Slika je simbolična.
Prejšnji teden so v več pomurskih osnovnih šolah in vrtcih zabeležili povečano število odsotnih otrok zaradi zdravstvenih težav z bruhanjem in vročino. Kot kaže, se situacija ni umirila, nekaj otrok je celo pristalo v bolnišnici.

Kot smo poročali, je minuli teden zaradi prebavnih težav in povišane telesne temperature od pouka izostalo precejšnje število pomurskih otrok.

Po informacijah Sobotainfo naj bi bilo nekaj od teh zaradi dehidracije primorano obiskati Splošno bolnišnico Murska Sobota

Preverili smo, ali so pomurske šole še vedno na udaru in koliko otrok je zaradi poslabšanega zdravstvenega stanja pristalo na negi na otroškem oddelku.

Na eni izmed pomurskih šol doma kar 250 otrok

Na Osnovni šoli Beltinci so za Sobotainfo potrdili, da so na njihovi šoli zabeležili znatno odsotnost otrok zaradi težav z bruhanjem, v četrtek, 23. februarja, je manjkalo kar 250 otrok.

Tudi na Osnovni šoli Turnišče in v vrtcu je zaradi obelolosti doma ostalo kar precej otrok. Od 265 učencev jih je v četrtek manjkalo 107, kar je slaba polovica učencev. Tudi v vrtcu ni kaj boljša situacija, od 128 malčkov jih je bilo odstotnih 28. 

Ob tem nam je ravnateljica Osnovne šole Turnišče Melita Olaj pojasnila, da so starši predvsem navajali, da imajo otroci visoko vročino, slabo počutje, močne glavobole, nekateri otroci pa celo morajo jemati antibiotike.

Na šoli v Murski Soboti vsak dan odsotnih okoli 115 otrok

Na Osnovni šoli I Murska Sobota je povprečno število odsotnih otrok na dan v minulem tednu bilo okoli 115, nam je za Sobotainfo pojasnil ravnatelj šole Aleš Benko, kar je okoli 18 odstotkov učencev.

Tudi na Osnovni šoli II v Murski Soboti ni bilo kaj boljše, v prejšnjem tednu je vsak dan od 40 otrok manjkalo okoli 100.

Ravnateljica Suzana Fartelj nam je pojasnila vzrok odsotnosti: »Kolikor vemo so viroze, vročina, drugih informacij (še) nimamo.«

V vrtcu pri Osnovni šoli Puconci prav tako opažajo nekoliko povečano odsotnost otrok, od skupno 202 malčkov jih je v četrtek manjkalo 33, to število je danes znatno naraslo, v petek pa je bilo odsotnih kar 47 otrok.

Starši pa kot vzroke navajajo vročine, prehlad, slabo počutje, angine, vnetje ušes in v dveh primerih bruhanje.

V Bogojini pojav respiratornih težav, v Veliki Polani pripravljeni na drugi val vodenih koz

Na Osnovni šoli Bogojina so prav tako opazili, da število odsotnih učencev narašča. To naj bi se začelo povečevati v začetku tedna, od ponedeljka naprej. V petek je izostalo od pouka 29 odstotkov učencev, temu pa naj bi botrovali drugi dejavniki kot pri ostalih šolah. 

»Po naših informacijah je sicer velika večina učencev odsotnih zaradi povišane temperature in respiratornih težav. Informacij o trebušnih težavah skoraj ni,« nam je za Sobotainfo razložil ravnatelj Boštjan Majerič

Zaposleni in obiskovalci vrtca Velika Polana se poleg viroze, prehladov in angine spopadajo s še eno nadlogo, z izjemno nalezljivo boleznijo vodene koze.

Starši otrok so 27. januarja prejeli obvestilo o izbruhu vodenih koz, o čemer so se pristojni vrtca posvetovali tudi z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje: »Na podlagi simptomov, ki se začnejo od deset do 21 dni po okužbi, lahko pričakujemo drugi val obolelih otrok

Na pohodu rotavirus

Po neuradnih, a zanesljivih informacij Sobotainfo je zaradi poslabšanega zdravstvenega stanja nekaj otrok pristalo celo v Splošni bolnišnici Murska Sobota. 

