene Olimpije pa znaša znosnejših osem točk. 

Na zadnjih tekmah ni bil zadovoljen z delom v fazi obrambe (foto: Jure Banfi).

S kakšnimi cilji v pomlad?

»V nadaljevanju sezone moramo dvigniti konstanto v sami tekmi, v tekmovanju. Želim, da prihaja do čim manj nihanj, kar se nam je sedaj velikokrat dogajalo tudi med tekmami.

Glede tega moramo narediti korak naprej. Po analizi bomo določili smernice, po analizah trenerji postavimo stvari, da bi lahko bili spomladi na dosti višji ravni,« je trener Maribora odgovoril na vprašanje, s kakšnimi cilji bo klub vstopil v nadaljevanje sezone.

Zdi se, da Mariboru ob napovedani zimski prevetritvi kadra preostane le še boj za drugo mesto državnega prvenstva in lov na pokalno lovoriko, ki se moštvu iz mesta ob Dravi izmika že vse od zadnje osvojitve v letu 2016.

Igralska zasedba bo doživela nekaj sprememb, ob Maksu Barišiću gre v slačilnici pričakovati še kakšen nov obraz. To obenem pomeni, da bo prišlo tudi do nekaj odhodov. Kdo je zaključil z bivanjem v Ljudskem vrtu?

Že pred tedni se je kot prva z odhodom iz Maribora omenjalo Ishaqa Rafiuja in Aljaža Antolina. Prekmurca so že povezovali z vrnitvijo v Fazanerijo, kakšna je njegova prihodnost?

»Vsi igralci imajo potrebne informacije, športni direktor Šuler pa je tisti, ki bo te aktivnosti izpeljal tako, kot si v klubu želimo,« je Šimundža ostal nekoliko skrivnosten.

Aljaž Antolin naj bi bil med kandidati za odhod iz Maribora (foto: Jure Banfi).

O kadrovanju in sodelovanju z Damjanom Ošlajem

»Na določenih položajih se želimo okrepiti, za določene položaje iščemo rešitve višje kakovosti. To je spet delo športnega direktorja, ki bo, ko bo čas za to, te prestope tudi potrdil,« se je Šimundža dotaknil še zimskega kadrovanja.

S selitvijo v Maribor so pred dnevi povezovali Žigo Repasa, ki bi se, če bo do prestopa res prišlo, v Ljudskem vrtu pridružil starejšemu bratu Janu Repasu. Članu Domžal s koncem sezone poteče pogodba.

S koncem sezone 2023/24 bo dogovor z Muro potekel tudi Roku Jurišiću, ki naj bi bil ravno tako na seznamu potencialnih tarč Maribora. Štajerci naj bi bili zainteresirani tudi za Dardana Shabanhaxhaja, a ima prvi strelec črno-belih s Sobočani sklenjeno enoinpolletno pogodbo, Mura pa s tem tudi boljše izhodišče glede pogajanj.

Če bo igralski kader Maribora doživel nekaj sprememb, pa le-teh ne bo v trenerskem štabu. Šimundža bo tudi v prihodnje sodeloval z nekdanjim branilcem Mure Damjanom Ošlajem. Dvojec se dobro pozna že iz časov v Murski Soboti in Razgradu:

»Z Damjanom sva prijatelja, vendar to prijateljstvo ne pomeni popolnoma nič pri tem, da je del mojega strokovnega štaba. Damjan ima kvalitete, ki jih potrebujem. Tudi Luka Bašić, ki je z mano sodeloval lani, je ostal v štabu zaradi kvalitet, ki jih ima in ne zaradi drugih stvari.

Kot sem po povratku v Maribor večkrat dejal tudi za nogometaše, kako in kaj, velja tudi za strokovni štab. Lahko pa rečem, da ostajamo v isti zasedbi tudi spomladi.«

Z Damjanom Ošlajem je sodeloval že pri Muri in Ludogorcu (foto: Jure Banfi).

Z nogometaši Maribora tudi na evropsko prvenstvo?

»Tega si srčno želim. Eno so moje želje, drugo pa je realnost. Najbolj pomembno je, da so fantje tisti, ki prepoznajo, kaj pomeni evropsko prvenstvo, svetovno prvenstvo in reprezentanca, in najdejo svoj cilj.

Verjamem in upam, da lahko selektor Matjaž Kek tudi v Mariboru najde kakovost, ki jo premoremo,« je Šimundža dejal še na vprašanje, če se lahko tudi v Ljudskem vrtu nadejajo reprezentanta, ki bi bil junija del evropskega prvenstva.

Dvainpetdesetletnik ob tem priznava, da je preboj na evropsko prvenstvo pozitiven impulz za vse klube v Sloveniji. 

V isti sapi je poudaril, da se nihče ne sme zadovoljili zgolj z uvrstitvijo na turnir in da je potrebno državno prvenstvo tudi prihodnosti dvigati na višjo raven, sicer se bo na odmeven dosežek reprezentance znova čakalo naslednjih 15 let.

Se strinjate s strategom Maribora?

Komentarji (3)

Pohorčan (ni preverjeno)

Filozof Pimena opica

naši (ni preverjeno)

Ante zakoj si nas zapujsto ? Zavolo evrojov ?

kurčič (ni preverjeno)

pa Ante je vido ka se dogaja klubi in je pravi čas vujšo

In reply to by naši (ni preverjeno)

Starejše novice