Nedolgo nazaj smo poročali o šolskih kosil v slovenskih šolah, ki naj bi bila vse prej kot uravnotežena, okusna ali hranljiva. Sedaj so se na posnetek, ki razkriva stanje šolske prehrane, odzvale nekatere srednje šole.

Na spletu je prejšnji mesec zaokrožil posnetek priljubljenega TikTokerja Gašpera Gubanca, v katerem se je vplivnež lotil ocenjevanja ponudbe šolskih malic v slovenskih šolah. 

Sledilci iz različnih krajev po Sloveniji so TikTokerju posredovali fotografije, ki razkrivajo, kaj je v srednjih šolah in dijaških domovih dijakom ponujeno za malico. 

Fotografije so presenetile tudi samega vplivneža.

Tako se je v videoposnetku obregnil nad šolsko prehrano v Sloveniji:

»To je Dijaški dom Celje, bolj Dijaški dom Černobil.«

»Ne vem, kje so dobili telefon, ampak so mi poslali direkt sliko iz zapora.«

»To je iz ene srednje šole v Ljubljani, nisem vedel, da je bil Janković resen gleda poboja nutrij, ali karkoli je to zraven.«

Na omenjene šole in dijaške domove v posnetku smo se obrnili za pojasnila in jih hkrati zaprosili za tedenske jedilnike. 

Fotografijo pladnja posnel šaljivec

Eva Jelen, organizatorka šolske prehrane na Gimnaziji Vič, je opisala nekoliko drugačno sliko šolske prehrane, kot je bila ta predstavljena na družbenem omrežju TikTok.

Uporabnike, ki so se zgražali predvsem nad kuhanim fižolom v steklenem kozarcu, naj bi si privoščil hudomušnež:

»Fotografijo pladnja, na katerem je v steklenem kozarcu kuhan fižol, je očitno posnel šaljivec. Pri kosilu imajo naši dijaki namreč na voljo samopostrežni solatni bar in očitno si je nekdo fižol namesto v solatno porcelansko skodelico naložil v steklen kozarec.«

Uvedli solatni bar, na hodnikih vedno na voljo sadje

Na Gimnaziji Vič imajo svojo lastno šolsko kuhinjo, v kateri zaposleni dnevno pripravljajo tri obroke, zajtrk, malico in kosilo. 

Jelen ob zagotavlja, da je hrana uravnotežena in čim bolj raznolika.

Dijakom so na voljo različni meniji, pri sestavi in pripravi obrokov pa poskušajo v čim večji meri upoštevati smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. 

Letos so uvedli tudi solatni bar, novost, ki dijakom omogoča dodatno uživanje zelenjave. Med celotnim časom pouka lahko uživajo tudi sadje, ki je na voljo na hodnikih.

V sklopu projekta Podnebni cilji so začeli v tedenski jedilnik uvajati tudi rastlinske menije, tudi pribor in posoda sta v kar največji meri trajnostna.

Na gimnaziji ob tem poudarjajo, da na njihovi srednji šoli skušajo čim bolj uslišati želje dijakov:

»Razred tako lahko sestavi jedilnik za celotno šolo za en dan v tednu. V sodelovanju z dijaško skupnostjo tudi v njene dogodke občasno vključujemo hrano. 

Da so naši dijaki zadovoljni s šolsko prehrano največ povedo številke, saj je na malico naročenih 90 odstotkov, na kosilo pa 60 odstotkov dijakov

Kakšne strokovne kompetence ima, da lahko ocenjuje obroke?

Ravnateljica Dijaškega doma Bežigrad Ljubljana Nataša Erjavec pojasnjuje, da se v njihovi ustanovi z dijaki veliko pogovarjajo, tudi na temo prehrane. Mladi in drugi uporabniki imajo tako vedno možnost pritožbe ali pohvale:

»Trudimo se prisluhniti in zadeve izboljševati ter dobro ohranjati. Je pa pogosto težko, saj prehranske navade in želje mladih velikokrat ne sovpadajo s smernicami šolske prehrane

Kako pa so se odzvali na TikTok posnetek, v katerem je njihova ponudba ocenjena kot 'vsaj mal normalna'

Ravnateljica za Sobotainfo razlaga, da fotografija ne zajema dejanskih razmer v dijaškem domu:

»Avtor je nam neznana oseba in niti ne vemo, kakšne strokovne kompetence ima, da lahko ocenjuje obroke. Prav tako nas pred objavo ni nikoli kontaktiral in prosil za pojasnilo. 

Na krožniku sta razvidna pire krompir in piščanec. Manjka pa zelenjavna priloga, ki jo uporabnik na razdelilni liniji najbrž ni vzel. Zelenjava, juhe, solate, tudi sadje namreč mladim pogosto ne gredo v slast, pa čeprav so na voljo pri vseh treh obrokih. Seveda pa avtentičnosti fotografije namreč povsem tudi ni možno potrditi

Velikost zrezka je po predpisanih normativih

Erjavec je pokomentirala tudi same porcije šolskih kosil in malic in pojasnila, da te ustrezajo predpisanim smernicam:

»Velikost zrezka je po predpisanih normativih, 12 dekagramov. Uporabnik ima na liniji vedno možnost prositi za večjo porcijo in jo tudi dobi. Prav tako lahko dobi repete. Mlade navajamo, da prosijo za ustrezno količino, saj se pogosto zgodi, da so odpadki preveliki, če že v osnovi dobijo več, kot zmorejo ali želijo pojesti.«

Solatni bar ima med drugim šest različnih solat, na voljo so tudi neomejene količine juhe in kruha.