Da bi pridobili več informacij o številu hospitaliziranih otrok in katera bolezen je na pohodu, smo se obrnili na soboško bolnišnico. 

Predstojnik otroškega oddelka Zdravko Roškar nam je potrdil, da je v zadnjem času v zdravstveni obravnavi povečano število otrok: 

»Zadnjih 14 dni opažamo povečano število hospitaliziranih otrok s prebavnimi težavami in vročino. Pri večini teh otrok je bil iz blata izoliran rotavirus

Na današnji dan je zaradi bruhanja hospitaliziranih šest otrok. 

Tudi na NIJZ prejeli obvestila o odsotnosti otrok 

Za več informacij o virusu, ki je na pohodu, smo se ponovno obrnili na Nacionalni inštitut za javno zdravje, Organizacijsko enoto Murska Sobota.

Tokrat nam je epidemologinja Teodora Petraš za Sobotainfo pojasnila, da je v Pomurju povečano število nalezljivih bolezni:

»Na podlagi prejetih uradnih prijav iz zdravstvene službe lahko povem, da v Pomurju trenutno beležimo povečano število nalezljivih bolezni, predvsem virusne respiratorne okužbe, vodene koze, gripo, streptokokne angine, norovirusne okužbe in okužbe s covidom.«

Ob tem je dodala, da so o povečanem številu odsotnih otrok prejeli obvestilo iz dveh osnovnih šol, eno obvestilo so prejeli v petek in eno danes zjutraj: »Strokovni delavci šol so nam sporočili, da na podlagi informacij od staršev večina otrok manjka zaradi temperature, kašlja, glavobola in drugih znakov prehladnega obolenja

Odsotnost otrok tudi v Lendavi in Gornjih Petrovcih

Tudi iz Vrtca Lendava so za Sobotainfo potrdili, da je pri njih odsotna petina otrok. Večina jih manjka zaradi bolezni, nekateri pa tudi iz drugih razlogov.

Ob tem dodajajo, da starši navajajo različna bolezenska stanja: »Pojavljajo se vodene koze, kašelj, povišana telesna temperatura, gripa, angina, škrlatinka in še kaj.«

Nobena izmed enot v Vrtcu Lendava ne zaznava povečane odsotnosti zaradi bruhanja.

Na Dvojezični osnovni šoli I Lendava tudi manjka večje število otok, vendar zaradi različnih bolezni. Število odsotnih učencev je naraslo prejšnji teden.

Na Osnovni šoli Gornji Petrovci se k sreči ne spopadajo z občutno povečanim številom manjkajočih učencev. Danes je od pouka izostalo sedem od 131 učencev, kar je malo več kot pet odstotkov učencev.

Ravnateljica nam je za Sobotainfo odgovorila, da so razlogi za njihovo odsotnost različni. 

V vrtcu pa je stanje nekoliko drugačno, tam manjka nekaj več kot četrtina otrok. Starši nekaterih otrok so sporočili, da njihovi malčki imajo vročino. 

V vrtcu Bistrica je od 59 otrok manjkalo kar 32, od teh pa se kar šest zdravi zdravi v bolnišnici.

Večje število odsotnostih otrok zaradi raznih obolenj se je pričelo 18. februarja.

Ravnateljica Osnovne šola Prežihovega Voranca nam je za Sobotainfo pojasnila, da trenutno namenjajo več pozornosti higienskemu režimu (dosledno umivanje rok, razkuževanje prostorov).

O trenutni situaciji so prav tako obvestili starše in zaprosili za dosledno spoštovanje napotkov pediatra ter priloge Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

Rotaviroza izjemno nevarna za najmlajše

Rotavirozo povzročajo rotavirusi, okrogli virusi brez ovojnice. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje navaja, da inkubacijska doba traja od ena do tri dni. Virus se prenaša »fekalno oralno« (»iz rok v usta«), bolnik pa je kužen v času, ko odvaja tekoče blato kar pri mlajših otrocih lahko traja dlje kot 14 dni.

Nacionalni inštitut za zdravje ob tem izpostavlja, da se virus prenaša tudi na hrano in pijačo: »Z rokami se virus kontaktno prenaša na hrano, vodo, predmete in ljudi. Redkejši je prenos z vdihavanjem okuženega zraka, aerosola, ki nastane ob bruhanju ali iztrebljanju obolelega.«

Okužijo se lahko tako otroci kot tudi odrasli. 

Okužbo lahko prepoznamo po naslednjih znakih: bruhanje, bolečine in krči v trebuhu, vodena driska in povišana telesna temperatura.

Rotaviroza je še posebej nevarna za majhne otroke, saj lahko hitro privede do dehidracije ali izsušitve. Medtem ko odrasle osebe lahko okužbo prebolijo tudi brez znakov. 

Ker specifičnih zdravil za okužbo ni, je predvsem pomembno, da se s pitjem nadomešča izgubljena tekočina in elektroliti. 

Za dojenčke je tudi na voljo živo, oslabljeno cepivo. Prenos bolezni lahko preprečite z ustrezno osebno higieno, ki zajema pogosto in pravilno umivanje rok.  

Nacionalni inštitut za javno zdravje ob tem svetuje upoštevanje naslednjih ukrepov:

  • prostor, kjer se nahaja oboleli, je potrebno mokro čistiti in po potrebi razkuževati ter večkrat dnevno prezračevati,
  • uporabljene plenice in ostale krpe, umazane z izločki, je potrebno odstranjevati z odlaganjem v plastične vrečke, ki jih je potrebno dobro zatesniti,
  • otroci, ki imajo drisko in ali bruhanje, ne smejo obiskovati vrtca ali šole.

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Se bo šlo na daljavo, ka je takšna panika?

Virusjenateg (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

A bouge siromačeke kapa malo jih je sever nafudo ali so smučali pa so šmrklavi gratale ahahaha mate vij virus pohabljeni izmečki lažnive! Odporni na mraz kak piceki pod žarnico ja masko jim dajte gor ka do fasali pljučnico..tu se ne gre za nobeno zdravje ampak kako jim uničiti zdravje.

POfuk (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Zdaj plešite svoboDA na oblasti, popolni butalci ojoj zemlja odpri se ( spet bo potres).

9999 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Točno danes ob 13:05 je bil potres v centru Slovenije. E moj golob in svobodni levičarji ima Boga.

čarni vrag (nepreverjen)

To kar se dogaja so napovedovali vsi pošteni medicinci. Otrokom je zaradi korona prevare, zapiranja šol, obveznega nošenja mask, razkuževanja rok in podobnih norosti padla imuniteta. Samo naši doktorje to ne razmijo. Ka so diplome v Bosni kupili?

ćadčlg (nepreverjen)

Kakšna škoda, ka si nej doktor! Človeštvo bi bilo rejšeno vseh zdravstvenih tegob ...

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Johjjbh (nepreverjen)

Tako je povej jim tej drhali lažnivi moriski s cepivami.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Vuhku (nepreverjen)

oh bebek eden, ne piši norij, če se ne razumeš na stroko. še dobro, da se ne vidi javno kdo si ta bedak

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Gripa (nepreverjen)

Kak lahko vsak dan manjka od 40 otrok okoli 100 otrok na OŠ 2 MS ?

Semafor123 (nepreverjen)

Očitno ene pogrešajo še od koronskih let

In reply to by Gripa (nepreverjen)

Hajduk (nepreverjen)

Otroci in trgovke so najvekši prenašalci tega virusa,tu nega nobene higiene,tau Majo vsi preveč umazane tace,fujjj!

Kkllk (nepreverjen)

Na oš 2 je od 40 otrok manjkalo 100 kak to skup ide ?

Vuhku (nepreverjen)

očitno treba detektive poslati tja, da preverijo kdo se vse drogira, ker trezne glave takih in toliko(krat) norij ne bi pisale.

In reply to by Kkllk (nepreverjen)

Vuhku (nepreverjen)

ker današnji slabi, luzerski starši ne vejo naučiti svoje male, da treba še bolj prati roke kot kadarkoli ter upoštevati druge dejavnike tveganja. sicer pa so te bolezni vedno bile in tudi bodo, vsak otrok mora skoz. mislim, da mediji spet samo napihujejo. iz muhe delajo slona tudi učitelji. 3 šamarčine na dan, pa odžene viruse stran.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice