Foto: Mediaspeed
Vsakdo se spominja kakšnega pogovora, modrih besed, stavka, ki ga je izgovoril kdo od bližnjih ali popolni neznanec. Zvezdana Mlakar se je skozi kariero imela priložnost pogovarjati z mnogimi - to so pogovori, ki so ji spremenili življenje, pravi.

Zvezdana Mlakar je ena vidnejših slovenskih voditeljic pogovornih oddaj. S svojimi gosti je odkrivala zgodbe - boleče, lepe, čustvene ... Vsak sogovornik je pustil pečat, pa ne le na gledalcih. 

Pogovori, ki so mi spremenili življenje je naslov knjige, ki jo je izdala pred časom. Pa prav to boste našli v njej. Pogovore, ki so prebili zidove studia in tako spremenili poglede mnogih, tudi Zvezdane.

To, da je izdala knjigo, je otroška želja, pove za Ptujinfo. Gre za knjigo, kjer sta moči združila Zvezdana Mlakar in Rok Smolej, na pomoč je priskočila še urednica Urška Kaloper. Prav urednica je bila tista, ki je pogovore filtrirala, izbrala tiste, ki so na gledalce naredili največji vtis.

Zvezdana Mlakar poudari, da so bili njeni pogovori vedno usmerjeni v rešitve. Meni, da je bila prav zato oddaja tako dobro sprejeta. Negativnih izkušenj nima s prav nobenim gostom. Posebno se ji je v spomin vtisnil pogovor o narcisih, žrtvah narcisov, toksičnih odnosov, pa o evtanaziji. To so postala družbena vprašanja. 

Imamo pravico do napak, imamo pravico spremeniti mnenje

»Vam je kateri pogovor spremenil mnenje, odprl oči glede česa,« jo vprašamo. »Kar veliko mnenj se mi je spremenilo,« izstreli. Zdi se, da je v današnjem svetu znak tega, da nimamo hrbtenice, če mnenje spremenimo. To Zvezdana odločno zanika.

»Imaš pravico do napak, spreminjanja smeri ali spremembe mnenja. Svojo mladost sem preživela s tem, da če sem spremenila mnenje o nečem, so mi rekli, da nisem karakterna, da pač ne stojim za tistim, kar sem rekla pred dvema letoma. A ne. To je ena tistih resnic - sem videla, da v bistvu lahko spremeniš mnenje, ker več znaš,« je jasna. »Knjigi nisem dala zastonj naslov: Pogovori, ki so mi spremenili življenje,« pomenljivo doda.

Pa pogovori izven studia, ki so ji spremenili življenje? Prijatelji - je jasna. Nudijo ji podporo v zasebnem in profesionalnem življenju. »To so pogovori, ki so zlata vredni. Zato je treba gojiti prijateljstva, takšna in drugačna, kot punčico svojega očesa. Ne se samo fokusirati na družino, pa delo. Življenje mora imeti vedno pahljačo,« razlaga.

Z lastno bolečino navdihniti ...

Nedavno pa se je Zvezdana Mlakar znašla tudi med Navdihovalci Mladinske knjige. Gre za projekt založbe, kjer razna znana in manj znana imena delijo svoj pogled na razne tematike. So - preprosto - navdihovalci.

Razlaga, da ni imela težav z izgorelostjo, ne fokusira se na trpljenje. Ko dela, vedno dela s fokusom na cilj. A mnogi ne vejo, da tudi voditeljica nosi svoje breme. Ko je bila še deklica, je oče storil samomor. Zanjo je skrbela mama, močna haloška ženska, ki je hitro prevzela vlogo mame in očeta.

»Kot otrok nimaš vpliva, rodiš se pač v neke okoliščine, ki se zgodijo. Ampak v bistvu naloga tvojega življenja je, da to ozavestiš, da rešiš, da greš v te travme, ki so vedno vir navdiha in učenja. Dejstvo pa je, da jaz za razliko od drugih, svojih težav nisem nikoli skrivala, ne,« razlaga.

Tudi to je lahko razlog, da so se v Zvezdanini oddaji gostje preprosto odprli. Sloveniji in njej razkrili del sebe. Tudi sama je razkrivala delčke sebe, in kot pove, se nikoli ni postavila na piedestal.

Povezati se s srcem in razumom, pa biti malo 'poreden'

Povezati srce in razum - to je rešitev. Ne sme delati le eno, razlaga.

Iz otroštva se spomni smrti, tudi očeta ima še v spominu, pa mame, ki je prenašala bolečine podeželskih žensk - skupek vsega, ki je vodil do nezmožnosti postavljanja mej v ljubezni. Sporočila, kaj ljubezen je, so bila za Zvezdano različna, zato se je mogla o tem sama naučiti. Vsak odnos je šola - tudi odnosi, ki jih danes več ne negujemo.

Zvezdana osebno rast primerja z mozaikom. Vedno dodajamo nove koščke in to lahko gre v neskončnost. »To je nikoli končana zgodba.«

»Ste bili jezni, da je oče umrl tako, da se je za to odločil sam,« vprašamo. Redkokdaj čuti jezo, pove. Spomni se, da je svojo jezo kot deklica manipulirala tako, da jo je prerila z morjem žalosti. Vedela je, da to ni v redu. Zdaj to spreminja - če začuti jezo, ji skuša dati prosto pot.

Ni znanost ugotoviti, da v vsaki interakciji z drugim človekom v pogovor vnesemo del sebe. V vsak pogovor je šla brez obsojanj. Razume, da imamo v družbi meje, kaj je prav in kaj ne, a dodaja, da »ljudje zaradi bolečin delajo čudne stvari«.

Pa biti malo 'poreden'? No, Zvezdana se ni izrazila čisto tako. Po letih svoje osebne rasti je ugotovila, da obstaja en stavek, ki ga danes težko sliši. Stavek, s katerim je odraščala, pa je mogla z dojemanjem tega presekati. »Bodi pridna,« to je stavek, ki ga nerada sliši. »Pridna bodi - zase,« ga popravi. 

PREBERITE ŠE:

Zdaj piše avtobiografijo

Zvezdana Mlakar razkriva, da trenutno piše avtobiografijo. Ne vemo še, kdaj jo bomo lahko prijeli v roko, a svoje dni zdaj namenja temu.

Pogovor smo končali z drobnimi mislimi, ki jih iz zapisa ne gre izpustiti. Poudarja, da je ključno, da gradimo zdravo in močno okolje. Navdihujoče okolje. Da imamo državo, ki bo poskrbela tudi za najšibkejše člene, ker bomo le tako zdrava družba.

»In bomo dali vsakemu človeku možnost, da se razširi. Mi moramo vedeti, da ravno tam nekje med plevelom rastejo najmočnejše in najbolj žilave rastline,« še doda. 

Komentarji (1)

Christian verjameta (ni preverjeno)

Pod kakšnimi substancami je ta stara pohlepna kura.

Starejše novice