Foto: Bobo
Predsednik Pahor je danes gostil poslance, župane, stroko in druge na posvetu, kjer so preverjali, ali je obstoječi predlog pokrajinske zakonodaje primeren in ali obstaja zanj dovolj politične volje.

Širša strokovna skupina pod vodstvom Boštjana Brezovnika z mariborske pravne fakultete je pripravila osnutek pokrajinske zakonodaje, v sam proces njenega nastajanja pa so privabili več kot 60 strokovnjakov.

Po zadnjem predlogu bi dobili 10 pokrajin: Dolenjsko-belokranjsko, Gorenjsko, Goriško, Koroško-šaleško, Osrednjeslovensko, Savinjsko, Štajersko, Pomursko, Primorsko-notranjsko in Zasavsko-posavsko pokrajino. 

Ljubljana in Maribor pa bi imela poseben status in bi tam pristojnosti ter naloge pokrajinskega sveta izvrševal mestni svet, pristojnosti in naloge predsednika pokrajine pa župan. Strokovna skupina predlaga postopni prenos pristojnosti in nalog ter sistema financiranja z zagotovitvijo avtonomnih finančnih virov. Tako bi pokrajine začele delovati leta 2023, v celoti pa bi zaživele do leta 2030

Na današnjem posvetu pri predsedniku Pahorju sta bili ključni dve vprašanji:

Ali obstoja dovolj politične volje, da bi bil po desetih letih premora tokratni predlog ustanavljanja pokrajin v Sloveniji lahko uspešen? 
Ali je obstoječi strokovni predlog teritorialne členitve Slovenije v osnovi dobra in primerna podlaga za nadaljevanje projekta ustanovitve pokrajin ali je v osnovi slaba in ni primerna za nadaljnjo obravnavo?

Politična volja za pokrajine je velika, strokovna skupina bo nadaljevala z delom

Za Sobotainfo sta dala izjavo županja Občine Ljutomer Olga Karba in predsednik Skupnosti občin Slovenije in župan občine Murska Sobota Aleksander Jevšek, ki oba ugotavljata, da je današnji posvet bil uspešen.

"Nobena politična stranka ni nasprotovala projektu ustanovitve pokrajin (razen SNS), bilo pa je precej razprave o tem, česa si z ustanovitvijo pokrajin ne želimo. Nekateri so menili, da je treba pokrajin manj, večinoma pa je bila ocena, da je ta zadnji model dobra osnova za nadaljevanja dela. Namen tega posveta je bil dosežen, ugotovilo se je, da se s projektom nadaljuje," je povedal Jevšek in še dodal "Sam projekt ocenjujemo kot nujno potreben. Pomembno je, da iniciativa prihaja od spodaj navzgor, torej s strani občin in se bo tako tudi z delom nadaljevalo".

Tudi Karba vidi današnji posvet podobno:

"Danes je bil narejen dober korak v smeri ustanovitve pokrajin. Treba se je pogovarjati ne samo o teritoriju, ampak tudi o pristojnostih, nalogah in tudi o finančnih posledicah. Potrebna je jasna razmejitev pristojnosti med občinami, državo in pokrajinami," je pa še opozorila na pomen gospodarstva "Poudarila bi, da se doda možnost izvolitve v pokrajinske svete tudi tistim, ki niso politiki - tu mislim predvsem na zastopanost gospodarstva, saj je osnovni cilj pokrajin regionalni razvoj in pa razvojni preboj, kjer igra gospodarstvo veliko vlogo". 

Obstoječi predlog razdelitve pokrajin

Namesto Pomurske pokrajine bi imeli Prleško-prekmursko ali Prekmursko-prleško pokrajino

Županja Ljutomera se je na današnjem posvetu dotaknila tudi poimenovanja Pomurske pokrajine:

"Izpostavila sem tudi to, da bi se Prlekija omenjala v imenu pokrajine, torej, da ne bo ime Pomurska, ampak, mislim da bi Prekmurci in Prleki to tudi radi slišali, Prleško-prekmurska oziroma Prekmursko-prleška pokrajina,".

