Slika je simbolična.
Več primerov pete otroške bolezni zaznali tudi v zdravstvenih domovih Maribor in Murska Sobota.

Zadnje tedne v šolah in vrtcih opažajo porast obolevanja oziroma kar manjšo epidemijo pete infekcijske bolezni.

Najpogostejša peta otroška bolezen

Peta otroška bolezen je nalezljiva bolezen z blago vročino in značilnim izpuščajem, ki jo povzroča prvovirus B19.

Najpogosteje se pojavlja pri otrocih in šolarjih, lahko pa tudi pri odraslih osebah.

Prenaša se z izločki dihal, slino, okuženimi predmeti in tesnimi stiki z bolno osebo. Prenos z izločki dihal je posebej pogost pri majhnih otrocih – v družini, vrtcih in šolah.

Pri večini otrok izpuščaj izzveni v nekaj tednih, včasih mesecih. Zanj je značilno, da se lahko ponovno pojavi ali intenzivira ob spremembi temperature, izpostavitvi soncu, po naporu, telovadbi ali čustvenem stresu.

V redkih primer lahko spominja na tistega pri ošpicah.

Tudi v Murski Soboti povečano število okužb

V ljubljanskih šolah in vrtcih so se že srečali z manjšo epidemijo pete bolezni, razsajanje pa so zaznali tudi v zdravstvenih domovih Maribor in Murska Sobota.

Kot nam je povedala Mia Becker, pediatrija v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, se v zadnjem mesecu pojavljajo respiratorna obolenja, vendar v bistveno nižjem številu kot v jesensko-zimskem času. Pogoste so virusne bolezni z izpuščaji, najpogostejša peta otroška bolezen.

»Čeprav se v dopoldanskem in popoldanskem času število obravnav znižuje v primerjavi z jesensko-zimskem času, so v dežurni službi še prisotne visoke frekvence. Prevladujejo respiratorne okužbe, stanja z izpuščajem (parainfekcijski izpuščaj ter tudi neinfekcijski izpuščaji - po piki insektov na primer) ter streptokokne okužbe (angina, škrlatinka),« je izpostavila.

Tudi iz Zdravstvenega doma Murska Sobota so sporočili, da so v zadnjem času zaznali večje število okužb, predvsem večji je pojav adenovirusne okužbe ter pete otroške bolezni. 

»Ob obravnavah otrok v ambulantah otroškega dispanzerja in v dežurni pediatrični službi za vikende in praznike smo ugotavljali večje število otrok z adenovirusno okužbo ter povečan pojav pete otroške bolezni,« so za Sobotainfo pojasnili v Zdravstvenem domu Murska Sobota. 

Kdaj je otrok kužen?

Da pa boste vedeli, da je vaš otrok okužen s to boleznijo ter, da boste lahko pravočasno ukrepali in ga odpeljali k zdravniku, smo v nadaljevanju pripravili dva nasveta, kako opaziti to bolezen.

PRVA FAZA: Začne se z nespecifičnimi težavami, z vročino, prehladnimi znaki, glavobolom, slabostjo in drisko. OTROK JE KUŽEN.

DRUGA FAZA: Začne se dva do pet dni pozneje. Pojavi se značilna intenzivna rdečina lic z bledico okrog ust. Sledi čipkast izpuščaj po trupu in okončinah, ki je posledica imunskega odgovora organizma. V tej fazi se otrok dobro počuti. Lahko se pojavijo tudibolečine v sklepih, ki pa so pogostejše pri odraslih. OTROK NI VEČ KUŽEN.

Peta otroška bolezen sicer razsaja v intervalih, običajno se pojavi na nekaj let.

Navodila Zdravstvenega doma Ljubljana v primeru te bolezni so takšna, da kar se tiče vključitve v vrtec oziroma šolo, omejitev ni. Ko potrdijo peto otroško bolezen, se lahko otrok tudi v fazi, ko ima izpuščaj, vključi v kolektiv. Po preboleli bolezni se vzpostavi zaščita pred ponovno okužbo.

Komentarji (15)

gfdgf3g34tf3f (ni preverjeno)

Jajaja seveda korona NATEG in največja PREVARA. Siromačeki so PREHLAJENI ka so samo not pod klimo po cejle dneve za računalnikon. AAAAAAAAA bougi vij SVINJE LAŽNIVE POHABLJENE!

Gyertyát gyújt (ni preverjeno)

Dajte ne zaj vsej poprejk poplüvati, sosedovi nej so cepljeni bilij pa so tak fejst betežni gratali ka so kasneje vseeno odločili ka se jih cejpi, zaj so jin deca popolnoma zdrava prlej pa starši v strahu od cepijv...Zaj so uvedli da jih je glij cepivo rejšilo ka so v telesi imela raznih bakterij in virusov.

Drproffesor (ni preverjeno)

Cepivo je zelo škodljivo za zdravje v telesi vsi imamo bakterije in viruse ti tele lažnijvo!

In reply to by Gyertyát gyújt (ni preverjeno)

Janek56 (ni preverjeno)

Dokazi!!!

In reply to by Gyertyát gyújt (ni preverjeno)

Janek56 (ni preverjeno)

Dokazž!!!

In reply to by Gyertyát gyújt (ni preverjeno)

Janek56 (ni preverjeno)

Dokaži!!!

In reply to by Gyertyát gyújt (ni preverjeno)

Jancek56 (ni preverjeno)

Dokaži!!!

In reply to by Gyertyát gyújt (ni preverjeno)

.. (ni preverjeno)

ne nakladaj tüte okoule

In reply to by Gyertyát gyújt (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Če bi ti imel kakšen pojem o cepljenju, potem bi znal da prebolela bolezen ščiti pred novo okužbo boljše od vsakega cepiva. Na žalost je kovid cepivo ščitilo samo kratek čas in še to slabo. Je pa zmanjšalo odpornost telesa. Biološko orožje press!

In reply to by Gyertyát gyújt (ni preverjeno)

olgicada (ni preverjeno)

Spet en NATEG i PREVARA!

Lopppo. (ni preverjeno)

Kot da bi rekli v Sloveniji razhaja prehlad. Vau, samo ovce se prestrašijo, ostali vemo kako in kaj v teh primerih.

mickasss (ni preverjeno)

KORONE VEČ NEGA????????

O je vaš (ni preverjeno)

Svašta , prlej smo vsi bili cepljeni brez izjem, zdaj ponovem, po coroni pa so se ljudje toliko prestrašili vsakšnih cepiv da jih je rejdna panika 😂

. (ni preverjeno)

30 let nazaj nej bilo fejsbuka pa sobotainfo pa so se deca vne v blate špilala pa so vsi bilij zdravi. zaj mamo vsi tej internet v žepki pa so vsi nonstop betežni pa straj pa cepivo pa maske pa ko vas jebe mediji

čarni vrag (ni preverjeno)

Mediji živijo od saganja in nakladanja.

Starejše novice