Foto: Jure Banfi
Borut Kocet, vodja Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Murska Sobota, je podal izjavo glede ukrepov policije v povezavi z varovanjem današnje nogometne tekme med Muro in Mariborom.

O dogodku, ki je zaznamoval današnji nogometni derbi Mure in Maribora, so ob 21. uri spregovorili tudi soboški policisti.

Prekmursko-štajerski derbi je bil iz vidika varnosti ocenjen kot dogodek srednjega tveganja in je bil varovan v skladu s sprejetim načrtom. Policisti so pri izvajanju nalog v dveh primerih odkrili prepovedano drogo in v dveh primerih prepovedano pirotehniko.

Tekma je bila prekinjena v 57. minuti, ko je odvrženi pirotehnični izdelek sprožil močno eksplozijo, v kateri se je poškodovalo pet nogometašev Mure in kondicijski trener domače ekipe.

Vseh šest je bilo po pregledu na soboški urgenci napotenih na nadaljnje preiskave v UKC Maribor, so v izjavi za javnost zapisali v soboškem klubu. Stopnja poškodb bo znana naknadno, so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota.

Pri črno-belih so na novinarski konferenci razkrili, da sta jo najtežje skupila Tilen Ščernjavič in Niko Kasalo, ki sta ob opeklinah na nogah začasno izgubila sluh. V incidentu so bili poškodovani še Žiga Laci, Robert Čakš, Luka Turudija in kondicijski trener Gal Ribič.

»Do sredine drugega polčasa je vse skupaj potekalo v skladu s športnim navijanjem, potem pa je iz območja organizirane navijaške skupine Viole zaenkrat še neznani storilec v skupino domačih igralcev, ki so bili na območju ogrevanja, odvrgel močno prepovedano pirotehnično sredstvo. 

To sredstvo je pri šestih osebah povzročilo telesne poškodbe. Vsi poškodovani so iskali zdravniško pomoč v soboški ustanovi, potem pa bili prepeljani v Maribor. Prvi podatki kažejo, da so pri dveh nastale hude telesne poškodbe, pri ostalih štirih pa lahke poškodbe,« je več ali manj že znano ponovil Borut Kocet, vodja Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Murska Sobota.

Pri vseh šestih poškodovanih gre za okvaro sluha. Kocet je dodal, da je policija s pomočjo nadzornih sredstev že identificirala dva, tri kršitelje. 

V prihodnjih dneh sledi pregled videonadzornih posnetkov, ugotavljanje dodatna dejstva in okoliščine ter zbrati dokaze za ustrezne postopke, to so lahko prekrškovni ali predkazenski postopki.

»Zaradi poškodb igralcev in kondicijskega trenerja gre za sume storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Policisti so že danes ukrenili vse potrebno, opravili ogled dejanja, zbrali prva obvestila, zaslišali nekaj očividcev, domnevnih prič, nadaljnje aktivnosti pa sledijo v naslednjih dneh,« je aktivnosti policije predstavil Kocet.

Vodja Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Murska Sobota je potrdil, da so bila za vzdrževanje in vzpostavitev javnega reda zoper devet oseb uporabljena tudi prisilna sredstva v obliki telesne sile. Ker so opozorila organizatorja, varnostnikov in policistov zalegla, se je območje izpraznilo brez prisilnega praznjenja.

Člani navijaške skupine Viole so poškodovali še stole na tribuni, na kateri so bili nastanjeni, policija pa v povezavi z obema dogodkoma preiskuje sum storitve več kaznivih dejanj. 

Postopek bo sprožen tudi zoper organizatorja dogodka, zbrana so prva obvestila, kazen za takšne prekrške pa znaša 500 evrov za pravno osebo, še 250 evrov pa za odgovorno osebo.

Nadaljnje aktivnosti policije sledijo v naslednjih dneh.

Komentarji (40)

Bakovčar (ni preverjeno)

DA VAS VIDIMO, KDO OD NAŠTETIH BO ODGOVARJO, DA SO LAHKO VSE TO PRENESLI NA STADION. SICER PA KO TEGA POSLUŠAŠ JE VSEM JASNO KAM PES TACO MOLI.

Mura je večna (ni preverjeno)

A sedaj ko je treba pol pismene fudbalere popravljati pa doktori ne štrajkajo
Moja babica pa je zaradi težav s srcem bila že 4 krat prenaročena
Ja ko se zdravijo
popravljajo futbaleri je od pozadi denar
Za delovni narod ki je ustvarjal to državo pa ni denarja za njihovo zdravje
To je primer za KPK

In reply to by Bakovčar (ni preverjeno)

Če Ferin (ni preverjeno)

Odgovarjalbo tisti, ki je to prinesel in vrgel, samo tisti!!! Ker je to storil zavestno, naklepno, podlo,...Pa ne preveč pametovati, na pamet! Vsak odgovarja za svoja ravnanja, ali,...?!!