Nadaljnji korak je seznanitev občinskih svetov s predlogom in podaja stališč občinskih svetov, je razložila Karba, ki meni, da igra pomembno vlogo tudi število pokrajin, saj bi v primeru prevelikega števila prišlo do razdrobljenosti in nikakor ne bi mogli doseči to, kar se pri ustanovitvi pokrajin zasleduje. 

Predsednik Pahor se bo za dober mesec dni sestal še s vsemi predsedniki (Vlade, Državnega zbora in Državnega sveta), kjer bo beseda tekla o pokrajinah. Strokovna skupina pa bo morala razrešiti tudi nekaj pomislekov pri Koroško-saleški in Štajerski pokrajini ter pri poimenovanju posameznih pokrajin.

S spleta

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost8 (nepreverjen)

S pokrajinami mo si Slovenci zabili še zadnji žebelj v krsto. Do sreče nan falijo samo še pokrajine plus posledično pokrajinski glavar, pokrajinski svet z enimi 100 svetniki, plus pokrajinska administracija, plus kakšen Franc Jurša kak prvi glavar Pomurske pokrajine. NEŠČEMO NIKŠIH POKRAJIN, še občin je treba dve tretjini ukiniti.

slvkos (nepreverjen)

imaš popolnoma prav

In reply to by Gost8 (nepreverjen)

za gost 8 (nepreverjen)

Bravo gost8 popolnoma imaš prav, banda politična ima še več rodbine pa znancov ka je mora v državne službe spraviti, mater jim pokvarjeno, pa ljudstvo sploh nihče nič ne vpraša, pa ka to sranje eno te isto volimo, potrebno bi bilo zakonsko predpisati če na volitve ne pride 70% volilcev potem so neveljavne. Te se pa zgodi to da 5 volivcev vsaki mandat izvoli Juršo, ki bokibogme nikaj koristnoga nej napravo pa je 25 let v vladi. NEŠČEMO NIKŠIH POKRAJIN AMPAK TAKOJ UKINITI DVE TRETINI OBČIN.

In reply to by Gost8 (nepreverjen)

Gost8 (nepreverjen)

O tem, ali ustaanovitev pokrajin Slovenci sploh želimo , obvezno mora biti referendum, ne pa da se o tem odloča na nakakšnih kvazi posvetih pri Pahoru.

goostt (nepreverjen)

Popolnoma točno tako, prav tako tudi glede števila pokrajin, "barbika" tako ali tako nima pojma, volivci v akcijo na naslednjih predčasnih volitvah !

In reply to by Gost8 (nepreverjen)

Janšković (nepreverjen)

Zakaj, da se ponovi leto 2008? Takrat ni bila niti 11% udeležba na referendumu o pokrajinah. Kavčarski teoretičarji v pravem pomenu besede :)

In reply to by Gost8 (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

Sem za Pomursko.

Sobočanec II (nepreverjen)

To kar je na sliki je Pomurje ! Pahorjevo znanje zemljepisa je za e...

Putin (nepreverjen)

Štiri obcine rabi tale drzavica in bo vse o. k.

peklenjšček (nepreverjen)

Ma kakšna prleška

Ab12 (nepreverjen)

Naj so prleki za sebe, ker se oni nemajo za prekmurce, tak so vsaj gucali sosolci in sosolke. Pa neman nika proti njin, vredi so pa razmili smo se :)

gledalec (nepreverjen)

Od teh pokrajin nede mejla večina popolnoma nič! Korist do meli posamezniki ka do zaposleni v teh ustanovah.
Za vse ostale de palik samo ena administracija več pri pridobivanju kaksnega dovoljenja + strošek keroga mo direktno ali indirektno plačuvali preko davka ali večjih položnic.
POZNAN LIDI NA OBČINAJ IN TAU NJIHOVO DELO, INTERES JE NABIJANJE OZ. NALAGANJE STROŠKA NA PLEČA OBČANOM. SAMO IŠČEJO GE LEJKO PREKO POLOŽNIC KAJ VEČ ZARAČUNAJO!

