Župan Aleksander Jevšek in Mitja Slavinec, državni sekretar na MIZŠ.
Epidemija koronavirusa je vplivala na vsa področja, tudi na šport. Vendar so kljub temu, ponovno izbrali najboljšega športnika v soboški občini.

Leto 2020 ni bilo samo slabo leto. Posebno bo ostalo tudi po tem, da je šport prvič dobil svoj praznik – 18. junija 2020 so namreč na pobudo Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez razglasili 23. september za dan slovenskega športa

Župan podelil priznanja najboljšim v občini

V Mestni občini Murska Sobota so ob dnevu športa organizirali prireditev in 23. septembra občanom ob Soboškem jezeru ponudili vrsto brezplačnih športnih aktivnosti. Številne so bile posebno atraktivne, saj so se potekale na vodi in ob njej.

Priznanja najboljšim športnikom v soboški občini za to res posebno leto je podelil župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek

Najboljše športnice in športniki v letu 2020

Najboljše športnice:

Urška Martinec

Je kategorizirana športnica državnega razreda, rojena leta 1993 in od leta 2001 članica Atletskega kluba Pomurje Murska Sobota. Urška trenira pod vodstvom Tiberija Lebarja in je predana atletiki že 20 let.             
Leta 2020 je bila prvič vpoklicana v člansko reprezentanco Slovenije, nastopila je v teku na 1500 metrov. Na troboju Hrvaška, Srbija, Slovenija je zasedla odlično 4. mesto. 
Na prvenstvu Slovenije v krosu je med članicami postala državna podprvakinja, na krosu občinskih reprezentanc je zasedla 1. mesto. Nastopila je na državnem prvenstvu in v teku na 1500 metrov zasedla 4. mesto, v teku na 3000 metrov je za 18 sekund popravila osebni rekord in z rezultatom 10.04,37 zasedla 5. mesto. V zelo močni konkurenci med članicami je na dolgih progah po rezultatih med peterico najboljših v državi.

Maja Hočevar  

Je kategorizirana športnica državnega razreda, rojena leta 1985, članica Šahovskega društva Pomgrad Murska Sobota. Maja sodi v sam vrh ženskega tekmovalnega šaha v Sloveniji.                                       
Od leta 2015 sta v Sloveniji organizirani samostojni posamični ženski prvenstvi v obeh hitrejših vrstah šaha. Ekipi članic šahovskega društva Pomgrad v postavi Maja Hočevar in Barbara Skuhala sta se na vseh prvenstvih v obdobju od 2014 do 2020 uvrstili med dobitnice kolajn. V pospešenem šahu sta zasedli šest drugih mest in v letu 2020 končno postali državni prvakinji.
Na državnem prvenstvu v pospešenem šahu za članice v Murski Soboti 7. februarja 2020 je Maja zasedla 1. mesto ekipno. Prav tako je na državnem prvenstvu v hitropoteznem šahu 9. februarja 2020 v Murski Soboti zasedla 1. mesto ekipno. Posamično je v hitropoteznem šahu zasedla 5. mesto v državi.

Ana Babič

Je članica Ženskega odbojkarskega kluba Murska Sobota, rojena leta 1991. Je kapetanka ženske članske odbojkarske ekipe ŽOK Sobota, igra na poziciji centralne blokerke. Ekipa jo opisuje kot zanesljivo in izkušeno soigralko, predvsem pa kot vodjo, ki s svojim odraslim pristopom in skrbnostjo spodbuja ekipno kohezijo. Odlikujejo jo vztrajnost, potrpežljivost in odgovornost, zaradi česar jo visoko cenijo tako soigralke kot drugi v klubu.

Najboljši športniki 

Kai Cipot

Rojen je leta 2001 in je kategorizirani športnik mladinskega razreda pri OKS. Pri 19 letih je eden najbolj perspektivnih slovenskih nogometašev ter pridno nabira članske izkušnje v dresu Mure in državne reprezentance do 19 let. Domačin iz Kardoševe ulice je bil v lanski sezoni najboljši strelec 1. slovenske mladinske lige, hkrati pa je nastopal v članski kategoriji. Ustalil se je kot redni član začetne enajsterice trenerja Anteja Šimundže in zaigral tako v kvalifikacijah za evropsko ligo Evropske nogometne zveze (UEFA), v prvi ligi Telekom Slovenije in tudi v finalu pokala Slovenije, kjer se je veselil prve lovorike Mure v novejši zgodovini. Pri 19. letih je šele na začetku športne poti, a z vnetim delom in pripadnostjo domačemu kraju je Kai na dobri poti, da se prebije med najboljše nogometaše v državi.

Klemen Podgorelec 

Rojen je leta 2000, je kategorizirani športnik državnega razreda pri OKS. Z rokoborbo se ukvarja od leta 2008 in je mladinski državni reprezentant. Klemen je član Rokoborskega društva Sobota že 13 let. V letu 2020 nastopal na tekmovanjih in dosegel odlične rezultate:
1. mesto na DP v Lenartu za člane do 97 kg, 
1. mesto na DP v Puconcih za mladince do 97 kg,
2. mesto na mednarodnem tekmovanju UWW v Avstriji med mladinci v kategoriji do 87 kg. 
Klemnov cilj v sezoni 2020 je bil nastop na evropskem in svetovnem prvenstvu, a je bilo evropsko prvenstvo odpovedano zaradi pandemije koronavirusa.

Luka Gumilar 

Rojen je leta 2001 in je študent prvega letnika zdravstvene nege na mariborski univerzi Alma Mater Europaea. Rokoborbo trenira že štirinajst let. Luka je kategorizirani športnik mladinskega razreda pri OKS.
Čeprav je bila sezona 2020 skrajšana, se je udeležil več tekmovanj ter postal mladinski in članski državni prvak v kategoriji do 72 kg.        
Na mednarodnem tekmovanju UWW v Avstriji je dosegel 3. mesto med mladinci do 67 kg, na Madžarskem pa 5. mesto, prav tako v kategoriji do 67 kg. Tudi on je imel cilj v sezoni 2020 nastopiti na evropskem in svetovnem prvenstvu, a so bila omenjena prestižna tekmovanja zaradi zajezitve pandemije odpovedana.    

Šport invalidov

Šport invalidov ima svoje korenine že v davnem letu 1952, ko je bilo prvo republiško prvenstvo invalidov v smučanju, leta 1954 pa so bila prvič organizirana republiška tekmovanja v kegljanju, namiznem tenisu, šahu in streljanju z udeležbo približno 200 invalidov. Ti športi tvorijo ob balinanju jedro najmnožičnejših športov med invalidi v Sloveniji.

Jelka Orban

Rojena je bila leta 1953, je članica Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Murska Sobota. V letu 2020 se je slednje 20. junija udeležilo uradnega prvenstva Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije v steznem kegljanju za slabovidne osebe v Kranju v kategoriji B 4. Jelka je zasedla 1. mesto.
23. junija 2020 je bilo na kegljišču v dvorani Tabor v Mariboru v organizaciji Zveze za šport invalidov Slovenije državno prvenstvo v kegljanju za slepe in slabovidne. Nastopilo je 21 tekmovalk in tekmovalcev. Jelka je osvojila naslov državne prvakinje v kategoriji KB4.

Najboljše športne ekipe v posamičnih športih

Rokoborsko društvo Sobota

Rokoborsko društvo Sobota deluje neprekinjeno že 44 let, dejavnost izvaja v telovadnici stare ekonomske šole poleg občine. Načrte za leto 2020 so imeli visoko postavljene. Februarja so na državnih prvenstvih v grško-rimskem slogu osvojili 8 zlatih, 5 srebrnih in 3 bronaste medalje. Nastop v državni reprezentanci za mladince sta si zagotovila Luka Gumilar in Klemen Podgorelec, pri članih pa David Habat. Slednji je postal kandidat za olimpijske igre v Tokiu 2020 in prejemnik mednarodne olimpijske štipendije. Tekmovalci društva so dosegli odlične uvrstitve na mednarodnih tekmovanjih pod okriljem svetovne rokoborske zveze UWW. Januarja na tekmovanju Guepl Open v Kanadi v članski konkurenci David Habat 1. mesto do 70 kg, februarja na evropskem prvenstvu v Rimu za člane David Habat 16. mesto do 65 kg, februarja na tekmovanju Götzis Open Avstrija UWW na mednarodnem turnirju za mladince Klemen Podgorelec 2. mesto do 97 kg in Luka Gumilar 3. mesto do 67 kg.

Športno strelsko društvo  

V lanski sezoni je Športno strelsko društvo Murska Sobota tekmovalo v različnih strelskih disciplinah in kategorijah. Nastopali so tudi na vseh državnih prvenstvih in turnirjih, ki so jih uspeli organizirati.

Rezultati: 
Z zračno puško v 1. B državni ligi končno ekipno 2. mesto (Jure Sočič, Patrik Farkaš in Simon Farkaš) ter uvrstitev v 1. A državno ligo. 
Posamezno: Jure Sočič 1. mesto in Patrik Farkaš 5. mesto. Državna mladinska liga: ekipno 4. mesto, posamezno 2. mesto Jure Sočič in 3. mesto Patrik Farkaš. Regijsko prvenstvo: ekipno 2. mesto – dečki, 1. mesto – mladinci, 2. mesto – člani s serijsko zračno puško.

Šahovsko društvo Pomgrad

Od ustanovitve leta 1950 je nosilec razvoja šahovske igre v Pomurju in že dolga leta spada v ožji kakovostni vrh v Sloveniji. V letu 2020 sicer niso bila izvedena vsa ekipna državna prvenstva, so pa bili zelo uspešni na večini tekmovanj. Člani so postali državni prvaki v pospešenem šahu, zasedli so drugo mesto na najpomembnejšem prvenstvu v počasnem šahu in tretje mesto v hitropoteznem šahu. Članice so osvojile dvojno krono, saj so zmagale v pospešenem in hitropoteznem šahu.
Na državnih prvenstvih v posamičnih konkurencah so tekmovalci in tekmovalke šahovskega društva Pomgrad osvojili tri druga mesta.
 

Najboljše moške ekipe med kolektivnimi športi

Društvo nogometna šola Mura

Se hitro razvija in je leta 2020 tudi z lovoriko dokazalo, da spada med najboljše slovenske nogometne klube. Potem ko so v velikem finalu na Brdu pri Kranju premagali lendavsko Nafto, so po 25 letih črno-beli osvojili pokal Slovenije. Mura je uspešno leto nadaljevala tudi na evropskem tekmovanju, v katerem se je prebila najdlje med slovenskimi klubi. Muraši so preskočili dve oviri in se v 3. krogu kvalifikacij za evropsko ligo pomerili s slovitim PSV-jem iz Eindhovna. Mura je svoj vpliv na lokalno okolje prikazala tudi z akcijo MI SMO MURA, ki je združila več kot 50 »čarno-bejlij oštarij«, ki so za tekmo brez gledalcev prodale več kot 10.000 vstopnic. Za akcijo je društvo Nogometna šola Mura dobilo tudi prestižno priznanje SPORTO za trženjske dosežke – projekt je bil prepoznan kot najboljša družbeno odgovorna akcija.

Odbojkarski klub Pomurje deset  

Z večdesetletno tradicijo in aktivnim delovanjem je klub iz Murske Sobote gonilna sila moške odbojke v Pomurju ter uspešno utrjuje tradicijo tega športa v Pomurju.  Članska ekipa Panvite Pomgrada nastopa v prvi državni odbojkarski ligi, v kateri zaseda visoka mesta.                                                    
V tekmovalni sezoni 2019/2020 se je prva ekipa Panvite Pomgrada v prvi državni odbojkarski ligi (1. DOL) uvrstila na 5. mesto, v pokalnem tekmovanju pa so odbojkarji prišli do četrtfinala. V klubu poleg članske ekipe, ki tekmuje v prvi državni odbojkarski ligi, tekmujejo z drugo ekipo v tretji državni odbojkarski ligi članov (3. DOL), v kateri nastopajo igralci mladinske in kadetske selekcije. Mladi igralci ekipe (Panvita Pomgrad II) so se iz 3. DOL v letu 2020 brez enega samega poraza uvrstili v 2. DOL.  Mladinci Panvite Pomgrada so lansko sezono končali na 5. mestu. Kadeti so bili v letu 2020 po dveh tretjinah prvenstva 1. kadetske odbojkarske lige na 1. mestu, nato je bilo zaradi epidemioloških razmer v državi tekmovanje prekinjeno.

Namiznoteniški klub Sobota 

V Murski Soboti igrajo namizni tenis že od leta 1924. Leta 1930 je bilo tu prvo uradno prvenstvo Jugoslavije, kjer so igralci in igralke takratne Mure od petih možnih osvojili kar 4 naslove. V sezoni 2019/20 je moška članska ekipa v 2. slovenski namiznoteniški ligi s 15 zmagami in 3 porazi zasedla odlično 2. mesto. Tako so si člani NTK Sobota pridobili možnost igranja kvalifikacijske tekme za vstop med prvoligaše, kjer so že igrali v sezonah 1991–2013 in 2015–2019, a so se zaradi velikih stroškov igranja med najboljšimi tekmi tokrat odrekli. Najboljši igralec v ekipi je bil Bojan Ropoša z 38 zmagami in 3 porazi. Bojan je bil v tem letu razglašen za najboljšega igralca lige. Ženska članska ekipa namiznoteniškega kluba Sobota je to leto igrala v 2. slovenski namiznoteniški ligi in zasedla odlično 3. mesto.

Najboljše ženske športne ekipe med kolektivnimi športi

Ženski odbojkarski klub Sobota 

V njem je v lanski sezoni 2019/2020 treniralo 75 registriranih deklet v 7 selekcijah. Za uspešne treninge in tekmovanja je skrbelo 6 licenciranih trenerjev. 
Po koncu lanske sezone se je članska ekipa z 2. mestom prvič v zgodovini kluba prebila v 1. B ligo.
Pri mlajših kategorijah so bili na dobri poti, da se pri mali odbojki in pri starejših deklicah, kot vsa leta, uvrstijo v lige A. Razmah virusa je klub na tej poti zaustavil, tako da je bil tekmovalni del prekinjen. Tudi v sezoni 2020/2021 so pri mlajših kategorijah spet imeli načrt za uvrstitev v lige A, a jim je epidemija virusa znova onemogočila podvige, ki so jih v klubu načrtovali. 

Namiznoteniški klub Sobota (ženska ekipa)

V sezoni 2019/20 je ženska članska ekipa igrala v 2. slovenski namiznoteniški ligi in zasedla odlično 3. mesto. Za ekipo so igrale mladinke Anamarija Horvat, ki je 8-krat zmagala in 5-krat izgubila, Dajana Gošnjak Stojko, ki je zmagala enkrat in 4-krat izgubila, ter Eva Hauko s sedmimi porazi. Za ekipo je nastopala še kadetinja Eva Horvat, zmagala je 4-krat, izgubila 9-krat.  V pokalu Slovenije za članice v sezoni 2109/20 se je ženska ekipa prebila do četrtfinala, torej med 8 najboljših v Sloveniji. Mlade igralke NTK Sobota so pri mladinkah ekipno zasedle 9. mesto. 

Društvo za ritmično gimnastiko Murska Sobota 

Je prvo društvo v Pomurju, ki se je začelo sistematično ukvarjati z učenjem ritmične gimnastike. Pomurske ritmičarke so bile v zgodovini večkrat na stopničkah na največjih državnih tekmovanjih. Mnogokrat so bile tudi razglašene kot športnice leta v soboški občini. Društvo trenutno šteje približno 120 članic.
V sezoni 2020 so tekmovalke v pokalu Slovenije v skupinskih sestavah 8. februarja 2020 v Ljubljani zasedle 5. mesto v članski konkurenci. Kadetinje so zasedle 11. mesto v državi.

Posebna nagrada

Posebno priznanje za dosežke v športni dejavnosti prejme Alenka Artnik.

Leta 1981 rojena članica Potapljaškega društva Murska Sobota je kategorizirana športnica svetovnega razreda po kriterijih OKS-ZŠZ. 
Alenka Artnik je svetovna prvakinja in svetovna rekorderka v potapljanju na vdih. Septembra 2020 je zasedla prvo mesto in postavila svetovni rekord v disciplini potop v konstantni obtežitvi s stereoplavutmi s potopom v globino 94 metrov na tekmovanju za svetovni pokal CMAS v Kalamati v Grčiji. Na tekmovanju Blue Week (AIDA) v Šarm El Šejku v Egiptu je v disciplini z enojno plavutjo postavila nov svetovni rekord. Stari svetovni rekord, ki si ga je delila z Italijanko Alessio Zecchini, je popravila še za meter. Zdaj znaša neverjetnih 114 metrov.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
joj. (nepreverjen)

Bravo naši, čestitke!

..qoqq (nepreverjen)

KULac bo pa zamenjal kandidata iz brezupnica. Kahel bi naj v sredo celo zamenjali v Desusu. Kaksen klovn in to so nam hoteli podtakniti. Sramujte se vsi ki ste to podpirali.

marjeta gh (nepreverjen)

Važnu da mamu proslave za športnike leta korone u živu!!
a mi ostali u stanovanjih zaprti

Štajner (nepreverjen)

Poserte se v maske pa te si jih na obraz dente tou bole pomaga prote fejk koroni

cba (nepreverjen)

Ali kdo teče v " doping copatih" ?

Biks123 (nepreverjen)

Kak je lejko en športnik iz ekipnoga športa pred individualnem športnikon? Banda pokvarjena

allah (nepreverjen)

kaki lepi allah klemen

Starejše novice