Z dijaškega doma pojasnjujejo, da enako velja za šolsko malico, ki jo pripravljajo za sosednjo šolo, dijaki lahko vedno prosijo za več ali manj. Zajtrki so samopostrežni, količinsko po meri vsakega posameznika, vsak vame, kolikor lahko poje, navaja Erjavec. 

Cena za zajtrk, kosilo in večerjo na dan v dijaškem domu, ki jo določa država, je 4,08 evra za vse tri obroke na dan, dodaja ravnateljica dijaškega doma. 

»Strokovno načrtovani in pripravljeni obroki«

Dijaški in študentski dom Celje je od leta 2014 del Srednje šole za gostinstvo in turizem, Aleš Brod vodja Medpodjetniškega izobraževalnega centra in Dijaškega in študentskega doma Celje pojasnjuje, da so v kuhinjo dijaškega doma prenesli neprecenljive izkušnje s področja gostinstva in turizma:

»V dijaškem domu zagotavljamo strokovno načrtovane in pripravljene obroke za dijake in študente ter zunanje goste. Na področju gostinstva je v dijaškem domu skupaj zaposlenih 14 oseb

Dnevno pripravijo okoli 1500 obrokov, poleg prehrane za dijake, zagotavljajo šolske malice za dijake štirih celjskih srednjih šol. Brod razlaga, da dijaki lahko izbirajo med mesnimi in brezmesnimi meniji, poleg rednih obrokov pa dnevno pripravljajo tudi okoli deset različnih diet. 

S stališča ekonomičnosti poslovanja naj bi bilo to sicer obremenjujoče, toda kot pravi Brod, so to njihovi otroci in zanje se vedno maksimalno potrudijo. 

Pri načrtovanju in pripravi obrokov tako sledijo sodobnim trendom, pripravljajo tudi tematske dneve in tedne, s katerimi promovirajo slovensko in lokalno kulinariko. Mlade pa ob tem osveščajo o pomenu uživanja uravnotežene prehrane.

Anketa o zadovoljstvu s ponudbo šolske hrane, ki jo opravljajo vsaj enkrat letno, kaže pozitivne rezultate: »Ocene so dobre in veseli nas, da je večina uporabnikov z našimi storitvami zelo zadovoljnih.«

Največjo kritiko pa je bila v videoposnetku deležna Splošna gimnazija Murska Sobota, kjer naj bi se na krožniku poleg hrane znašlo tudi kaj drugega:

»V Murski Soboti snemajo novo sezono Fear Factorja ali pa imajo samo tako radi pajke v malici. Pa, kdo ne bi jedel meso z lasmi noter.«

»Malice so pripravljene v skladu s strokovnimi usmeritvami in navodili«

Alenka Stvarnik, pomočnica ravnatelja Gimnazije Murska Sobota, je za Sobotainfo, kot smo pred dnevi že objavili, nemudoma odgovorila, da je dijakom vsakodnevno omogočena topla malica (na voljo sta navaden in vegetarijanski obrok).

»Za dijake Gimnazije Murska Sobota in Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota pripravlja malice zunanji izvajalec SGT Karmen Kaučič v skladu s strokovnimi usmeritvami in navodili, ki opredelujejo merila za izbor živil, načrtovanje sestave, količinske normative in način priprave šolske prehrane, kar je potrdil tudi nadzor Nacionalnega inštituta za javno zdravje,« je pojasnila.

Dijakom je omogočena tudi organizacija kosila, malice, ki v predvidenem času niso prevzete, pa se brezplačno odstopijo drugim dijakom.

Stvarnik poudarja, da je v prejšnjem šolskem letu bila kvaliteta malic na Gimnaziji Murska Sobota, ocenjena s povprečno oceno 2,71, prijaznost osebja s 3,32, 82,9 odstotka dijakov je menilo, da je količina obrokov zadostna, medtem ko topla malica ni ustrezala kriterijem zdrave prehrane po mnenju 17,1 odstotka dijakov.

»Dijaki so pohvalili osebje, želijo pa si predvsem raznovrstnejšo hrano in pogostejše spremembe jedilnika,« je dodala Stvarnik.

Na soboški gimnaziji najraje jedo piščanca, najmanj pa enolončnice in jedi z mletim mesom. Rezultate ankete vsako leto posredujejo zunanjemu izvajalcu:

»Kar se tiče sprotnih dijaških pripomb o neustreznosti hrane, ki jih je tekom leta prejela urejevalka šolske prehrane na Gimnaziji Murska Sobota in obravnavala šolska komisija za prehrano, so te bile posredovane zunanjemu izvajalcu, kjer so v upravičenih primerih tudi ukrepali.« 

Komentarji (6)

Gost55 (ni preverjeno)

Tile tikitokerji samo drek mešajo. Vse te "vplivneže", po domače mešalce dreka, bi morali prepovedati in jim onemogočiti delovanje.

ldj (ni preverjeno)

ne lapaj

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

MagdicovaAna (ni preverjeno)

Idj tij pa zbriši tiktok dejte ka te nauro dela

In reply to by ldj (ni preverjeno)

Video hudo (ni preverjeno)

Zlovenci postali luksuz-pohlepni barabe,nama več nikaj nej je dobro.

Gripa (ni preverjeno)

Trbelo bi viditi ka doma gejo...

Kuli

In ka je tu šokantnoga? Mlada gospoda bi mela vrhunsko geste in to zašenke? Mrš s tau socialno državo. Fse zašenke. Nika neje zašenke, fse more nešče plačate.

Starejše novice