Anon2103 (nepreverjen)

Torej lejko pričakuvlemo dvig DDV in ostalih trošarin? Ali kak mislijo to vse kriti?

PREKMURJE REPU… (nepreverjen)

Istina je, ka nam vse dobre službe (predvsem javna uprava) v Prekmurji zasedejo nesposobni prleki...samo prlečke pa mam vseeno rad, zato prleki GO HOME je.b.he.mti !

GOST10 (nepreverjen)

Pokrajine rabimo, bi se pa strinjal z ukinitvijo marsikatere občine. Prekmurje pa Prlekija pa sploh nista enakovredna pojma. Kak to mislim? Enakovredna pojma (zgodovinsko in geografsko) sta Prekmurje in Štajerska, Prlekija pa je del Štajerske. Govoriti, da sta G. Radgona pa Apaška dolina Prlekija pa je zelo mimo. Ime Pomurska je najboljša izbira.

Johnny Goes Home (nepreverjen)

Itak, ka do se prleki štulivali k prekmurcom, ker s tem dobijo dosti več penez kak pod štajurci, ka ne omenjam radgončane, keri so itak farsa za sebe. JOHNNY GOES HOME...

Feri. (nepreverjen)

Kak do imeli pokrajine, če pa še ni znane meje s hrvaško?

bv (nepreverjen)

Zaradi umetne tvorbe Pomurja nas majo Prleke v večini primerov za Prekmurce. Totalno nesprejemljivo. Če že insistirajo, da je del Prlekije vključen v "Pomursko" pokrajino (tudi ta portal spada v to skupino) je edino možno, da se v imenu pokrajine pojavi Prlekija.

butalec (nepreverjen)

"Umetna tvorba" Pomurje??????
Potem je umetna tvorba tudi Posavje, Podravje, Posočje????????????????
To so imena, ki označujejo pokrajine, poimenovane po rekah, ki tečejo skoznje, obsegajo pa LEVI in DESNI breg.
Kakšna umetna tvorba torej? Slovnica cvek!

In reply to by bv (nepreverjen)

butalec? (nepreverjen)

Nisi razumel bistva vpisa, čisto nič pa s tem nima slovnica. Zgodovinsko je bila Prlekija del pokrajine Štajerska. Identitetno je Pomurje "umetna tvorba", saj je bilo ustvarjeno zaradi drugih namenov. Je v predlogu pokrajin Podravska pokrajina, mogoče Posoška pokrajina? Z ustanovitvijo Pomurske pokrajine bomo Prleki v očeh ljudi/medijev iz drugih delov Slovenije tako kot vedno, po pravilu preimenovani v Prekmurce. To je tisto, kar me najbolj moti in če se vztraja s Pomursko pokrajino, ki sovpada z mejami Pomurske statistične regije, sem zato, da se predlaga drugo ime. Kapiš?

In reply to by butalec (nepreverjen)

Štajerska in P… (nepreverjen)

Edino kaj bi se na tem koncu lahko približalo pokrajini je Štajerska in Prekmurje skupaj. Vse ostalo je čisti populizem enako kot mini občine. Prlekija premala, Prekmurje premalo, še Pomurje je premalo, edino pravilno bi bilo združiti Štajersko in Prekmurje v eno pokrajino.

feri11 (nepreverjen)

Tej "predsednik" nema pojma o nikon, niti ga mij izven volijtef sploj kaj zanijmamo... Glij telko ga lejko pijtate o teoriji strun, kelko ma pojma o naši koncaj.... Škoda, ka sunce sija na takše!

GOST10 (nepreverjen)

Od kdaj je G.Radgona, Apaška dolina... Prlekija?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice