Slika je simbolična.
Ob pojavu bolezni ali poškodbe zaposleni pri osebnem zdravniku odprejo bolniški stalež. Kaj vse lahko počnemo, kadar smo zaradi bolezni ali poškodb odsotni z dela?

Ko nam teče bolniški stalež, je pomembno, da ravnamo v skladu z navodili, ki nam jih je predpisal osebni zdravnik.

V teh je določeno, koliko moramo počivati, ali moramo strogo ležati in če so nam dovoljeni sprehodi v naravo oziroma izven kraja, kjer stanujemo.

Bolniški stalež 

Bolniški stalež v elektronski obliki izda osebni zdravnik, ta je vnešen v informacijski sistem Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Na državnem portalu SPOT je tako dostopen bolniku kot tudi delodajalcu. 

Torej, kaj vse lahko počnemo med bolniško?

Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja narekujejo, da moramo med bolniško odsotnostjo upoštevati navodila, ki nam jih je predpisal osebni zdravnik ali zdravnik Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. 

V navodilih so podrobnejše informacije o režimu življenja. Prav tako zajemajo, koliko moramo počivati, ali moramo strogo ležati, ali so nam morebiti dovoljeni izhodi iz stanovanja oziroma hiše, sprehodi in odhodi izven kraja stalnega bivališča. 

Kadar pa dobimo nadomestilo plače iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja, nam navodila za ravnanje določa odločba. Slednjo izda komisija imenovana s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. 

Delodajalec lahko najame detektiva, ki preverja vaše početje

Ali se med dolgotrajno bolniško odsotnostjo oziroma ko nadomestilo plače krijejo sredstva obveznega zdravstvenega zavarovanja, red držimo zdravnikovih navodil, preverjajo laični kontrolorji.

Kontrola pa vas lahko doleti tudi v prvih 20-ih dneh bolniškega staža, delodajalec se lahko odloči, da najame detektiva ali pa sam opravi nadzor nad zaposlenim. 

Detektiv lahko pridobi bolniški list, kjer ima vpogled v navodila in dovoljenja, kaj vse lahko počnete tekom bolniške odsotnosti. V kolikor so ugotovljene nepravilnosti, lahko pride do izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Kdaj lahko ostanemo brez denarnega nadomestila za odsotnost od dela?

Razlogi, da ne prejmete denarnega nadomestila:

  • če neopravičeno najpozneje tri dni po začetku bolezni ne obvestimo delodajalca oziroma osebnega zdravnika, da ste zboleli,
  • če se brez opravičenega vzroka ne odzovemo vabilu na zdravniški pregled ali zdravniško komisijo,
  • če pooblaščeni zdravnik, zdravniška komisija ali nadzorni organ ugotovi, da se ne ravnamo po navodilih za zdravljenje,
  • če brez dovoljenja zdravnika odpotujemo iz kraja stalnega prebivališča.

Komentarji (7)

Vincika (ni preverjeno)

Med bolniskof še na mourje iden. Meni je doktor pravo ka svetuje sprehode ob morju. Tou najbole vala proti manjsim betegom.

kakić (ni preverjeno)

Če doktori med delovnim časom ge dobivajo plačo za deset delavcov, šušmarijo pa delajo v privat bolnicah, lehko delamo vsi vse, verjetno, ali ?

144 (ni preverjeno)

Firma, kera se dela delavcon pa družini prijazna je mojoj ženi tudi poslala šnofača. Hec pa je bil, ka sta bili dvej z istin imenon in priimkom pa je šnofač ovoj drujgoj šou, kera je bila te že v penziji.

154mkf67 (ni preverjeno)

Pa kaj bo ta državna podgana parazitska ne delovna govirila kaj jaz lahko in kaj jaz ne smem. Moje življenje moja stvar spijzdite mi gnoji od gnojov ali pa ti nastavim pištolo na čelo in bum!

TiknuKar (ni preverjeno)

Ti boš v hlačke kaknu....

In reply to by 154mkf67 (ni preverjeno)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Malega človeka se preganja.

Poznam človeka, ki je bol v Ljubljani na ministrstvu v službi.

Bil je nekaj let v bolniški.

Nihče ga ni pogrešal, ker jih je bilo več kot dovolj.

Starejši (ni preverjeno)

Se držim pravil, če grem izven kraja bivanja obvestim os.zdravnika. Delati pa itak ne morem. Noge so pa ok.

Starejše novice