In reply to by Bakovčar (ni preverjeno)

Juš (ni preverjeno)

Kdo pa je trl STOLE PREDSEDNIK KAJ ??? Jaz bi dal poleg kazenskih postopkov DOŽIVLJENSKO PREPOVED OBISKA VSEH TEKEM ZA VSE VIJOLE ....

In reply to by Če Ferin (ni preverjeno)

Soboškedneve2023 (ni preverjeno)

V trenutno ko se je zgodilo bi morali policisti iti na tribuno in huligane odstraniti!

Futuristična vsi (ni preverjeno)

Kako če pa gate gratale rjavkaste!

In reply to by Soboškedneve2023 (ni preverjeno)

Eceke (ni preverjeno)

Lepo vreme, sonček, sončna očala, ....ovi pa mimo njih bombe nesle...verjetno so še cel dopoldan opravljali "nadzore" po lokalih in medtem časom so imele lep čas za organizacijo... Pričakujemo carski rez in odstavitvijo in premestitvijo ter prevzemom odgovornosti

44 (ni preverjeno)

Nic od nic

Futuristična vsi (ni preverjeno)

PONOVIT TEKMO BREZ GLEDALCOV IN BREZ SAJAVIH VARNOSTNIKOV!!

Musk9 (ni preverjeno)

Finta je v ton ka so varnostniki znjimi skup zgučane in se točno zna keromi more iti. Tak je tou

narod je čuda (ni preverjeno)

Vse lejko na stadio prineseš samo svojo vodo nej.

AJAJAJAJAJAJAJ (ni preverjeno)

Po moje, niti Mura, niti Maribor, nista kriva za to. KRIVO JE PODJETJE ZA VAROVANJE. Mimo njih je šla vsa pirotehnika. Za to so plačani in naj odgovarjajo.

trg zmage

Ravno varnostnik z minimalno plačo bo drezal v navijače kova enih Viol? Ne hecaj se!

In reply to by AJAJAJAJAJAJAJ (ni preverjeno)

Đenaza (ni preverjeno)

MARIBOR !!!!!

OlgaZajPaFolga (ni preverjeno)

ŠAMPIJON !!!!!!!!!

Pejle (ni preverjeno)

Prav je tak.. Štajerci red naredimo !

Bad-Boy (ni preverjeno)

Varovanje je krivo, policija je kriva.... je mogoče na stadioni rentgen za pregled obiskovalcov? Namreč, "navijači in navijačice" si potiskajo bakle v svoje "odprtine". Za pametne tukaj ki nimajo pojma o čem pišejo...

topovskiudar (ni preverjeno)

Vsaka čast tistomi navijači, keri si topovski udar v rit potisne. Kompas Feri bi bil ponosen na njega.

In reply to by Bad-Boy (ni preverjeno)

Kr0kar (ni preverjeno)

Trbej malo prevetriti varnostne sluzbe stere delujejo v pomurji..

dfuk (ni preverjeno)

priletelo je s severne tribune tak ka......

dfuk (ni preverjeno)

pod stubami se en skril na severni pa vrgo prouti violam samo je preslabo vrgo

Lolekiboleki (ni preverjeno)

Ja seveda ja :D Daj ne motaj pa ne bluzi. So že uradne izjave vni tak ka ta tvoja teorija žal spadne.

In reply to by dfuk (ni preverjeno)

Anon2103 (ni preverjeno)

Seveda, se je teleportero na sredo tribune, vrgo, pa se teleportero nazaj na sever. Ne lapaj gamad štajerska.

In reply to by dfuk (ni preverjeno)

ffs (ni preverjeno)

biti te kak ovo govedo kero je to vrglo

In reply to by dfuk (ni preverjeno)

KOKI (ni preverjeno)

Ehh bidale naši igraci,ge si vido ka majo oni rezervno klop pa mesto za segrevanje pred gostujočimi nsvijači ,što je tak pameten normalno ka te še bole popizdijo naj bi si izbrali drüjgo klop budale pa nebi bilo toga,tü neka ne štima ne razmin tau ka san opiso !

Tibop (ni preverjeno)

Ka pa ma to veze? Kje so v MB recimo Viole locirane? 5 metrov za hrbtom golmana. A to pa ide skozi? Isto v LJ Dragonsi. V vseh prrimerih velja isto. Nema veze kje si na stadionu nemaš kaj metati v igralce ali na teren. Za moje pojme je tu izključni krivec psihopat, ka si je v rit porino to petardo in jo te vrgo med igralce Mure. Skoraj ziher je biu tip zadeti ko motika in se sploj ne zavedal ka je naredo. Betežo vse skuper. Vupam, ka Viole več nikoli ne bodo sploj dobile možnosti ka pridejo na stadion v MS. Ges bi jim za vedno prepovedal vstop pa naj se tam za Ledavo med sabo sekajo.

In reply to by KOKI (ni preverjeno)

Mura je večna (ni preverjeno)

če me kaj razjezi
je to da se neki simulanti tam po nekem prdecu valjajo po tleh
V Gazi in Ukrajini se takih pacientov sploh ne zavzamejo
Kot sem včeraj rekel
če jaz prdnem bolj poči
kot pa tista mala petardica
Če bi pubeci imeli jajca bi jo hitro zagrabili in vrgli nazaj med mariborske navijače
Tak so pa samo stali stali ko neki kurčeki na ohceti

In reply to by Tibop (ni preverjeno)

)()32034 (ni preverjeno)

Ge se pa strinjan, sto je dal rezervno klop k gostojocin gledalcon? Tej tudi nej zdrav bil. Zdaj do vse ultras skupine mele probleme zaradi par motenih oseb..

In reply to by KOKI (ni preverjeno)

Dešti (ni preverjeno)

Hja, učinkoviti so očitno nej bili. Številka ti nika ne pomaga, če ne vejš najti nekomi bombo v žepki. Pa ka so mislili ka do se po stadioni prehitro vozili in do jih z radaron lovili????

Niko i ništa (ni preverjeno)

To je nej šport, bole srečanje primitivcov.

Če Ferin (ni preverjeno)

Žalostno je to, da lahko peščica huliganov, kateri sploh ne vedo točno kdo igra, zlorabi športno-družabni dogodek za ogrožanje zdravja in premoženja večine normalnih ljudi, ki so tam prisotni. Odgovorni za to so klubi, NZS in nenazadnje tudi država. Navijači naj se registrirajo kot člani kluba, kateri jih včlani ali ne, za njihovo vedenja pa prevzame tudi del odgovornosti! Upam pa, da bo v tem primeru svoje povedala tudi UEFA in Čeferin!
Taki več v življenju ne bi smel sedeti na stadionu, v opomin drugim, pa bi moral biti po hitrem postopku obsojen na zapor,..Da ne govorim, da bi moral odplačati nastalo škodo (zdravljenje, odškodnina za poškodbe,...).
Samo pri nas se pač na nepravilen način "podpira" propalice, delomrzneže, huligane,...

čarni vrag (ni preverjeno)

Je že kda kakšen od teh Viol dobo kakšno pošteno kazen? Po moje nej. Naš policijsko sodni sistem je nej vreden počenoga groša. Zdaj pa celo nej ka sodniki štrajkajo. Upajmo ka igralci ozdravijo in ne bodo imeli trajnih posledic.

FrančekF (ni preverjeno)

Gre za sum? Šest ljudi v bolnišnici, policija pa da gre za sum! Po ena bi jih morali spuščati iz tribune in vsakemu naložiti. Pa peš za Maribor.

Mamicaa (ni preverjeno)

Spoznala bi rada toga keri je vrgo petardo ker ma v hlačah tudi še eno velko petardo

Grunti petardo (ni preverjeno)

Zokoj 3:0 za Muro?! Ka ma veze igra z kaznijo?

Neko (ni preverjeno)

Ka ma veze pirotehnika z igro pa poškodovanimi igralci, ki nekaj časa zdaj ne bodo trenirali, imeli poškodbo sluha celo življenje? Zato! Zato, ker kazen mora biti vzgojna za vse, navijače, klub, organizatorja, povzročiteljev, vseh po vrsti, drugače se to dogajanje na tekmah ne bo nikoli ustavilo.

In reply to by Grunti petardo (ni preverjeno)

Uterus vidi (ni preverjeno)

Bojo imeli poškodbo praznih buč nej pa sluha! Pa so vas vsi dobro nategnuli ovi glumci šteri so bili nemočni prouti Mariboru!!!

pol. (ni preverjeno)

VARNOSTNIKE SO KRIVI.

Mura je večna (ni preverjeno)

varnostniki niso krivi

In reply to by pol. (ni preverjeno)

Sssss (ni preverjeno)

Gospod vam je ustnico potegnilo zaradi ničesar?!

Starejše novice